Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Andri01 - майстор
jordanvass написа:
Много ниско е това напрежение, като се има предвид, че в твоя случай и ще пада рязко. Много са ти навивките на волт, което освен всичко друго значи и дълъг кабел с повече загуби в него. При мен траф от микровълнова с 1,5 навивки на вторичната дава 1,8 волта на празен ход, а има и доста по-твърда изходна характеристика. За мястото - имаш място, но си е голяма мъка да ги извиваш тия 100 квадрата. Пробвай и ще се убедиш. Аз 80 квадрата едвам ги сгънах. По-лесно ще ти е да пуснеш две или 4 по-тънки вторични в паралел. Хем ще ползваш така и двете свободни макари.
2 навивки ли имаш във вторичната ? Имаш ли някакво охлаждане при работа? Със същия траф,направих 3нав. ,вдигна към2,6в. и на късо ми даде 1400А,но много загря/ почти за нула време. За сега съм"замразил" проекта-много"замръзнало" в гаража. :)
П.С. Към moreno : Мерил ли са работния ток ? Бутона включва първичната,през контактор,нали?
moreno - специалист
Бутона включва първичната през реле.Нямам с какво да измеря тока на вторичната,на първичната 6 амперов предпазител падаше при включване. :?Забравих да вметна че,трафа е от микровълнова онзи"Годечкия" отлежава.
Andri01 - майстор
10А автомат издържа ?Или няма време да загрее защита по претоварване? Имаш ли някакво охлаждане на трафа?
moreno - специалист
10 А издържа,още не ми се е случвало да изключи.Нямам охлаждане на трафа,все пак няма да е в производството.За протокола-вторичната е 35 квадрата с мъка влезе,50 квадрата е изключено за този траф. :?
andro440 - майстор
moreno написа:
10 А издържа,още не ми се е случвало да изключи.Нямам охлаждане на трафа,все пак няма да е в производството.За протокола-вторичната е 35 квадрата с мъка влезе,50 квадрата е изключено за този траф. :?
и Ако не е тайна ,за какво, ще се използва?
jordanvass - майстор
Колеги, някой успял ли е да направи хубави точкови заварки само с 2 навивки на вторичната? Навсякъде в Ютуб гледам, че заваряват, а при мен нещо не се получава. Пробвам поотделно с два трансформатора от микровълнова, от големите.
Прикачен файл:
20160401_174830_650.jpg
Вторичната ми е поне 80 кв.мм., на празен ход дава 1,75В. Топи пирони 3,5мм за няколко секунди, а не ще да прави здрави точкови заварки - отлепват се. Тока на вторичната нямам с какво да измеря, но като я дам накъсо, в първичната вдига към 19-20А, отчита мощност 3650 вата. Предполагам, че във вторичната е поне 1500А, за секунди загрява яко. За електроди ползвам подострена медна шина 18х5. Всички контактни повърхности са добре почистени и здраво затегнати. Пробвам с тънка ламарина 0,5 - едва зачервява точката. Мисля си, че 2 навивки ще са малко, макар кабелът да е много дебел. Иначе не виждам къде може да е проблемът. За съжаление няма как да навия още една навивка. Може би 3 навивки с 50 кв.мм ще даде по-добър резултат, не знам. Някакви идеи?
mgbagera - специалист
Не че разбирам но, не може ли двата трафа да се вържат заедно и да им се удвои мощността ?
fox_vt - майстор
jordanvass нали знаеш че трябва да приложиш голям натиск върху електродите за да се получи заварката.На мен все не ми остава време или ресурс да отида до моргата да си взема един траф ей така за експерименти.Инак дали ще имаш 1 волт със 1500А или 2 волта със 1000А все тая.Имаме при нас заваръчна машина за арматури за тръби фи 500-1500мм,и трафчето и е една кутийка с размер на половина от електрожен кракра.Но натиска е пневматичен и една заварка става за част от секундата тъй като арматурата се върти доста бързо.
jordanvass - майстор
Да се свържат двата трафа - може. Ама става много хардуер за една пиклива точкова заварка. Но не мисля, че ще има поразителен ефект. Би трябвало и с един да стане, хората заваряват с един. 3,5-4 киловата хич не са малко, стига да няма загуби. Ако свържа двете вторични в паралел, едва ли ще прокарам много по-голям ток. Те кабелите са си достатъчно дебели. Не мисля, че в тях ми отиват загубите. По-скоро в контакта с ламарината нещо ми се губи и ако имам още половин-един волт, се надявам да вдигне доста тока. Ако ги свържа последователно пък ще дойде към 3,5 волта напрежението, а това ще е много и ще прегаря точката много бързо. Но не пречи да пробвам. Що се отнася до натиска - естествено, че иска натискане. Аз си имам лостова система и напъвам поне с 20-30 килограма в точката, ама то температура няма, там мисля, че е проблемът. Затова питам някой с такъв трансформатор заварява ли на 1,6-1,8 волта. Ако стигат, ще търся някакви загуби при мене в сглобката с кабелните уши. Другаде не виждам къде.
gogo7777 - майстор
Опитай с по-тънък проводник и повече навивки. Медните шини се заточват така, че върховете да са с конусна форма за да протече тока през възможно най-малкото сечение, а и натиска между тези точки ще се увеличи значително.

Тема "Точково заваряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: