• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
72ivanov - помощник
Здравейте!
Искам да попитам знаещите какъв трябва да е соларния панел, контролера към него и акумулатора за да може да се захрани нормално светодиодна лента RGB(SMD 5050) с дължина 10м :? Знам, че при 12V. DC са нужни 6А. Благодаря !
DundyTheCroc - майстор
И колко време се очаква да свети въпросната лента, в какъв режим точно?
72ivanov - помощник
DundyTheCroc написа:
И колко време се очаква да свети въпросната лента, в какъв режим точно?
Да кажем 5 часа в денонощието на пълна мощност.
DundyTheCroc - майстор
100 вата панел, 10А контролер и поне 40Ah акумулатор с дълбок разряд би трябвало да свършат работа. Това обаче при някакви добри атмосферни условия, ако няколко дена не се покаже слънцето и няма как да се зареди акумулатора става друго.
72ivanov - помощник
DundyTheCroc написа:
100 вата панел, 10А контролер и поне 40Ah акумулатор с дълбок разряд би трябвало да свършат работа. Това обаче при някакви добри атмосферни условия, ако няколко дена не се покаже слънцето и няма как да се зареди акумулатора става друго.
Може би трябваше да уточня и това, че става въпрос за Германия .... тук слънце "бол" :lol:
hidrazin - майстор
Акумулатор поне 70Ah за да имаш резерв при един облачен ден За повече облаци, по-голям акумулатор.
Соларен панел поне 100Wp и контролер.
Соларен панел някакъв такъв:
100W/ 12V монокристален силиций
За контролер бих препоръчал от тези на STECA.
https://vikiwat.com/steca-solarni-i-zaryadni-sistemi
:partyman:
P.S. Щом е за "бол" слънце увеличаваш мощността на панела 1,5 - 2 пъти.
72ivanov - помощник
Оказва се, че това е сериозна инвестиция! :rolleyes:
Дали би било по-добре, ако са два панела по 50W, обърнати съответна на югоизток и югозапад или 3 Х 30W на югоизток, юг и югозапад ?
DundyTheCroc - майстор
Еми сериозна е, и акумулатора е скъп. За по-добър добив от панелите май е удачно да се наглася ъгъла според сезона, обаче с тази липса на слънце не виждам как ще минеш с по-малки панели.
72ivanov - помощник
Оказва се, че инвестицията най-вероятно не си струва:

Соларен панел монокристалин 100W - 90€
Акумулатор 70Ah - 77€
Контролер 10А - 10€
Ако добавим и допълнителни разходи 20€, общо се получават 200€. Не съм сигурен наистина дали при цена на тока 28 евро-цента за киловат дали ми трябва да се занимавам с това. Може би е по добре да се захрани направо от мрежата с подходящ траф. Само нямам представа каква е консумацията му(на трафа) в покой. Благодаря на всички за мненията ! =D>
hidrazin - майстор
72ivanov написа:
Оказва се, че инвестицията най-вероятно не си струва:
Напротив, точно за в Германия си заслужава.
Там например може да си намериш евтин соларен панел за 30-40 евра. Има и втора употреба.
Разрови из ebay de. Например:
100Watt Solarpanel
Също така от някоя морга може да се намери що-годе читав акумулатор за почти без пари.
Само не знам какъв е тоя контролер за 10 евра?
Та цялата работа ще ти излезе с допълнителните разходи под 100 евро.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за соларен панел + светодиодна лента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: