• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DundyTheCroc - майстор
Пирографа бачка с голям ток, буквално на късо, иска си просто здрав траф ;)
hidrazin - майстор
Голям, голям, колко да е голям? :-D
Тази табличка за нихромови нагреватели за пирограф мисля че може да помогне.
Прикачен файл:
нихром.png
нихром.png (38.92 KиБ) Видяна 1731 пъти
:partyman:
mironcho - специалист
Tehanox написа:
mironcho написа:
модифицирано компютърно захранване ще върши работа.
Хваща прах тук едно ATX460W - вързах го но има защита и изключва в режим на късо.
Ще ми обясниш ли как се модифицира???
Xвана ми окото че пише output 5V-15A ; 3.3V-22A но не разбирам - това същия ток като този от трансформатор ли е и става ли за пирограф...?
Ако не си на ти с поялника модификацията няма де ти е лесна. Трябва да се махне оригиналната защита по ток и да се направи да работи като ограничител на максималния ток. Така можеш да нагласяш финно мощността отделяна в нагревателя (човката на пирографа).
По-напред са ти дали връзка за готов продукт. Ако погледнеш данните му ще видиш, че е с работно напрежение 1.6V и при 40W тока ще е 25А.
Мисля, че траф 40-60W би свършил добра работа (стига да може да се пренавие вторичната намотка). Достатъчно е да се навият вместо вторичната 10-на (гадая) навивки с кабел 10кв.мм, като се направят междинни изводи на 5,6,7,8,9-та навивка. Така ще има достатъчно степени за регулиране. Реално напрежение повече от 2V е излишно защото нагревателя който ползваш едва ли ще е с голямо съпротивление.
Tehanox написа:
PS: четох за токоизправителя Pеспром че ако завъртя онзи тример ще се качи Ампеража а в другата посока волтажа в това вярно има ли??? - но и токоизправителя има защита и даден на късо се изключва.
Мисля, че тримера по-скоро е за точно настройване на 12V в тесни граници примерно между 11-13V.

Ако искаш да разваляш това захранване цялата електроника е излишна и трябва да се пренавият двете малки секции на трансформатора, както писах. Примерно 5 навивки на едната и още 5 на другата, като изводи можеш да направиш на всяка навивка на едната. Двете бобини се свързват последователно, само трябва да се внимава с посоките начало-край за да се получи търсения резултат.
Tehanox - помощник
mironcho написа:
Ако не си на ти с поялника модификацията няма де ти е лесна.
Ако се изисква просто сръчност с калая - "аз и поялника сме едно".Зор-а е да ме упътиш из елементите...
Ето го заподозреният:
Изображение
ESPACE - майстор
Купи си един такъв модул и го свържи към твоя си изправител.Монтирай го вътре в кутията като изведеш външен потенциометър. Изхвърли съществуващите платки. Сложи за изправител двойка шотки диоди от старо компютърно захранване вместо двата Д242 и някакъв филтриращ кондензатор 4700μF 35V вместо сегашните 5бр, защото ще спестиш място. Може да се наложи да сложиш и вентилаторче.
DundyTheCroc - майстор
Няма да стане с този регулатор, за 1мм нихром тока стига до 20А при високите температури както се вижда от таблицата.
Трябва си един траф 60-100VA на който вторичната да се пренавие с проводник 4мм2. Ако ще се прави регулатор на първичната на трафа вторичната може да е една на 2 волта, ако не се почва от 1 волт и се изкарват няколко извода в диапазона 1-2 волта. От работата ми с пирограва стигам до извода, че плавното регулиране е задължително.
п.п. Комп. захранване от снимката не изглежда много лошо, не го разваляй. Измери ли сечението на трафа от онова респромското изправителче?
Tehanox - помощник
DundyTheCroc написа:
Комп. захранване от снимката не изглежда много лошо, не го разваляй. Измери ли сечението на трафа от онова респромското изправителче?
Захранването за комп вече ама съвсем не ми трябва. но нещо не получавам подробно упътване какво да го правя...
Иначе се опитвам да купя това 100VA тово желязо, но продавача нещо го няма Изображение
Ако някой от форума има нещо подобно и е от София да пише
hidrazin - майстор
Tehanox написа:
...Захранването за комп вече ама съвсем не ми трябва. но нещо не получавам подробно упътване какво да го правя...
Това захранване ай си го барнал с поялника, ай си получил печено захранване "1300 години България". :-D
И тогава съвсем няма да ти трябва.
Няма и как да получиш подробно упътване.
:partyman:
kolev_k - специалист
Що си мисля,че с траф от микровеле ще стане най-лесно.Просто да очисти високоволтовата намотка(без да реже желязото с флекса)и на нейно място да промуши няколко навивки от гъвкав проводник със силиконова изолация,или бобинажен такъв,и пробно да си докара необходимите напрежение и ток.
lov - майстор
Трафа от микровълнова е проектиран за кратковременна работа а в случая той ще рисува с часове.
Най удачния за мен вариант е траф от някой стар лампов телевизор или подобен като този горе и да му се пренавие вторичната намотка. Регулирането най лесно с изводи от вторичната. А и на старите трафове от ламповите уреди има и допълнителни намотки на първичната за да компенсират където трябва и мрежовото напрежение. Така ще стане с още по широки възможности на регулиране.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Трансформатор за Пирограф : Помогнете" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: