Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
jordanvass - майстор
Точно така са ми заточени, но на снимката не се вижда добре. Това за повечето навивки и на мен ми се върти в главата, но този по-тънък проводник как ще грее, не ми се мисли просто. Тя вторичната и сега грее яко, хем не минава достатъчно ток. А като е по-силен ток на по-тънък проводник след 5-6 точки сигурно ще топи изолацията. Ще потърся нещо около 40-50 кв.мм и ще пробвам. Имам доста обръчи от размагнитването на старите телевизори. Мога да срежа и да обединя няколко. Горе-долу ще стане нужното сечение. Дано успея да зачистя лака в края на всички телчета. Май ще трябва горелка за тая работа.
gogo7777 - майстор
Пробвай....Аз си мисля за многожилен кабел със силиконова изолация. Греенето в тая намотка може да се пренебрегне, но с първичната трябва да се внимава. Трафчето все пак е малко, не може да се изисква от него чудеса като да работи цял ден :)
hidrazin - майстор
Навиването най-добре с медна шина. От тая като за електрожените.
Хем заема по-малко място хем изолацията и е високотемпературна.
Но това не отменя използването на принудителна вентилация.
Тези трафове си греят прилично дори на празен ход и трябва да е пускат само в момента на заварката.
Просто са проектирани за повторно-кратковременен режим.
:partyman:
jordanvass - майстор
Предимствата на медната шина са безспорни. Но в случая има много сериозен недостатък. Пробвай да сгънеш 80 квадрата медна шина и да я навреш в неразглобен траф от микровълнова. Невъзможна работа. Дори и да са 4 по 20 квадрата в паралел, пак е трудно. Ще трябва да се режат заварките на трафа, да се навие шината на калъп и да се сложи на място. После пак заварки, иначе бръмчи, та се не трае. А и трудно се намира медна шина за без пари. Аз развих днес един стар дросел от живачна лампа 250W. Така и така ми се мотаят няколко безполезни. Навит е с 0,8мм. Заковах 2 пирона на 140см и намотах 42 витки. За толкова стигна телта. Станаха 84 жици с общо сечение 42кв.мм. Надявам се да успея да напъхам 3 навивки. Тия дни ще пробвам.

Тема "Точково заваряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: