• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
[quote="filmatoplo"]+1 За сега класациите за панили се води от Висман ,Волф ,Бош и др [ц/quote]
За панели и тапети може :)
Вакуумно тръбният Wolf CRK е първи по ефективност със съотношение 0 / 70 K - 1,12. Второто място с коефициент 1,21 е за Bocsh VTK.
Плоссият Bosch 5000 е някъде на опашката с коефициент 1,74.
lov - майстор
fox_vt написа:
Прикачен файл:
IMG_20160406_122044.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160406_122054.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160406_122114.jpg
Тези са от алуминката най евтиния панел предлаган на пазара.Състоянието му е същото като преди 4 години.Мисля че коментара е излишен.Шопа на предната страница пусна цитат от друг форум описващ точно това-изключително некадърна сглобка и дизайн.Лошото е че хората се подлъгват по ниската цена и се сдобиват с паметници.Дано на елдома да са поне с една идея по добри.
Айде сега върви и обяснявай на някой колко са били калпави евтините турски панели. :lol:
bialk - специалист
Езинч са петият по-големина производител на слънчеви колектори в света и определено знаят как да сглобяват панелите си, пък дори и най-евтините серии. Гледката с колектора на Сънсистемс е плачевна! Дано Елдом нямат тези проблеми с конденза. Едно е да покажеш добър резултат на тестовете с нов панел, съвсем друго е амортизацията с течение на времето. Представям си след такъв конденз какво е състоянието на ватата. А намокрена вата вече не е никаква изолация.
LazarGanev - "Велик майстор"
bialk написа:
Езинч са петият по-големина производител на слънчеви колектори в света и определено знаят как да сглобяват панелите си, пък дори и най-евтините серии. Гледката с колектора на Сънсистемс е плачевна! Дано Елдом нямат тези проблеми с конденза. Едно е да покажеш добър резултат на тестовете с нов панел, съвсем друго е амортизацията с течение на времето. Представям си след такъв конденз какво е състоянието на ватата. А намокрена вата вече не е никаква изолация.
Още веднъж го казвам - Елдом панели не произвеждат! Докато някой не ми даде информация в кой цех се произвеждат тези панели, аз ги смятам за китайски. Не ми е ясно как се сертифицира чужд продукт, но доколкото имам наблюдения върху работата на тези панели - не се окрояват с нищо, не мога да ги сравнявам с Езинч, пък камо ли с Бош. Не знам какви тестове ползва Кеймарк за класациите си, но специално в случая с Елдом работата нещо ми намирисва и съм мнителен :?
bialk - специалист
Eто снимка на панели Eldom Classic R 1.5, монтирани на покрива на едни приятел. Изглеждат със солидна изработка и показват добър добив, въпреки нестандартния монтаж с неизолиран разширителен съд на покрива и връзки с поцинковани тръби. Може и да са китайски, но едва ли Елдоминвест би заложил името си на нещо некачествено. Колекторите са включени в серията Eldom Green Line и се продават с 5-годишна гаранция. Сертификатът им е от 2011 година и изтича тази година.

http://www.dincertco.de/logos/011-7S1764%20F.pdf

Прикачен файл

DIN_SERTCO2(3).jpg

Прикачен файл

eldom1.5.jpg
bialk - специалист
Днес се порових доста в мрежата за да извлека повече информация относно колекторите на Елдом. Интересът ми бе продиктуван от неистово високите резултати на Eldom Classic R в тестовете на Solar Keymark. Това, което намерих си заслужаваше усилията. Панелите на Елдом изобщо не са китайски, а тъкмо обратното. Оказа се, че най-големият европейски производител на отоплителни уреди Viallant използва същите абсорбери като Елдом. Но да започнем отначало.

В описанието на продукта в сайта на Елдом се споменава следното:

- висока поглъщаща способност;
- оребрен алуминиев абсорбер с многослойно селективно покритие от водещ германски производител;
- лазерно заваряване на селективното покритие към абсорбера;
- медни събирателни и абсорбиращи тръби;
- изолация от каменна вата – 40 мм, гарантираща минимални топлинни загуби, дори и при екстремни условия;
- закалено термоустойчиво призматично стъкло с ниско съдържание на желязо;
- уникална устойчива конструкция - рамка от еднокомпонентен алуминиев профил с анодизирано покритие;
- уплътнения от UV защитен и топлинно-устойчив силикон;
- дълъг период на експлоатация.

Веднага възниква въпросът кой е този водещ германски производител? Не бе трудно да го открия. За целта прегледах характеристиките на термосифонните системи на Елдом. Елдом включват същите панели в тях, а моделът 2,5м2 го прикачват към 150 литра бойлер, което говори, че резултатите от тестовете са съвсем реални. Ето какво открих тук:

Изображение

Тук Елдом се "изпускат" относно производителя на абсорбера им. Това е немската фирма Alanod или по-точно подразделението Alanod Solar ,което разработва селективните покрития mirotherm® и mirosol®TS. В нашият случай колекторите Eldom Classic R използват mirotherm®, което е по-доброто селективно покритие с показатели 95% абсорбиране и само 5% отражение:

Изображение

Това не е всичко. Тук успях да намеря изключително интересни факти от тестове на алуминиевите абсорбери Mirotherm. Фирма Alanod започва разработката на абсорберите Миротерм в далечната 1999 година и същите са представени на изложението Интерсолар 2008 година. В линка по-горе са описани тестове за температурен шок, издържливост, деформация, корозия, излагане на външни условия и т.н. Четивото е полезно за всички, които се интересуват от Дрейнбек системи и са се запитвали дали постоянното източване, съпроводено с резки температурни разлики е вредно за панелите. Е, при Mirotherm това изобщо не е проблем.

Например при първия тест колекторите се нагряват до 220 гр. в продължение на 10 минути, след което се охлаждат на 20 градуса пак 10 минути. Цикълът се повтаря 20 пъти. След това се загряват над 100 гр. и охлаждат под 60 гр., като цикълът се повтаря цели 3000 пъти. При първото натоварване има леки изменения в плоскостта на абсорбера, а след три хиляди цикъла една от тръбите леко се е отлепила от абсорбера. Но въпреки жестоките натоварвания същият е напълно функциониращ.

А ето на какви зверски натоварвания е подложен абсорбера на Eldom Classic R 2.5 и не е дал никаква фира:

Изображение

Ето защо Anolad дават 10 години гаранция на абсорберите Mirotherm. Извод - Дрейнбек системата е напълно съвместима с този вид колектори.
lov - майстор
Не знам какво сте се захванали с тези сертификати. Бе вие за фотошоп не сте ли чували. Всеки може да си напечата нещо и да ви го размятка пред носа и да вика примерно те това е правено от водеща немска фирма. Като няма кой да го контролира това нещо какво му пука
Лазаре какво те учудва как се сертифицира нещо произведено в чужбина.
Ще ти дам два примера. Уж българските пък те китайски автомобили. И да ти кажа какво им е българското един акумулатор и въздуха в гумите. :lol:
За част от инструментите на Спарки. Ми етикета и картонената кутия уж е нашенски ама и те печатани в Китай. :x
Ако се замисля сигурно ще се сетя и за още други машини та едни пикливи колектори няма да минат. Те на това вече модерно му викат асемблиране. В началото докарат малко части уж тука се произвежда а после само лепят етикетите. А какви конструктивни изменения има един бог знае. Да питам ли дали има оторизирана лаборатория дето да се занимава с такава дейност специално за соларни панели.
6osi6 - майстор
LazarGanev написа:
bialk написа:
Не знам какви тестове ползва Кеймарк за класациите си, но специално в случая с Елдом работата нещо ми намирисва и съм мнителен :?
Ганев, с това обвинително мислене - "намирисва", "съм/нителен", можеш да станеш дознаел или разследващ прокурор. Някой пречи ли на Теси да се пишат производители, като добавят по нещо в колекторите си, които външно са същите като тези които внася Елдом, да ги дадат за тестове в Кеймарк и така да си правят косвена реклама?
6osi6 - майстор
lov написа:
Не знам какво сте се захванали с тези сертификати.
Който не иска, може да не чете тестовете. На мен ми служат за ориентация кой колектор ще бъде най-ефективен зимно време. Лятно време няма голяма консумация и проблемът е как да се ползва излишната гореща вода :?
vrangelov - специалист
Тестовете са много полезни. Благодарности на bialk, че споделя толкова полезни връзки от реномирани източници.

@bialк, виж си ЛС! Много ми е дразнещо рекламно, за да го пускам във форума.

Поздрави!
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: