Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
asenlynch - специалист
Благодаря за отговорите. приятели! :) Те като цяло съвпаднаха с моето мнение, че за мен по изгоден би бил обемен бойлер.
Пък за газов ще мисля за новото жилище, което ще започнем да строим до 20-тина дни ако всичко върви по план...
В. Петров - специалист
Няма такива типове бойлери като "обикновен", "нормален" и "обемен".
Предполагам че имате предвид акумулиращ бойлер. :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък знам за акумулиращи печки, а бойлерите биват проточни и обемни. Ама сигурно сме от различни села и сме учили в различни гимназии. :?
Между другото - какво акумулира "акумулиращият" бойлер?
В. Петров - специалист
LazarGanev написа:
Аз пък знам за акумулиращи печки, а бойлерите биват проточни и обемни. Ама сигурно сме от различни села и сме учили в различни гимназии. :?
Между другото - какво акумулира "акумулиращият" бойлер?
В различни села - със сигурност. :-D

Водата в акумулиращия бойлер акумулира топлинна енергия.

Та, като сме започнали вече с въпросите:
- Какво му е обемно на обемния бойлер?
- А какво протича от проточния бойлер?
mirk - майстор
Както и да сте го учили все е Водата :drinkers:
mitcd - специалист
Има някаква логика все едно да кажеш „да акумулираш акъл” или”оператор на биологична единица”.Все пак е важен смисъла на въпроса нали ?
Ако говорим за отоплителни системи - да, има такива акумулатори на топлина с формата на голям бойлер (от порядъка на 1 тон да речем), които си имат своите функции, но когато говорим за битова гореща вода, не се интересуваме от количеството на акумулираната топлина, а от температурата на водата за къпане и от нейното количество (обем и дебит). Разбира се, че ако тези неща ги свържеш във формула ще получиш топлина, но това остава встрани от интереса ни в момента. И понеже бойлерите се делят на два вида - едните произвеждат вода в момента на ползване - т.е. след като дадем заявка с отваряне на крана, ги наричаме проточни - загряват струята (потока) вода, а другите не загряват проточна вода, а загряват определен обем вода - 5, 10, 100, 1000 литра до определена температура, която вода използваме после (а може и в момента, преди да е изключил нагревателят). Потребителят не се интересува колко топлина е акумулирал 50 литровият и колко 500 литровият, а се интересува може ли да осигури вода с Т=40°С (примерно) и колко човека ще могат да се изкъпят (количеството и). В този смисъл не разбрах забележката - защо не е правилно правилно понятието "обемен бойлер" а е правилно да се казва "акумулиращ" :?
mitcd - специалист
Според мене си прав LazarGanev .
Какъвто и ел.бойлер да е все се набутваме. Особено с новите цени на тока.Направо е грехота при тая жега и тоя капацитет на слънчевата енергия и ние да си загряваме водата на ток .Но какво да направя аз в моя апартамент ,като нямам целодневно излаз на слънце и до покрива имам една дузина етажи.И все се питам на тая топлофикация в големите градове няма ли да им е изгодно да загряват водатата от други източници след като се вдигат постоянно горивата.
Последна промяна от mitcd на пет юли 04, 2008 10:53 am, променено общо 1 път.
mitcd написа:
Според мене си прав LazarGanev .
Какъвто и ел.бойлер да е все се набутваме. Особено с новите цени на тока.Направо е грехота при тая жега и тоя капацитет на слънчевата енергия и ние да си загряваме водата на ток .
Това е много вярно! Аз в момента строя и вниманието ми е там, но като завърша едно от първите неща, които ще направя е да си сложа слънчев колектор! Бойлер със серпентина имам, но мисля да сложа още един, че този е 80л. А зимата да ги включвам към котела (като дойде до нас газта).
mitcd - специалист
Добре сте си вие.А аз съм се забутал в малък град до Дунав и няма такива екстри като централно парно или газификация.

Тема "Проточен бойлер срещу обикновен бойлер!За кой сте?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: