Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
p.v.x - майстор
FM STEREO написа:
Проверяваш къде е фазата с фазомера,указателя на фазата както искаш му кажи там където той свети е фазата,другият проводник е нулевият,той се свързва с занулителните пера на контакта и от там се слага мостче,което се свързва на едното гнездо на контакта. Фазата се свързва на другото. С въпросният указател на фаза се проверява на занулителните пера на контакта,там не трябва да свети. Взима се една пробна лампа,единият и край се допира до фазата а другият до занулителните пера на контакта,при занулен контакт лампата трябва да светне.Това е.
Благодаря. :rock:
petromaniq - специалист
Трябва да предложим да има специален раздел "Заяждай се сам!" :-D. И аз обичам, ама сам не ми е кеф.
kolev_k - специалист
fikata написа:
torbalanе
...това,дето го имат като фазомер вече не се нарича "фазомер".
Нарича се фазер :-D .Така му викаше един мургав събрат,дето хал-хабер си нямаше от елтехника.
kolev_k - специалист
Фърбата написа:
Аз пък с нетърпение чакам темата за нулата. :-) И как да я различим от единицата...
Абе не знам дали знаеш,ама има 10 вида хора.Тези които познават двоичната система,и тези кото не я знаят. :)
kolev_k - специалист
torbalan написа:

Ама то колко хора казват "копирна машина"?
Масово им викат ксеркоси ;)

Примери в това отношение - много...
Баща ми на всеки перфоратор му вика Хилти.
jordanvass - майстор
Преди години влизам в магазин за авточасти:
- Един полувал за Лада.
- Хм...ъъъ...нямаме.
- А полуоска за Лада имате ли?
- Ааа, полуоска имаме, да.
Е какво да му обяснявам на човека, че точно тази "полуоска" всъщност е най-популярният пример за вал? Само ще му объркам понятията.
Трудно можеш да смениш една утвърдена в ежедневието и практиката дума, дори и тя да не е технически коректна. А и няма нищо фатално в това. Думата фазоуказател с огромната си дължина никога няма да измести късичката и удобна за произнасяне дума фазомер. Всички перфекционисти ще трябва да се примирят с това. И да спрат да се бъзикат, просто няма смисъл.
kozl - майстор
Логически:
Фазомер (7б) би следвало да е универсално измерителна у-во, което не само до индикира наличие, но и да показва честота, амплитуда, фазова разлика му фазите. А що не и вида на кривата.
Фазоуказател (12б) подхожда за име на уред за определяне на реда на фазите.
Фазоиндикатор (13б) може би е най-близкото за наименование на въпросния уред приличащ на отвертка, но поради съвсем простото си у-во този уред е по-скоро индикатор на ел.потенциална разлика >70 волта, който се е наложил за употреба при разпознаване на фазовия проводник.
Фазопроверител (14б) ами освен, че трябва да индикира фаза и амлитудата и, поне при 3 фазна инсталация и да различава фазите.

Предложение за правилно наименование:
Елементарно прост уред, за това пък недостатъчно надежден, приличащ на отверка, използван за улеснение при разпознаване на проводник свързан към фаза. :lol:
Е да ама масата предпочита простото и масово употребява най-елементарното, най-лесното, най-достъпното или 8 "битовата дума" :-D
А иначе фазата се открива и без уред, ама нездравословно
Фърбата - специалист
jordanvass написа:
Е какво да му обяснявам на човека, че точно тази "полуоска" всъщност е най-популярният пример за вал? Само ще му объркам понятията.
Не можеш да ограмотиш света.
Дори и да обясниш на продавача каква е разликата между вал и ос- той няма да спре да използва термина "полуоска" . Принципа на различаване е прост
То ако трябва да сме буквалисти- какво е това "полувал" ??? - цяло, завършено изделие??? Ами- цял вал си е, не е половината от цял...

Те и продавачите в магазините за крепежни изделия не знаят каква е разликата между винт и болт ( както между впрочем и половината инженери, които познавам, но това е отделна тема...
p.v.x - майстор
То и отвора си е технически отвор , но много хора му викат дупка. :-D :rock:

Пример...Вкарай винта или болта в дупката. :-D
nikolov333 - майстор
Да ама има и дупки с много точни наименования... :butthead: :lol:

Тема "Фазоуказател или фазомер." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: