Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Junak - майстор
toolegittoquit написа:
Да, но го написах двусмислено. IT с изолиран звезден център е безопасна от гледна точка на Земята, не е безопасна от гледна точка на изолационни повреди, там е все едно дали е с изолиран център или не. Малко съм ги хапнал обясненията.
От друга страна нищо не пречи да имаш 3 фазна система тип звезда, където да си свържеш между двете фази с разлика в потенциалите един консуматор(разликата в потенциалите - 380V). Така единият проводник става работна нула, без да има потенциал спрямо Земята равен на нула.
От гледна точка на IT неутралата никога не се заземява, това й нарушава основният принцип.
От гледна точка на 3ф система тип звезда - "работната" нула може да си е всъщност една чиста фаза и да трепе.
Че каква е все пак идеята на IT системата :?
FM STEREO - специалист
@p.v.x,Престани да спамиш форума!
nikolovvd - майстор
Hoвoceлckи написа:
В едно устройство може да има доста повече от една "маса" :wink:
Това обаче не се отнася за електрониката!
Опитай да свържеш УКВ приемник и усилвател без да имат една обща маса. От брум няма да можеш да чуеш музиката.
Ако си забелязал стреожака има 3 контактни повърхности - съответно за ляв канал, десен канал и маса.
Всеки един аудио или видео кабел има специален проводник (оплетка) по който се свързват масите на двете устройства.
И това че масата в електронните схеми се бележи с GND от английски - земя, не бива да се бърка с земя, заземяване и други термини от електротехниката.
thebugger - специалист
Ясно, мерси много :))
Hoвoceлckи - майстор
nikolovvd написа:
Опитай да свържеш УКВ приемник и...
Електрониката само УКВ ли е и аналогови аудио-усилватели? :)
p.v.x - майстор
Тука в тази тема , за каква маса става на въпрос .Маса като мебел , маса като тегло , или виртуална маса. Нещо общо има ли , с нулата при контактите...говоря за домашните контакти , дето си включваме уредите.Питам , че ще слагам един контакт...да не отварям нова тема.Тази нула кво е , що е , има ли нещо общо със заземяването. :?
Последна промяна от p.v.x на вт апр 05, 2016 5:46 pm, променено общо 1 път.
nikolovvd - майстор
Hoвoceлckи написа:
nikolovvd написа:
Опитай да свържеш УКВ приемник и...
Електрониката само УКВ ли е и аналогови аудио-усилватели? :)
Така можеш да чуеш или видиш какво си направил.
В другите случаи ти трябва поне осцилоскоп. Аз имам, а ти?\
p.v.x написа:
ще слагам един контакт...
Ако е за компютър ще е добре да сложиш такъв:
Прикачен файл:
S.jpg
За да пасне на това.
Прикачен файл:
K.jpg
Последна промяна от nikolovvd на вт апр 05, 2016 4:14 pm, променено общо 1 път.
thebugger - специалист
Да, бях се объркал, маса знам какво е. Тя е отделена попринцип от неутрала, заради ,,ground loops''. От личен опит знам за какви брумове става дума. Добре горе долу схванах нещата, само последен въпрос имам. Някъде в коментарите прочетох че има потенциална разлика между неутрала и земя. Как така има потенциална разлика (напрежение), като те са свързани заедно (поне в България)
Hoвoceлckи - майстор
nikolovvd написа:
Така можеш да чуеш или видиш какво си направил.
В другите случаи ти трябва поне осцилоскоп. Аз имам, а ти?
:? Не ставаше ли дума за повече от една маса ... Къде отидохме #-o Иначе имам осцилоскоп и вчера работих с него, макар че това се случва не повече от веднъж годишно - с друго си изкарвам хляба, с това си чеша крастата като си открадна време :)

thebugger, не "има", а се появява понякога - лоша връзка между двете и несиметрично натоварване на фазите. Само моля те не питай за последното.
thebugger - специалист
Спокойно ясно ми е последното, нищо няма идеално на този свят, пълна симетрия не може никога да се получи при нищо. А това ,,ground loops'' така и не можах да му намеря достоверен превод, това утечка ли означава. Просто почти всичко което съм научил за електрониката е било на английски носител и понякога не знам как е на български. Последният път беше с отоплението на лампите, аз му виках нагревател хахах

Тема "Разлика между маса и нула" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: