Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
шоп - майстор
Покупка на търг на училишни стругове е добра идея. Малко са работили и много пазени. Като си спомням 80 и 90 те години на миналият век какво чистене и смазване на стругове и фрези се извършваш след всяка практика в механото ...

Ако може да не се бърза и да се изчака да изпадне запазена бройка ще е перфектно.
smokee - специалист
митко64 -разби ми мечтите.Искаш да кажеш,че ц11 за 2 бона въобще да не го поглеждам? Аз си точа зъбите за този:
https://bazar.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0% ... D0%B1-c-11
и смятам да се разходя до Добрич почивните дни да го видя .Как ви се струва? :?
shotik - майстор
Моето скромно мнение е да си ползваш услугите на добър стругар, научаването на работа със струга и материалите е трудната част и е за доста време ,докато стигнеш до майсторските изработки на детайлите.
Помисли за вложените пари сега в машината, евентуално някой ремонт, смяна на валове,лагери, шпиндели и други , за пари за ножове за различните операции и което е най-лошо ,ако попаднеш на усукано тяло,неправилно износени паралели и супорти, ще се видиш в чудо за това ,как се топят финанси и може да стигнеш два пъти повече дадени пари ,от колкото парите дадени на стругаря .
Аз съм стигал до тази дилема и надделя в мен чувството , че не всеки ден ще работя на струг, трябва ми място, може би и трифазен ток и като се науча , да изкарам някой лев, това беше преди доста време в младежките ми години.
Сега имам разни машини ,които дори и в годината не ги ползвам , подредени на рафта за украса, други може в месеца веднъж -два пъти да ги ползвам .

Та от мен това - направи си сметка за машината и оборудването , както и затова ,дали ще можеш да станеш стругар, че то и кучето гледа касапина с голямо ,любопитство, ама за касапин не става .
wanderer - специалист
smokee, струга който си харесал няма как да коментирам по снимка. вземи си сигурни хора за огледа, пробвайте гледайте...абе отваряйте си очите. за другото - ако струга е читав, щом имаш желание и условия, и има кой да ти дава по малко акъл отвреме навреме ще се научиш. по моето скромно мнение, без да ангажирам никой с него, добър стругар (както и много други професии) се става с много цехова практика, а не със самоучение. но както ти каза - трябва ти за по дребни неща, прсонално свързани с лодките, и без да гониш срокове предполагам. номера е да не плащаш на друг. тогава си струва. най малко заради мъкненето по стругари и чакането. и удовлетворението, че сам си се справил разбира се :). а може и по някой лев да изкараш по нататък :wink:
smokee - специалист
Никакво желание нямам да ставам добър стругар и да печеля пари със стругарство.В момента работя на 2 места - като програмист и като заварчик.Знам,че са много различни професиите ,но живота ме постави в тази ситуация.На струга ще работи баща ми повече от колкото аз ..Аз по-скоро ще си играя с него .А това за парите ми е ясно,че ще отидат много пари за него.Единия от познатите ми стругари ми каза,че ако си мисля,че с купуването на струга ще започна да работя много се лъжа.Покрай струга имало аксесоари,които струват колкото него и трябвало да ги купя.Така,че съм наясно,че ще отиде една торба пари,но те и без това си отиват за разни глупости.Сега просто няма да бързам.Почти всеки ден излиза по някоя обява.Така предполагам,че до месец ще излезе струг за продажба,който да отговори на условията ми.Като гледам цените на хубавите стругове - по 4-7000лв започвам да се замислям за разширяване на бюджета.Както се вика "като ще е гарга да е рошава"...
wanderer - специалист
ако струга има тежки кусури си е една купчина чугун, независимо колко често си решил да го ползваш. ако е наред не виждам чак особени харчове за приспособления освен за ножове, поне на първо време. малко са те подплашили ми се струва. цената също е относително нещо, зависи от зора или тариатлъка на продаващия. често се намират добри машини за добри пари от починали хора, продавани от наследниците им с цел да се избавят от тях....макар че и аз се усуквам за един такъв циркуляр,... ама за сега греда :-D огледай се повече ако не си на зор.
nikolson - майстор
Не съм специалист, но 7000 лева ми се струват много за стара машина. Гледам този сайт и виждам нови машини за подобни цени. И машините са окомплектовани.
wanderer - специалист
според мен за парите си, па макар и чисто нови са доста мършави от към характеристики. например ED 750FD.... и с тази електроника....сигурно съм изостанал като си предпочитам зъбчатките, но може би такива са вече машиностроителните тенденции :)
lov - майстор
Одъртяваме и изкуфяваме те това е сигурно и трудно възприемаме новостите. :lol:
И аз бях много скептично настроен ама от зор присадих на едно стругче честотен инвертор. Е няма такъв кеф да си регулираш плавно оборотите в момента на рязането с джой стика. Ако си бил стругар вероятно си нарязвал доста резби на полу съединител. Е почти същото е но можеш да си го правиш във всички режими без загуба на мощност.
Отделно вече на доста машини на които се налага регулиране на оборотите в место колекторни двигатели се ползват наи-обикновенни асинхронни. А електрониката толкова поевтиня че един механичен редуктор е по скъп от един инвертор. Да не говорим пък за развъртането на мощни двигатели. Ай да спирам че се отплеснах.
wanderer - специалист
аа не ги отричам тези новости и благини, да кажем по скоро ги приемам трудно :-D а скептицизма ми идва от масово навлезлите китайски ментета в електрониката. не съм стругар, макар че се случва да работя на струг от време навреме, абсолютно знам какво имаш пред вид за полусъединителя. в случая акцента ми по скоро беше дали нова машина си заслужава покупката при по добрите показатели на тази на старо.

Тема "Въпроси за покупка на струг от начинаещ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: