• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sstefanov - майстор
Tehanox - помощник
Сдобих се с този - първичната е 750/0.51 , човека твърдеше че е 100VA
Изображение
и го съблякох :-D
Изображение
Разстоянието за провиране на нова вторична е 9-8mm
Сега който знае - да ми даде акъл какъв проводник да сложа и колко да е дебел.

DundyTheCroc написа:
Моята самоделка е с траф 100VA и напрежение на вторичната 2 волта, проводник 4мм2. Реглаж на първичната с 25 ватов керамичен потенциометър 5 килоома, 2.2 също върши работа. Работя спокойно с нихром от 0.6 до 1.2мм, реглаж почти от нула до бяло.
Ако сложа 6мм не е ли по-добре? и относно потенциометър-а - ще ме насочиш ли към нещо по изгодно? (нищо не разбирам от потенциометри, само гледам че този който описа отива над 20лв???)
moimoimoi - майстор
там някъде му е мощноста
обаче ти пробва ли го на 220 ?
трафа в твоя изправител от началото на темата има 1400 навивки на първичната а сега тези 700 навивки ми изглеждат малко за 220-230 волта,пада се по 3 навивки за 1 волт.
т.е. на теб вторичната ти трябва да е между4 и 6 навивки
jordanvass - майстор
Броят навивки за 1 волт е обратно пропорционален на сечението на магнитопровода S. За такива трансформатори е горе-долу 45/S (S е в кв.см). Съвсем нормално е за трансформатор със сечение 15 кв.см да има по 3 навивки на волт.
DundyTheCroc - майстор
6mm2 е много, а и трудно се работи с такъв проводник, 4мм2 си е идеално за нихром 0.8-1.4мм. Пусни трафа и замери точно какво напрежение дава на двете вторични намотки, имаш броят им, така лесно ще сметнеш колко навивки на волт е. Потенциометър ти трябва нещо от този тип:
http://olx.bg/ad/potentsiometar-5-kom-I ... 5b9857c2b5
Ако намериш отнякъде на далавера един автотрансформатор 100-200VA ще стане най добре реглажа. Ако на този етап няма да правиш реглаж трябва да направиш няколко извода на вторичната, почвайки от 1 волт, но в един момент ще видиш сам, че без фин реглаж не стават нещата :)
Tehanox - помощник
Изображение
Взех 6мм2 че 4мм2 ми се стори много хилава...
И след доста малко навивки всичко засия :rolleyes:
Направо реже дървото! Да уточня търсех именно дълбоки ефекти и ще го ползвам за почти скулптурни цели.

И така между другото - има ли шанс този ампераж да е опасен ако докосна двата края?

+ Много бързо се напича кабела от към върха и лази с всяка минута по- надолу ?! Съвет?
Мислех бобината да е 6мм2 а после до върха да става 4мм2 но с това напичане май целия да е 6мм2? хммм
може би към теб DundyTheCroc като ветеран: как се справяш с топлината в "писалката"? Мисля да си я направя от дърво.

Потенциометър за сега е извън сметките,че излиза по-скъпо от трафа??!
moimoimoi - майстор
помисли и за предпазител че ако се допрат двете клеми ще има димни завеси
а за топлината ползвай 2-3метра кабел да се отдалечиш от трафа и също така може да потърсиш по масивни клеми с повечко матерял в тях че да разсейват топлината

пп измери ли тока на вторичната
а синия кабел дето е навит на трафа не се ли напича и той след 20 минути работа
Tehanox - помощник
moimoimoi написа:
пп измери ли тока на вторичната
8-[ срам не срам нямам "мерач"
иначе ще си направя дръжка,кутия и прочие това е само тест
moimoimoi - майстор
а колко е дебел нагревателя
jordanvass - майстор
Развий вторичната и сложи изолация между нея и първичната, да не стане някой сакатлък.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Трансформатор за Пирограф : Помогнете" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: