• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
lov написа:
Нема лошо да четеш и да се ориентираш. Запомни от мен само едно. Това че един панел бил по ефективен с някакви си 10 че дори и 15% от друг ама за сметка на това почти двойно по скъп не ти прави системата двойно по ефективна. А понякога точно недостатъците на евтините панели вършат по добра работа през зимата щото гледам това най много те интересува. А и лятото пак недостатъка компенсира по голямото слънцегреене и няма опасност системата да кипне.
В съотношението цена/получена енергия при използване зимно време, или 70K, за сумата от 1274 лева, колкото е цената на Wolf CRK -12, ще получим от Ezinc Superline M със 70W повече.
До тук свършват предимствата Ezinc и започват недостатъците му.
Лятно време, точно когато не е нужна и няма какво да я правим, ще получим 3,9 пъти повече енергия от Ezinc Superline M, докато от Wolf CRK -12 само 1,1 пъти повече, от колкото през зимата. Или, за Wolf CRK, 1250 W през лятото срещу 1150 през зимата, което прави системата 3.2 пъти по-постоянна, предвидима, лесно управляема и пригодна към определена консумация, спрямо разликата от ниския добив през зимата и високия лятно време на евтиния панел.
При Wolf CRK -12 на практика нуждата от закриване с чаршафи на системата, ползването на летни басейни за усвояването и, буфери за съхранение или изливането на загряната вода директно в канала ще е 3,2 пъти по-малка :yawinkle:
fox_vt - майстор
Е чак пък наклонил везните едва ли,просто на цялата редица блокове при мен само два панела има.Покрива е голям но колектора ми е малко по различен,ето ТУК е описан.Тогава изолацията ми беше точно като на злополучния сънсистем от по горе,което се оказа голяма грешка.Лъскавото фолио е магнит за всичко летящо и кълвящо :lol: И понеже бях направил и друга грешка да пусна 20 мм тръби реших да използвам момента и да подменя трасето.Сега е със 16 мм тръби,черна изолация от микропореста гума 9мм,алуминиево фолио,след това от сивата порьозен полиетилен 10мм и накрая всичко е увито със бяла лента за климатик,която изобщо не е интересна за гаргите :-D Тогава също имаше мнения защо се занимавам с насочване а не си сложа още един панел,но ме сърбяха ръцете да сглобя нещо по изкълчено.И сега един селективен панел на бош мисля че ще пасне идеално най вече заради призматичното стъкло,което ще увеличи добива преди и след пика който при мен е само 6 часа :) Пък и по голям бойлер ще е другия ъпгрейт.Но ще чакаме колегата bialk да пусне резултати а и един познат със солар 5000 и 150 л бойлер също чакам с нетърпение резултата.
Вичи - специалист
Ясно, искаш да си закачиш на слънчогледа по - мощен.
fox_vt написа:
Тогава изолацията ми беше точно като на злополучния сънсистем от по горе,което се оказа голяма грешка.
Не разбрах, имаш предвид топлоизолацията на панела, на тръбите, или хидроизолацията (уплътнението на стъклото)?
lz2skt - специалист
Битието определя съзнанието..К.Маркс.Като цяло една трета от българите живеят с около 500лв на месец.Предполага се ,че същите имат и най-голяма нужда от икономия.За нашите условия и възможности турските алуминки са идеални при цена 220 лв(по едно време и помпа влизаше в цената) и цената на системата ,ако човек сам си я прави се изплаща най-бързо.Може и с самоделни(при желание,свободно време и безплатни материали) ...правени от радиатори,но системата ще събере доста повече антифриз и зимата ще е по-тромава (1кв м радиатор -стражишки събира 4,5л течност)..отделно ще заема повече място и предполага се по-загрозяващ външен вид.Ако вземахме европейски заплати и както в повечето страни соларните системи се дотираха почти изцяло от държавата....тогава предполагам на покривите щеше да има Бош,Висман,Волф и т.н.Самоделните колектори от радиаторна ламарина също работят добре....от март 2кв м(2 колектора по 1кв м) прави 45гр на 80л бойлер.Летните месеци 2кв м ми е нагрявал 160л на 55гр.(включвах и още един бойлер 80л) .Работиха дълги години доволно....изплатиха ми се още на 2 месец :lol:
fox_vt - майстор
Вичи написа:
Ясно, искаш да си закачиш на слънчогледа по - мощен.
fox_vt написа:
Тогава изолацията ми беше точно като на злополучния сънсистем от по горе,което се оказа голяма грешка.
Не разбрах, имаш предвид топлоизолацията на панела, на тръбите, или хидроизолацията (уплътнението на стъклото)?
Да по мощен за да мога да сложа по голям бойлер,един вид да изстискам максималното от 2 квадрата със плосък колектор :) За изолацията на тръбите става на въпрос,беше със микропореста гума и отгоре увито с алуминиево фолио.Което се оказа много привлекателно за гаргите и за няколко месеца изядоха цялата изолация :lol:

lz2skt помпата подарък при проверка в нета тогава се оказа че е за студена вода с инициали GRS,за да става за солар трябвало да е със инициали TRS.Но все още работи което за подарък и то неподходящ е добре.
lz2skt - специалист
Работните параметри на помпите Тайфу са от -10 до 110гр .По книжка ....Явно за някакъв соларен модел говориш.Те китайците всичко кръщават соларно ...защото така е модерно :lol: Върши работа помпата ,само че е по -шумна.Колкото изкара ...изкара .Имам 2 резервна.Иначе от Шарков ги взех. Сега вече тази промоция я няма.Все едно ...70-100лв се спестиха от помпа,което за мен не е малко.
lz2skt - специалист
А и друго.Без да съм мерил защо си мисля,че на елдомският колектор площа на абсорбера е 2,3кв м.Самият колектор е 2,5 кв.м....а абсорбера би трябвало да е по-малък ? На турските алуминки съответно е 1,8-1,6 кв м абсорбер....
Вичи - специалист
шоп написа:
Преди много години в часовете по физика ме учеха, че ъгълът на падане е равен на ъгълът на отражение. Демек колко % от намаленото слънцегреене ще бъдат отразени от стъклото, колко процента от преминалите през стъклото различни видове лъчи ще бъдат абсорбирани от абсорбера и колко % от тях ще бъдат обратно отразени в атмосферата...
Шопе, изумен съм, че човек отделил толкова време да се занимава с тези неща, не разбира, че ъгъла няма значение по отношение преминаването през стъклото. Единствено зависи от вида на стъклото. Под какъвто и ъгъл да ти е панела, ако стъклото отразява 5 %, ще отрази пак толкова. Просто в единия случай ще ги отрази на 90 гр., а в другия на 180 например. Същото важи и за абсорбера. Неефективното усвояване се дължи на това, че не се използва цялата площ. Ако панела е на 90 гр. усвоява със 100% от площта, ако е на 30 - с 50%, т.е. ефективната площ намалява с косинус на ъгъла спрямо слънцето.
Последна промяна от Вичи на нед апр 10, 2016 2:30 pm, променено общо 1 път.
bialk - специалист
Площта на абсорбера е 2.3 м2, понеже рамката е по-компактна. В книжката към гаранционната карта този колектор го препоръчват за 150 литра бойлер, а 2.0 кв модела го дават за 120 литра. Доста амбициозно от страна на Елдом.
lz2skt - специалист
Още преди години съм срещал съотношението 1кв м колекторна площ за 50л вода.За да е голямо КПД на инсталацията ,тя трябва с да работи на ниска температура и е нормално за 120л да се препоръчва такава площ-2кв ..Предполагам дори 2кв м абсорбер ще топли 150 л бойлер лятото на 50гр. При мен 3.2 кв м турски алуминки 200л вода спокойно ги правят на 70гр.Става въпрос за летен режим на работа.Влияние има и дължината на тръбният път и изолацията.Като се сравняват различните видове колектори според мен трябва да се има и в предвид конструкционните им особености и количеството течност в абсорера за единица площ.За студен и умерен климат е необходимо мин.кол. течност за единица площ.Не случайно на моделите тип двоен меандър -тръбичките вътре са 6мм.Но при тях хидр.съпротивление е по-голямо и не са подходящи за термосифонни системи.Типът арфа е с тръби с по голям диаметър( и съответно повече течност) и стават за тях.Логично е да си помисли човек как би реагирал един СК -2кв м на слънчевото греене ако в него има 1л или 3л течност.Но понякога може при определени условия предимствата да се превърнат в недостатъци и обратно.Бях чел още в едни комунистически книжки за системи в които кол течност в абсорбера е равно на това в серпентината и предполагам и тр.път.И системата работи на цикли чрез автоматика.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: