• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mgbagera - специалист
kuuuuuul написа:
Ето,и ти се беше насочил към Бош,но успяхме да те накараме да икономисаш доста пари и сега имаш много добри резултати. :partyman:

Да, благодаря на всички които изказаха мнение в другата тема :prost: Обаче чак пък "много добри" не бих казал, винаги може и още по добре \:D/
Като цяло съм си доволен, малки инвестиции и добри резултати а не като комшията дето след мен хвърли 3 000лв за система на Sunsystem и е с доста занижени температури спрямо моите. Зимата я избутах само на вода и то без жертви :) Е случи ми се на 2 пъти да замръзне входящата тръбя (понеже тя е пълна почти до покрива) но още с най лекото затопляне се размразяваше.

Кууууул а с теб трябва да си направим едно тестче, да ги засечем когато си покрил единия панел и да видим 10С разлика дали ще изчезнат :mrgreen:
bialk - специалист
http://processheatingservices.com/water ... alculator/

За подгряването на 200 литра вода с 60 градуса (от 10 до 70 гр) са необходими 14kW енергия. Това затопляне се постига лесно в горещ слънчев ден, понеже тогава температурната разлика (К) е минимална и при такива условия алуминиевите колектори се справят чудесно. За вчерашния ден при 20 градуса температура на въздуха, температура на колектора трябва да е 70 гр, което ще рече К=50. Но тези 70 градуса в колектора, едва ли са толкова на входа на серпентината на бойлера - имаме топлинни загуби по тръбния път. Някой засичал ли е колко градуса са топлинните загуби при 10 метра тръбен път с 13мм изолация на тръбите?

Тези Бошове наистина са доста слаби след като 2 бр. за 7 часа са добили едва 5кв.ч.
шоп - майстор
bialk написа:
http://processheatingservices.com/water ... ator/Някой засичал ли е колко градуса са топлинните загуби при 10 метра тръбен път с 13мм изолация на тръбите?
Не си спомням кога и в коя тема Лазар Ганев написа: "майката му е тънки тръби и дебела изолация"

Това е разковничето. Аз бих добавил и максимално къс тръбен път. Мога да се похваля, че имам колектори с външен път на подавашата вода 50см и връщаща вода с тръбен път 2,5м.

В превод имам буквално колектор, една 30 см тухлена стена с изолация и буфер. Как да нямам отлични добиви при този случай особено в дни с редуващо се слънце и облаци.

Относно типа колектор бих препоръчал следното;
1 ако искаме добив летният период - най-евтините плоски колектори с ал. абсорбер
2 ако искаме добив пролет, лято, есен зима - плоски селективни колектори с меден абсорбер
3 ако искаме и зимни добиви на топлина бих препоръчал вакумнотръбни колектори.

2, 3 и 4 януари 2016 година в София бяха слънчеви дни със сутрешни температури до -20 градуса. С вакумните колектори имах над 600 литра вода с температура около 60 градуса

Относно качеството на плоските колектори и тяхната изолация бих препоръчал да прочетете темата на админа в този форум, който има 32 колектора. http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php ... 4&start=45

цитат: Най-големия гаф със топлинните колектори ще го научиш 2-3 години след техния монтаж. Аз едно време като тебе правих избор на панели, и дори закупих от няколко вида (марки) по един панел и направих дълга серия от тестове. Избрах точно панелите на SynSystem на Шумен поради най-доброто съотношение ЦЕНА/КАЧЕСТВО или по-скоро ЦЕНА/КПД.

Както и да е. Закупих 32 броя и направих едва ли не цяла една топлинна мини-централа с всичките възможни екстри, включая и с промишлени контролери за мониторинг и контрол. Недостатъците започнаха да се проявяват още първата зима - модулите кондензираха отвътре и конденза замръзваше, в резултат на което КПД-то спадаше до чистата нула. Изчаках пролетта, като си мислех че конденза ще се изчисти от самосебе си. Да, ама не. Поизчисти се малко, но се появи отново. Стъклата постепенно започнаха да помътняват от насложилите се мръсотии от вътрешната им страна.

Към днешна дата имам едно безполезно съоръжение, което за да го поправя, трябва да го разглобя из основи, да разглобя всеки един панел и да почиствам стъклото от вътре. Разходите по всичко това ще са по-големи от цената на панелите, така че съм изоставил системата и не я ползвам. Имам си само един паметник на некадърноста - моята или на конструкторите от СънСистем Шумен.

Пиша всичко това за да разбереш, че поемаш огромен риск, купувайки панели от фирма с некадърни конструктори. И понеже не знам на коя фирма конструкторите (и панелите) са кадърни, всъщност не мога да ти дам никакъв съвет. Освен може би да си наемеш фирма-доставчик и изпълнител, но задължително да искаш от нея 10-годишна гаранция и безплатни ремонти, ако моя гаф се случи и при тебе.

Мойте наблюдения и заключение:
Който гледа само добива според нет изследваня, рано или късно ще остане разочарован. На практика не можем да очакваме лабораторни резултати. Имам монтирани 90 вакумни тръби и 4 бр. плоски вакумни колектора с чиста площ х 2.5м2. Единият от тях ( плоските) не работи добре. Постоянно има конденз по стъклото. Ватата му предполагам е 100% мокра и изолацията е 0.

При другите три проблеми няма. Така, че имайе впредвид практиката и не се доверявайте 100% на лабораторните данни.
Успехи! :)
fox_vt - майстор
bialk написа:
fox_vt написа:
Присъединителните щрангове за боша наистина накланят везните доста откъм цена но при гаранция на панела 2 години а очакван живот 20+ години човек би рискувал и резнал тръбите за да се запоят по нормалния начин.И какво става тогава с цената.Незнам къде ги гледате тия нереалните цени на солар 4000 но в шарков е на 560 лв и ако се разтърся може и по надолу да падне.Съответно пак там елдомския 2,5 квадрата беше 570 лв.Та цената се изравни сега към другото-използвани материали и качество на изработка.
Цената изобщо не се е изравнила....
Готов ли си да заложиш слънчевата си инсталация към тези думи :?: Като казвам че цената се е изравнила то значи съм проверил гледал пипнал и т н.
Да започнем с Елдом 2 квадрата цена от производителя ТУК Цена 515 лв
После тук има доста от всички серии ТУК Забележи колко е цената на профи серията 2 квадрата :!: :!: :!:
И накрая най евтиния елдом който може да се намери на пазара ТУК Цена 484 лв и 10 стотинки.

Да минем на бош солар 4000TF -Това което си гледал ти ТУК Тънка цена от 759лв :!: :!: :!: О чудо боша е по евтин от профи серията на елдом :prayer: :prayer: :prayer:
Но пазара е голям и ето ТУК Забележи колко е голяма отстъпката от цената която ТИ си гледал.
Но не прескъпия бош не е достатъчно скъп я да видим ТУК О чудо цената е еднаква като на елдом.И ето че загуби соларната си система.Присъединителните фитинги не ги смятам тъй като не са задължителни особенно щом стъклото не се поема от гаранцията 2 години.

И след като вече ДОКАЗАХМЕ че цените са еднакви защо трябва да заложа на "Изберете Българското" пред надписа "Произведено в Германия" :?: :?: Забележката на колегата шоп е адски уместна както казах вода в колекторите бол че и флора даже.В този ред на мисли турските алуминки за под 200лв са с доста добра изработка и при положение че го въртя всеки ден от изток на запад,при дъжд,сняг и вятър във НЕЕСТЕСТВЕНИ за панела пози които производителя не е удостоверил то няма и капка влага.А панелите с надпис БГ които са в най добрата си позиция относно влагопропускливост се пълнят с вода.

Не искам да мисля колко е производствената цена на бош солар 4000 тъй като никой няма да продава на загуба.Според мен е не повече от 450лв бг валута това че се продава за почти 800 е търговия от рода на "Не е луд тоя дето яде зелника а този който му го дава"
Айде лека и безаварийна.
benimm8808 - специалист
bialk написа:
Някой засичал ли е колко градуса са топлинните загуби при 10 метра тръбен път с 13мм изолация на тръбите?
Виж на предната страница снимките който съм пуснал-градусите който се изписват на дисплея над слънчевия колектор са входящите градуси на входа на соларната серпентина,а градусите на дисплея под слънчевия колектор са градусите на изхода на соларната серпентина.Така реално мога да гледам колко са загубите по трасето(12м медни тръби), и колко градуса реално остават в бойлера.
Това което съм забелязал за себе си е ,че по цялото трасе се губи 1 гр.до входа на серпентината.
Стената на изолацията е 13мм.
Последна промяна от benimm8808 на чет мар 31, 2016 7:53 pm, променено общо 1 път.
benimm8808 - специалист
bialk написа:
Тези Бошове наистина са доста слаби след като 2 бр. за 7 часа са добили едва 5кв.ч.
Къде ги видя тези резултати и как съдиш за тях?
vrangelov - специалист
Аз написах 5kW. Ставаше въпрос за твоите панели. Сметнах го от обема на бойлера и температурата, която си достигнал. >>>Виж тук<<<
kuuuuuul - майстор
Ето от днес 31.3.2016 Външната тем. достига от 5 до 26гр,колекторите до 76гр бойлера долу 18гр горе от 51 до 74гр(без консумация).Понеже стана въпрос за тръбните пътища малко над 30м - 3/4 гофре.

Прикачен файл

31.3.2016 колектори Б200л  до 76гр външна до 26гр.jpg

Прикачен файл

31.3.201 бойлер  200л долу от 17гр горе от 51 до 74гр външна до 26гр.jpg
bialk - специалист
[quote="fox_vt"][/quote]

Цената на Bosch Solar 4000 TF от 522 лева е без доставката. От провинцията съм и ще трябва да заплатя още 50 лева за куриер. Един приятел преди няколко дни си закупи 2бр Елдом 1,5 на цена 337 лева бройката. Вчера вдигнаха 74 градуса. Два броя Елдом 1,5 са с обща производителност 1200 вата при 70К, докато един Солар 4000 при същите условия дава едва 800 вата.

Друг е въпросът в самата изработка на колекторите. Елдом Класик са с алуминиев абсорбер, което не е особено добре и не разбирам как са постигнали такъв резултат на тестовете. Сега видях, че Елдоминвест имат и други серии селективни колектори с меден абсорбер, които обаче не са регистрирани в Solar Keymark.

Все още не съм направил избора си, а времето навън не чака и всеки отложен ден е загуба на безплатна енергия. Намерих втора употреба Wolf Topson 3-1 за 450 лева бройката. Човекът твърди, че колекторите са работили само 1 година, но доколко може да се вярва. А и не мога да го видя на място, понеже съм на другия край на страната...
benimm8808 - специалист
Днес се очаква по нашите географски ширини(Пловдив) да е доста топло.
Стартирах системата сутринта от 30гр.
Ще пусна снимки към 15:30ч.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: