Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Опреш ли до софтуерна корекция в Mach3, работата се е огелпила. Практически само вкарва още грешка. Точно тази функция не си спомням да я има. Има софтуерна корекция на луфта (backlash), която не съм видял някой да се е похвалил, че му е решила проблема. Другото е master и slave на две оси, но това е съвсем друга бира - спрягане на две задвижвания, а не корекция на грешка.
Единственото решение е механично юстиране на машината.
stivemaster - майстор
Това което си намерил, не е за тази цел според мен,а с цел приложения за автоматизации.Тоест даречем логики от рода - ако ос А направи еди какво си движение ,едиколо си да мръдне ос В.
Ако искаш съвет,имай предвид че докато тече файл (така го разбирам аз спиране за смяна на инструмент) не можеш да даваш джог и да очакваш да запази координатите си.Вземи и си редактирай М6start.m1s и M6end.m1s за да прави точно каквито искаш движения при смяна на инструмент,без да се налага джог.
А причината за не еднакви размери не е неперпендикулярност, а не неточен модул.Тоест направи един ряз даречем 100мм с фрезер 5мм и измери.Ако размера е 105мм всичко е наред.После в другата посока пак и пак мери.Ако е повече или по малко, от SettingsAlt6 калибрирай оста като дадеш за пробно движение 100мм ,а за резултат това което си измерил.
Ако и тогава имаш разлики, то виж да изрежеш два еднакви детайла, в единия край на портала и в другия и ако размера ти пак така е различен и на двата детайла, значи или ти изпуска стъпки или предавателното отношение на едната ос по някаква причина се различава.Единствената причина която аз се сещам е китайската причина.
digitalpr - специалист
Тази компенсация е точно за целта. Както казах работи чудесно и след прилагане на формулата, перпендикулярността е на лице. С точността нямам проблем. Проблема ми е не формулата, а джогването без нея. Искам да джогвам с нея.
stivemaster - майстор
Аз пък се опитвам да ти кажа, че точно движение без да виждаш енкодера и използвайки джог, според мен НЯМА.
И проблема ти е некалибрирана ос.След като казваш ,че прибавяйки нещо по формула се оправя,значи ако си я калибрираш, всичко ще се оправи.
digitalpr - специалист
Нека го обясня така - при задаване да изреже правоъгълник, машината изрязва успоредник. С корекцията - изрязва правоъгълник. Размерите на двете фигури са точни (страните на успоредника и страните на правоъгълника са вднакви и равни на зададеното в кода).
Осите изминават абсолютно правилно разстояние, калибрация за това не е нужна (това е измерено). Проблемът, който решавам с описаната формула е че ъгъла между тях не е 90 градуса.
MrMurdjo написа:
Опреш ли до софтуерна корекция в Mach3, работата се е огелпила. Практически само вкарва още грешка.
Има бъгове самия Mach и понякога корекциите не работят, или просто корекциите не са реализирани достатъпно добре в софтуера?
dobrev - специалист
digitalpr написа:
Осите изминават абсолютно правилно разстояние, калибрация за това не е нужна (това е измерено). Проблемът, който решавам с описаната формула е че ъгъла между тях не е 90 градуса.
Вместо търсене на начин за въвеждане на корекции не е ли по лесно да се коригират механично детайлите за постигане на ъгъл 90 гр. между осите, което според мен е правилния начин?
digitalpr - специалист
Доста вероятно е така да направя.
adobe - помощник
Колеги не знам дали тук е мястото извинявам се предварително.
Търся помощ от човек който е правил машина за гравиране знам че имаше такъв тук. Имам няколко питанки относно софтуера и имам нужда от помощ от някой който се е справил с направата на файловете.
MrMurdjo - майстор
Каква е разликата между "машина за гравиране" и "рутер"?
"Рутер" не е точната дума, защото идва от английското "раутър" (пише се router, но се произнася различно). На български еквивалентната дума е оберфреза (тя пък немска де :) ), но "рутер" е добило популярност. В общия случай говорим за машина, която може да движи режещ инструмент в повече от една равнина.

Иначе такива, дето сме правили, пускали, настройвали и умеещи да правят машинни програми на подобни машини сме повече от един. Въпросът е помощ на място ли се търси или тук във форума.
adobe - помощник
Ми не знам как се води за мене е гравиране или да го водя лазерно горене не знам но както и да е, работи с лаззер, X и Y ползвам само с ардуино трябва ми помощ ако е на място още по добре от Бургас съм. Който може да помогне ще се радвам. Проблема ми е че самите файлове като ги правя в G code ми ги изкарва лианите по два пъти да речем един кръг и после прави още един от вътре даже да ги прави и успоредни това не знам дали е от самият код или от самите настройки или хардуера нещо. И другото което е че като тръгне да прави кръг от едната страна не го заобля а го сплесква това е само от едната страна (знам че кръга няма страни но не знам как да го обесня. Да вземем тази усмивка :roll: и над очите не го прави обло а го прави право другото всичко е идеално кръгло винаги на едно и също място го прави. Пробвах да завъртя осите една с друга просто измества линията.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: