• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
emosms - специалист
Ако са малки детайлите ще се справиш. Толкова ли бързаш?
Този уикенд си играх с такива сглобки за малки неща. 5 десети грешка - задължително :D. До 1 мм даже :(.
Но ми харесва без винтове и че сам си го правих.

Обаче за по-големи детайли, как ще фиксираш не знам. Трябва голяма маса и по дълги стяги, или по земята някакси...
Аз си играх 3 часа с две малки стягички и 1,2 лентови, евтини.
MrMurdjo - майстор
Наскоро направих нови кухненски шкафчета за у нас. Самите детайли поръчах за рязане, кантоване, фалц и гнезда за панти в "Роси" (софийския филиал). Общо взето добре ги направиха с малка грешка в отстоянието на центъра на гнездото за едната панта, но го установих навреме и просто коригирах мястото на пантата на страницата.
За диблите по тясната страна си направих шаблони от твърдо дърво на CNC рутера, с гнездо точно по размера (300х18 мм), които се надяват на плоскостта и не могат да се изместят лесно. После пробиване на ръка. Но не съм доволен от точността и най-вече паралелността спрямо листа. Вероятно съм се разглезил с този рутер. Перпендикулярните дупки, центрове за панти, за рафтоносачи ги направих с програма на рутера и с обръщане на детайла, защото работните му размери не са големи. Станаха ажур, а меламина дори не кърти и прашинка (макар че и да кърти, то след сглобяване не се вижда).
И понеже е малък и не съм си мислил, че може да ми потрябва да работя върху страната на дълга плоскост, по едно време сериозно се замислих да направя приставка за монтиране на шпиндела хоризонтално и да обърна програмно работната равнина за да ми прави дупки странично и с голяма точност :-D
Докато ги правех, мислех и за приставка с дрелка с хоризонтален монтаж и шейна, която да мести плоскостта в хоризонтална равнина с някакви последователни фиксатори на положението. В нета съм вижда клипове с подобни, където го правят дори със система от дървени зъбни колела. Но при мен това са еднократни задачи и затова не съм задълбавал за автоматизиране на процесите толкова.
EDI - майстор
Ма верно сте се разглезили :lol: .То пък хич да не се размърдате и да вложите малко сръчност искате. :-D :partyman: Вземате си един прост шаблон НАРЕКС за 40 лева и сте готови за всички сглобки с дибли.
  • 1
  • 2

Тема "Отвори за дибли - предлага ли го някой като услуга?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: