Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alsted - майстор
stereofonix написа:
Остава на самотек + отворена система. Мисля да монтирам смесител (от тези с керамичната глава с лост за настройка на водата ) в възможно най-горна точка. Ще направя лостов механизъм който да пренесе управлението на смесителя на достъпно ниво.
Отдавна съм изоставил движението на идеята си (въпреки, че спретвам по някой бойлер за всякакви приятели от време навреме ...), но ако искаш хвърли един поглед:
http://alsted.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3
шоп - майстор
LazarGanev написа:
На воден тест няма как да гръмне опасно и да утепа някого - нали затова така се пробват всички газови бутилки. Водата, за сметка на въздуха и всички газове не се свива и не се разширява толкова много, че да отнесе нечия глава :wink:
[-X водата не се свива, но се разширява и то много с покачване на температура.

Съдовете под налягане се изпитват хидравлично ( обикновенно на 5 год) и с налягане 1.5 пъти работното ( в масовият случай) и тази проба е наистина безопасна, защото съдът под налягане не променя формата и обема си ( поне не видимо) Всеки който е виждал такъв хидравличен тест все пак му е направило впечатление, че изпитваняит съд е в предпазно заграждение около него.

Варела не е съд под нялагане, дъната не са му бомбирани и няма заварки, а само обикновенна водоплътна механична ролково-щанцова сглобка. При повишаване на налягането варела си променя формата до нещо средно между цилиндър и сфера и се пръска или излита.

Всеки варел не би издържал начални 2 бара налягане. Това означава 2 кг/кв.см. Не ми се слиза в работилницата с рулетка за да сваля размерите на един 200 литров варел, но определено това са тонове натоварване.

Като пожарникар съм гасил пожари където при косвен нагрев 200 литрови варели с веро и миещи вещества експлоадираха и летяха на 20-30 м във въздуха!!! Не говоря за варели пълни с ГТ и ЛЗТ ( горими течности и леснозапалими течности), а за варели пълни с незапалима и негоряща течност и температурата не е достигала температурата на кипене на веществата заради охлаждане от пожарникарите.

Така, че внимателно, такива експерименти могат да доведът до липса на крайници и глава.
Шопе, не си прав.
Аз съм пожарникар и съм гасил по опасни неща.
Преживях го.Справка-Езерово,Газтрейд,2013.Бях на 30м от 65 кубика ж.п. цистерна,когато гръмна.12 души в района,оцелели,ден преди Богородица.3 кв.м парче от съдинката,беше прелетяло километър.
Знам и защо експлоадира,а ти не знаеш.Можеш да се образоваш в момента.Ако не намериш материалите,ще ги споделя.Жокер-1965.Над него си представи 23.
Онези неща , дето са гърмяли , няма как да гърмят само на температура,а то пък и няма защо да гърмят.
Съмнявам се ,че си боец.
Готов съм да напомпя варел над 2 бара,с вода , само аз до него и без ЛПС.Банкета-за сметка на МВР.
За да не е пълен спама-ползвайте си варелите без налягане , просто за да можете да ги ползвате.
https://www.youtube.com/watch?v=wtJTVuHV-ww
Не правете това у дома!Хихи......
Понеже МВРто бедно,ще дам банкет, а не някой курбан за мен!
VLADO66 - майстор
И аз бях пуснал тема по въпроса и се чудех дали да метна един такъв кангал на покрива на лятната баня-от едната страна се подава студената вода а на другия край душа. http://www.mtd.bg/view/9/415/Traba-bez- ... m---300-m/
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп написа:
Всеки варел не би издържал начални 2 бара налягане.
Да, така е и ще се пръсне още при надуването, преди да бъде загрят и няма да се разхвърчи. Но иначе съм напълно съм съгласен, че варелът е абсолютно неподходящ за бойлер
fbr - майстор
Е добре де, какво налага поддържането на тоя варел под налягане, така и не успях да проумея.
lov - майстор
Никой не може да ти каже колко ще издържи бертването на ръбовете. Отделно от колко дебело и какво тенеке е направен. Принципно трябва да издържа падане пълен от 2 метра височина. И за пластмасовите теста беше подобен само не помня колко пъти трябваше да издържи теста. Но никой не дава да се ползва по налягане. Но пък съм виждал подобни варели от 5мм заварена ламарина. Идваха на времето от Русията с едни химикали. приличаха на танкови бакове. Сега ме замислихте че от такава половинка си бях направил казан за варене на буркани а скоро не ми се е мяркал пред очите.
6osi6 - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Шопе, не си прав.
... Съмнявам се ,че си боец.
Вижда се, че съмненията ти са основателни. Първата част е преразказ от първо лице, втората част е преразказ в трето лице,
Шопът, ако е бил на мястото трябваше да напише "температурата не достигна", а ако е работил в ГДПБЗН, щеше да напише "колегите", а не пожарникарите :-D
шоп написа:
Като пожарникар съм гасил пожари където при косвен нагрев 200 литрови варели с веро и миещи вещества експлоадираха и летяха на 20-30 м във въздуха!!! ...
и температурата не е достигала температурата на кипене на веществата заради охлаждане от пожарникарите.
шоп - майстор
:-D
сладури

боец съм - старши пожарникар, но това няма нищо общо с темата е вече става спам.

Някой ако се съмнява дали съм боец или чантаджия, да се хванем на бас на една отрупана маса с ядене и пиене. Служебната карта е доказателство...там си пише категория и длъжност :)

По темата ...преди много години ми бе изпаднал един ал. резервоар от бракуван самолет. Към 300 литра и бе тънък с голяма нагревна площ. Много добра работа служеше за летен душ.
mgbagera - специалист
Добре де, варела що не го направи на отворена система ? Така хем ще си има налягане на водата, хем ще му е безопасно.
Топлата вода я оставя без сп. кран и колкото и да се нагрява този бойлер налягането ще си излиза спокойно. Единствения кран който ще сложи е само на студената вода.

Тема "Съвети при изграждане на летен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: