Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
И аз препоръчах такъв котел за един приятел ,сега му слагам лири и радиатори, долния етаж е само подово. Вичи вентилите Херц ли са.
Вичи - специалист
Да, на разделяне, в различни диапазони. От собствен опит ти препоръчвам, сложи му един радиатор на първия етаж.
Вичи - специалист
Ганев, от слънчогледовите пелети изкарваш 2,94 кВч/кг (20 ст/кг : 6.8 ст/кВч). А колко са по спецификация?
LazarGanev - "Велик майстор"
Вичи написа:
Ганев, от слънчогледовите пелети изкарваш 2,94 кВч/кг (20 ст/кг : 6.8 ст/кВч). А колко са по спецификация?
Не знам колко са по спецификация, не знам дали и производителят е правил замервания (взимам ги на биг бегове). По мои наблюдения, а и други така споделят, не се забелязва по-ниска калоричност от дървесните, разходът е еднакъв. Аз обаче съм сигурен, че тези стойности, които съм цитирал са по-ниски от реалните, тъй като аз махнах топломера, който беше на изхода на котела, заради съмнения, че ми ограничава дебита - присъединителните му размери са 1/2" холендрова гайка, както и на крана с датчика на подаващия щранг. Дебитът му е 2,5м3/час, което по изчисления би трябвало да е достатъчно, но май неправилно го обвиних за изстиването на къщата преди година и нещо и реших да го махна. Имам 3 зонални топломера, събирам данните от тях, но те са на около 10м от котела, пък и единият не отчита вярно, както казах, защото датчика на подаващия щранг не е в оригиналния кран, мокро потопен в потока, а е в месингова гилза с по-голям диаметър и явно това има голямо значение. Сега на лято смятам да върна пак топломера на котела и отчитането да е по-точно. Освен това моя котел изобщо не мога да го давам за пример за редовно обслужване и почистване, постоянно е с 1 пръст пепел по димогарните тръби :axe: и това също оказва голямо влияние върху получената енергия :) . Тази година живот и здраве като купувам пелетите мисля отида с празните биг бегове да ми ги напълнят и това ще ми спести 20% от цената, което е ужасно много за опаковка на енергиен носител. Пък и се надявам на едни още по-евтини пелети, ама ги чакам първо за проба.
filmatoplo - майстор
Радиатор при подовото ли, на 90 квадрата площ съм навил 800 метра тръба, изолация под тръбата 5 см фибран, има изолация на тавана вата с гипскартон, има и външна изолация, супер пвц дограма, няма да усетистуд.Залагам му и Пелетерма да гори пелети без да гоним малък разход .
Вичи - специалист
LazarGanev написа:
. Тази година живот и здраве като купувам пелетите мисля отида с празните биг бегове да ми ги напълнят и това ще ми спести 20% от цената, което е ужасно много за опаковка на енергиен носител.
Занимавам се с пакетиране (не на пелети) Един биг-бег струва повече от 66.6 найлонови чувала, в чували едва ли е 20%. Ако имаш нужда мога да ти подаря 20 - 30 употребявани, но чисти биг-бега.
Вичи - специалист
filmatoplo написа:
Радиатор при подовото ли, на 90 квадрата площ съм навил 800 метра тръба, изолация под тръбата 5 см фибран, има изолация на тавана вата с гипскартон, има и външна изолация, супер пвц дограма, няма да усетистуд.Залагам му и Пелетерма да гори пелети без да гоним малък разход .
Разбира се подовото ще смогне и на минус 30 гр. Имам предвид, че е инерционно - палиш в началото и гасиш в края на сезона. През октомври-ноември и април е достатъчно вечер да пуснеш радиатора за няколко часа. Радиатор, малко тръба, гофре, два тройника- нищо пари, ще се избият бързо.
andy_forresite - майстор
Какви пари е най-евтиният топломер за котел, който ще върши работа?
LazarGanev - "Велик майстор"
Вичи написа:
Занимавам се с пакетиране (не на пелети) Един биг-бег струва повече от 66.6 найлонови чувала, в чували едва ли е 20%. Ако имаш нужда мога да ти подаря 20 - 30 употребявани, но чисти биг-бега.
Като купувам пелетите ми таксуват биг бега по 17лв, а той е поне втора употреба, а после не го вземат обратно, пак ми продават друг. Той събира 600-700кг, което на тон означава 25-30лв за опаковка. Пелетите са 150лв, опаковката - 30. Разбирам ги, че не искат да се занимават да ревизират върнатите, така че съм решил да ги занеса, да изчакам да ги напълнят и тогава да си ги взема - ще спестя 200лв. Имам 9, може би още 2-3 ще ми трябват
stoyanstoyan - специалист
При мене топлата вода лятото идва от котела (още не съм го пробвал на ток). Бойлера ми е 150л. ,които котелът ги затопля за около 40мин. грубо. Включвам го сутрин от 5.30 до 7 всеки ден. Разходът ми е много грубо казано около 1.5 2 на седмица което в пари ми е около 30лв. на месец незнам дали е изгодно ,но мен ме устройва.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: