Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
nikolovvd - майстор
Така е, спор няма!
Но и медта си има своя чар. :wink:
lov - майстор
nikolovvd написа:
Шегува се!
С медни тръби става най-добре, но трябва да се съобрази налягането.
Според нивото му се ползва калаено-оловен припой или специален припой за заваряване на медни тръби, както е при климатиците.
Малко скъпичко излиза, но целта оправдава средствата.
Така напревения тръбопровод е вечен или поне може да изкара 100-150 години със сигурност. :)
На нас ни се вижда скъпичко и тъкмо щях да те емна на темата. Щото да оставим европа те и в русиятата си карат на медни тръби на някои места от време оно. :)
nikolovvd - майстор
И в САЩ също е медна водопроводната инсталация или поне в някой щати, за които знам.
Няма за какво да ме "емнеш", защото и аз мисля кото теб.
lov - майстор
Хубаво нещо са медните тръбички. По ингилизко гледах как правят бърз ремонт. Смяна на кранче без да спират централно водата. Замразиха тръбичката с едно спрейче. :lol:
fbr - майстор
И защо не замразиш и ППР-а.
jekasus - майстор
fbr написа:
И защо не замразиш и ППР-а.
То локално замразяване, нищо няма да му стане... Ремс имат такава машинка, в Русия башмайстори сменят кранове на радиатори при работещи щрангове на отопление.
andro440 - майстор
eй ,то човек да не пусне мухата ...аз и на ППР-а ,сменям кранове с запояване ,под налягане .но при ппр-а има линейно разширяване в зависимост от температурата на водата и при по дълги участъци, е необходимо да се правят /компенсатори / за тези разширения . ППР-а си остава най евтиния вариант ,но не и най добрия за водопровод -тръбите за парно -белите -са си тръби за парно -не за ВИК! Темата е много обширна за обсъждане и зависи от това ,какъв водопровод искаме да имаме ,според пари ,,качество и време -за медните тръби ,не се бъзиках ,макар ,че го написах така -те са вечни !
Kondor1 - специалист
За белите тръби въпросът беше дали имат някакви неподходящи качества - доколкото знам водопроводът е над 2 атм, а парното е на 1 атм. Не вярвам белите тръби да не могат да издържат 2-3 атм, но може да има някакво подобно съображение.

За медните и аз знам, че са най-добри, но излиза доста скъпо. Освен това, ако не са качествени има опасност да тече цветна вода. А дали са такива, за каквито ги продават може да разбереш, когато е малко късно за подмяна.
kozl - майстор
Нещо са малки атмосферите. Налягането в статичен режим зависи от разположението в геодезична височина спрямо водоизточника. Но има съоръжения за редуциране на налягането. Примерно тука в нашата сграда, в мазето манаметъра отчита 6-7 атмосфери на водопровода. Налягането в абонатната станция се поддържа 4 атм. Под 3,5 горните етажи остават на сухо, а предпазните вентили на абонатната сработват на 6 атм.
От дългогодишен опит в строителна фирма: Много повече брак в бързите връзки на PE-X тръбите. Къде е причината в материала или в монтажа не е анализирано. Закупиха се преси за кербовани връзки и ситуацията се подобри от към брак, но се влоши финансово. Прес частите са по-скъпи и като сгафиш хвърляш (неразглобяеми са).
VLADO66 - майстор
Kondor1 написа:
За белите тръби въпросът беше дали имат някакви неподходящи качества - доколкото знам водопроводът е над 2 атм, а парното е на 1 атм. Не вярвам белите тръби да не могат да издържат 2-3 атм, но може да има някакво подобно съображение.

За медните и аз знам, че са най-добри, но излиза доста скъпо. Освен това, ако не са качествени има опасност да тече цветна вода. А дали са такива, за каквито ги продават може да разбереш, когато е малко късно за подмяна.
Белите тръби, както ги наричаш издържат до 10 атм. и 90 градуса.

Тема "Водопроводни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: