Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stereofonix - специалист
Здравейте. Искам да реализирам един отдавна замислен проект - летен бойлер.
Като за началото водосъдържателят който ще използвам е варел 200 литра. Спрях се на варела поради 2 причини:
Цената е повече от приемлива и вътре има покритие което е антикорозионно. Ето го и самият варел

Изображение

Лятната баня е висока 2.30метра и варела ще се монтира директно отгоре. Пътя на топлата вода от варела до крана ще е не повече от 2 метра. Варела ще се заобиколи от метална рамка със стъкла - целта е парников ефект. Имам няколко въпроса към вас и очаква съвети и напътствия как е по- да се изпълни:
1. Мисля да ориентирам варела с пробките надолу една за студена вода (малка пробка) , другата за затоплената вода (голяма пробка)
Въпросите:
1. Дали да правя бойлера на самотек ? имам притеснение че няма да има достатъчно налягане на водата или се бъркам
2. Дали да правя системата затворена и при пускане на затоплената вода с цел ползване да се допълва мигновено със студена вода.Ако е затворена система трябва да има клапан налягане, и ако е така колко бара са достатъчни 2-3 бара или повече?

Моля за съвети и идеи кое ще е по добре да се изпълни.
шоп - майстор
Няма как с варел да направиш затворена система, защото варела ще гръмне. Може с проточна серпентина в него или на самотек

Успехи!
stereofonix - специалист
Нима при затворена система с клапан който отваря при 2 бара(монтиран в най-високата точка) и постоянно пусната студена вода варела има вероятност да гръмне :o
шоп - майстор
stereofonix написа:
Нима при затворена система с клапан който отваря при 2 бара(монтиран в най-високата точка) и постоянно пусната студена вода варела има вероятност да гръмне :o
100% сигурно, че ще гръмне. Дано да няма хора наблизо, че някой може да даде фира. Сметнете площща на пълната повръхнина на варела и ще разберете на какви натоварвяня ще бъде подложен :)

Ако искате системата да е под налягане си купете 2-3 водосъдържателя от обемни бойлери под налягане, боядисахте ги с черен мат боя, сложете ги в "аквариума със стъкла" и няма да имате проблеми.
stereofonix - специалист
Сега като се замислех и разбрах че си на малко повече от 100% прав. Тънкостенен варел от 200л с студена вода примерно налягане от 1 - до 2 бара и като се загрее на ~60 градуса водата ...... разбрах те. Остава на самотек + отворена система. Мисля да монтирам смесител (от тези с керамичната глава с лост за настройка на водата ) в възможно най-горна точка. Ще направя лостов механизъм който да пренесе управлението на смесителя на достъпно ниво.
8180 - майстор
шоп написа:
100% сигурно, че ще гръмне.
..... купете 2-3 водосъдържателя от обемни бойлери под налягане,
Не съм в час особено за възможните проблеми, но съм отварял модерен бойлер с идеята да ползвам водосъдържателя - пълен провал. При всички случаи ламарината беше по-тънка от на варела. :?
Старите (соц.) бяха друга "опера" и събаряха стени. Скоро не съм чувал подобно.
Къде е "зарито кучето" - проблема?
И каква е съществената разлика, ако е със серпентина или ел. нагревател.
Отделен въпрос дали 200л. могат да се загреят достатъчно за ден слънчево с ок. 0,6м2 площ.

Не споря - не съм го правил, но имам намерение.
Може да не издържи , варела , на над 2....2,5 бара , но няма да гръмне. Бих си направил експеримента, но нямам мотивация.
Най много да окъпе, някой наблизо.
Иначе,подкрепям идеята да си е на самотек,поплавък за амтоматично допълване,с по широчки тръбички и евтиното лятно къпане си е налице.
Ползвах две години такова,после реших да похарча пари,дето ще ми се върнат след повече от 10 години.
шоп - майстор
Водосъдържателите на бойлерите са поне от 1,2 ( 1,5) мм ламарина т.е по-дебела от на варела ( или колкото неговата ако е от бай Тошово време) но дъната не са му избомбени и варела не е предназначен за налягане. Не си правете експерименти, защото някой може да остане без глава.

Виждал съм проба на самоделен котел направен от 6мм вътрешна и външна ламарина обаче с икономисани разпорки в ризата. При воден тест с водопровода при по-малко от 2 атм се изду и щеше да се пръсне да ни избие.
LazarGanev - "Велик майстор"
На воден тест няма как да гръмне опасно и да утепа някого - нали затова така се пробват всички газови бутилки. Водата, за сметка на въздуха и всички газове не се свива и не се разширява толкова много, че да отнесе нечия глава :wink:
fbr - майстор
На село ползвам такъв варел, вързан като бойлер на дърва, подавам студена отдолу, топла отгоре, и през жегите се налага да пускам и студена за смесване. Връзките са с Пекс-ал-пекс, от толкова години седят на слънцето и не са дали признаци на умора. Есента го точа, и напролет пълня. Даже бабата свикна с него, и много го хвали.

Тема "Съвети при изграждане на летен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: