Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Junak написа:
Не виждам причина осветлението да е на ДТЗ. Отдели кръга преди ДТЗ-то.
Не съм съгласен. Има много декоративни метални осветителни тела, дето тънки жички се разхождат по метални тръбички. ДТЗ -то би регистрирало проблем, а само при зануляване е възможно да прегорят жичките без да падне предпазителя.
Пък и колко незанулени осв.тела съм срещал. Някои дори нямат клема.
Също в много проекти осветлението не е с три проводника и не е свързано към ДТЗ.
От професионалист чух, че там де има бобини е имал проблеми с ДТЗ-тата. Дали не се дължи на реактивната енергия :? Още не съм разглобявал на ВиТага крушка, но предполагам, че вътре има кондензатор след греца.
Започнах да подменям жичните с LED VTac крушки по стълбищното осветление. До сега 11 бр. И една даде фира. От Конрад са с 2 г. гаранция и ще връщам.
И има ли ефект ако осв. тяло не е заземено, а е през ДТЗ. При утечка извън веригата на ДТЗ, защитата бе трябвало да изключи :roll:
bdz43r - специалист
kozl написа:
От професионалист чух...
Идва веднъж един с кран да вдига един контейнер за строителни отпадъци на улицата отпред. Казвам му да внимава с оградата, че контейнера е точно до нея и той гордо каза "Спокойно, аз съм професионалист!"... след което почти събори оградата.

Ако ДТЗ пада при товар без връзка с трети проводник, проблемът няма как да е в товара без значение какви електроники има вътре.
Човекът е сменял крушките. Много вероятно е като ги е разбутал да е разместил някой скрит дефект в някоя лампа и от това да е започнало да изключва.

От 10 години имам ДТЗ на всички кръгове и не ми се е случвало да падне без причина.
Junak - майстор
kozl написа:
Junak написа:
Не виждам причина осветлението да е на ДТЗ. Отдели кръга преди ДТЗ-то.
Не съм съгласен. Има много декоративни метални осветителни тела, дето тънки жички се разхождат по метални тръбички. ДТЗ -то би регистрирало проблем, а само при зануляване е възможно да прегорят жичките без да падне предпазителя.
Е, де. Никъде не съм писал, че не трябва да са занулени, ако са метални. Инсталацията си е трипроводна. Ако не е занулен корпуса, то и файдата от ДТЗ-то е никаква :)
toolegittoquit - майстор
Съвет - да спрем с обсъждането на странични работи.
Съвет2 - Да се почне с ликвидирането на проблема от всички осветителни тела с метални корпуси или полилеи, където минават тънките проводничета в сноп в метална тръбичка.
dobcho_vn - специалист
Тъй почнах днеска от рано, че да има време за проби :-D
Разкачих кръга за осветление на двете стаи, демек спалнята и кухнята, и оставих само тоя за банята и коридора.
Поогледах пак всичкото полилей, аплици и т.н. не видях наранен проводник.
Вече на изчакване да видим сега какво мисли ДТЗ-то :partyman:
П.П. Преди минута видях и проблема!
Над бар плота има от тия висящите лампи дето са по 3-ки.Оттам, опроводяването е с ПВА-2 или нещо от тоя род, няколко жички, сега не са ги запоили качествено или са се разпоили не знам, са се отдели и явно да като се поразмърдат телата, я от течение я някой ги бутне и тия дават корпус и ДТЗ-то айде изключи.Това обяснява и спорадично изключването му.
Сега се заемам и с оправянето на проблема и връщам всичко както си е било и се надявам това да е бил проблема...
Последна промяна от dobcho_vn на нед апр 10, 2016 12:14 pm, променено общо 2 пъти.
toolegittoquit - майстор
dobcho_vn написа:
Вече на изчакване да видим сега какво мисли ДТЗ-то :partyman:
Найш ли кво е кофтито? Ти ли си прави електрическата инсталация или някой друг? Да не стане, че някой кретен не му е стигнал кабела за банята, свързал е друго парче с усукване и изолирбанд отгоре, замазал го е в мазилката, а сега да е почнало да дава утечки(влагата си действа) и за това да пада ДТЗ? И това с лампите да е чисто съвпадение.
dobcho_vn - специалист
Инсталацията не съм я правил аз, сградата е нова, на година или две.
toolegittoquit - майстор
dobcho_vn написа:
Инсталацията не съм я правил аз, сградата е нова, на година или две.
Лелеее, ужас. Нова сграда. Това е по-зле от стара сграда. :lol: Защо ли? Нагледал съм се на мухъл около дограми, течащи покриви и прозорци, контакти които сами изскачат от стената и объркани кабели. За икономия слагат Бай Мангау електротехник. Като мине и Бай Пешо с рапидките за гипсокартон или неговият чирак Алито и става мазало. :lol: Казвам ти го не за да се подигравам, ами за да имаш не 1 наум, ами 5 наум.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g66x4udxRD0[/youtube]
krasi92 - майстор
Junak написа:
krasi92 написа:
ДТЗ с по голям ток на сработване /100ma/ би трябвало да реши проблема
И каква ще е ползата от нея :? То и сега някои сърдечно болни на 30mA дават фира. :)
Значи няма нужда производителите да произвеждат ДТЗ с повече от 30ma.Това за по големия ток на сработване е по препоръка на производител по запитване към него-или разделяне на кръговете с още едно ДТЗ за което предполагам трябва и промени по таблото или замяна с такава с по голям ток на сработване.
toolegittoquit - майстор
krasi92 написа:
Значи няма нужда производителите да произвеждат ДТЗ с повече от 30ma.
По-големият ток ДТЗ се слага в промишлени обекти, където не е толкова защита на хората, колкото защита от пожар.

Тема "Проблем с крушки V-tac и ДТЗ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: