• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DundyTheCroc - майстор
И с няколко извода не е работа, иска се фин реглаж, който става или с мощен керамичен потенциометър на първичната намотка, а най добре с автотрансформатор.
Напрежение и ток на вторичната се смятат като се реши с каква дебелина връх ще се работи, а за него обикновено се ползва нихром. В крайна сметка за 50 пари има и готови китайски пирографи, понеже да си сглобиш читав няма да ти излезе по-малко ако нямаш частите.
п.п. Моята самоделка е с траф 100VA и напрежение на вторичната 2 волта, проводник 4мм2. Реглаж на първичната с 25 ватов керамичен потенциометър 5 килоома, 2.2 също върши работа. Работя спокойно с нихром от 0.6 до 1.2мм, реглаж почти от нула до бяло.
Tehanox - помощник
DundyTheCroc написа:
Да давам ли подробности или няма да го разваляш?
О Давай, давай - чакам с нетърпение! от изправителя ще се материализира пирограф - под един или друг начин :-D той е заложник сега - и ако никой не се смути до дни... ще си смени професията.
moimoimoi написа:
какъв кантал използваш? колко дебел, какво му е съпротивлението на метър?
при каква мощност кантала развива нужната температура?
Извини ме но съм лаик - зная само два факта:

1- кантала ми е дебел 0.8 mm и детския ссср-ски пирограф УЗАЛ-1 ~20W? успява да зачерви парче от 4,5 см
проблема е че докосне ли дървото - отдава температурата бързо и просто няма мощност за по бързо рисуване.

2- професионалните пирографи тук http://www.razertip.com/pyrography.htm Цък на Specifications са на 10 ампера
DundyTheCroc - майстор
Аз в общи линии ти дадох основните неща, само не знам колко VA ти е трафа и дали можем да копираме директно работещата при мен схема, която се получи след доста експерименти.
п.п. Това ти е варианта ако не ти се занимава:
http://www.hit-electronics.com/za-vas-t ... d-8905.htm
wanderer - специалист
колега Tehanox, намира ми се нещо подобно - от някакъв съветски пирограф е, предполагам е редовен. сега ходих да го погледна. на основата на която е закрепен трафа се чете " електроприбор для вьiжигания по дереву звд. 220 в, 50 гц, 20 ва". магнитопровода е пораздут и малко корозирал. ако искаш да погледна още нещо по него кажи, или ако мислиш че ще ти върши работа пиши да ти го пратя. на мен не ми е нужен
Tehanox - помощник
wanderer написа:
колега Tehanox, намира ми се нещо подобно - от някакъв съветски пирограф е, предполагам е редовен. сега ходих да го погледна. на основата на която е закрепен трафа се чете " електроприбор для вьiжигания по дереву звд. 220 в, 50 гц, 20 ва". магнитопровода е пораздут и малко корозирал. ако искаш да погледна още нещо по него кажи, или ако мислиш че ще ти върши работа пиши да ти го пратя. на мен не ми е нужен
май имам вече такъв? този е от моя Выжигатель -различава ли се, по голям ли е? ако е по мощен го взимам и черпя :rolleyes: Изображение
DundyTheCroc - майстор
Той колегата го е написал, 20VA, слабичко е това, не е повече от твоя.
wanderer - специалист
сори, абсолютно същия е. много ме озори докато намеря един лев за мярка :-D
mironcho - специалист
Ясно, че е малко в страни от темата, но мисля, че модифицирано компютърно захранване ще върши работа. Има описания из форума. Скоро правих едно такова за регулиране на постояннотоков мотор (0-10А и 0-18V). Предполагам, че нещо подобно ще свърши работа и тук.
Tehanox - помощник
mironcho написа:
модифицирано компютърно захранване ще върши работа.
Хваща прах тук едно ATX460W - вързах го но има защита и изключва в режим на късо.
Ще ми обясниш ли как се модифицира???
Xвана ми окото че пише output 5V-15A ; 3.3V-22A но не разбирам - това същия ток като този от трансформатор ли е и става ли за пирограф...?

PS: четох за токоизправителя Pеспром че ако завъртя онзи тример ще се качи Ампеража а в другата посока волтажа в това вярно има ли??? - но и токоизправителя има защита и даден на късо се изключва.
Последна промяна от Tehanox на ср апр 06, 2016 11:04 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Трансформатор за Пирограф : Помогнете" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: