Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
svetlyon - напреднал
Здравейте, купих плот с мощност малък котлон 1,2 кВ, голям котлон 1,8 кВ и фурна за вграждане с мощност грил 1,6 кВ и конвекция 1,7 кВ. Марката е Самсунг. Интересното е че и двете са си със захранващ кабел с щепсел, а не както очаквах с твърда връзка. Въпросът ми е какъв контакт да им монтирам за да си ги включа безпроблемно? До кухнята е пуснат 4мм2 до разкл. кутия и към места за контакти отклонения по 2,5мм2 и 1,5мм2. Аз мисля че 2,5мм2 издържа до към 5,5 кВ или бъркам? Ако сложа двоен контакт на 2,5 мм2 и ги включа ще имам ли проблеми? Благодаря предварително!
bobko - специалист
2,5мм2 за мощност 4,7kw ще е слабичко,но това е при включване на всичко,което рядко ще ти се случва,но ще се случва.Моят съвет е да демонтираш тези кабели или да ги отрежеш и да си ги свържеш с твърда връзка към 4мм2 кабел,но май нямаш такъв извод.Не ги включвай в двоен контакт защото доста ще го натоварваш 4,7kw е към 22А,а обикновените контакти са за 16А.Другият вариант е плота и фурната да ги включиш на отделни контакти подвързани с кабел 2,5мм2
svetlyon - напреднал
Всичко е в стените няма как да ги сменям от отклонението 4мм2 до долу до мястото за контакт са около 2 метра 2,5 мм2. Ще ми се случва да работят едновременно единия котлон плюс фурната, което си е 3,5 кВ. Не ми се къртят нови канали, защото стените са на латекс готови за монтаж на кухнята. Защо им слагат кабели с щепсел като няма контакти за повече от 16 А?
bobko - специалист
svetlyon написа:
Всичко е в стените няма как да ги сменям от отклонението 4мм2 до долу до мястото за контакт са около 2 метра 2,5 мм2. Ще ми се случва да работят едновременно единия котлон плюс фурната, което си е 3,5 кВ. Не ми се къртят нови канали, защото стените са на латекс готови за монтаж на кухнята. Защо им слагат кабели с щепсел като няма контакти за повече от 16 А?
Контакти за повече от 16А има но този кабел 2,5мм2 максимално може да го натовариш с 19,5А което не те устройва да монтираш 25А-ров защото общата мощност на уредите ти 4,7kw което грубо е 22А.За мощност до 3,5kw обикновен добър контакт не китайски ще издържи.Ако имаш възможност ги включи на отделни контакти с отделни спусъци с кабели от 2,5мм2 но не в двоен.
iliya_i - майстор
svetlyon написа:
Защо им слагат кабели с щепсел като няма контакти за повече от 16 А?
Защото не са предполагали, че ще имаш само един контакт в кухнята. Плота и фурната по отделно са под 16 А всеки.
Шепселите могат да се махнат, но остава проблема с кабела, че е слаб да захранва и двете. Обикновено местото за свързване на кабелите в уредите е достъпно, без да се разглобява всичко.
Все още не е късно да изкопаеш и пуснеш нов кабел. Сигурно ти е останало малко от латекса, пък само 60 см. между двата реда шкафове са видими. Можеш да използваш и мястото зад висок шкаф, отгоре до долу, ако е предвиден такъв. Като се монтира кухнята, после нищо не можеш да направиш.
svetlyon - напреднал
Реших да копая, за да няма после проблеми. От разкл. кутия ще пусна още едно отклонение 2,5 мм2, така ще имам две отклонения по 2,5 мм2, едно за плота и едно за фурната. Проводниците няма да се виждат ще се скрият зад горния ред шкафове, зад гърба на кухнята и после влизат зад долния ред шкафове и ги връзвам директно в плота и фурната. Другото което се сещам е, че всички връзки са правени на усукване и изолиране със изолирбанд. Има ли смисъл според вас да преправям всички връзки с клеми и какви да бъдат клемите или да си ги оставя така усукани?
bobko - специалист
Ако спайките са добре сериозно направени няма смисъл да си усложняваш живота.Иначе клеми WAGO да са ти свършили работа.Не забравяй при свързването задължително да занулиш уредите.Дефектно-токова защита съм сигурен,че не си предвидил,но не е пък и задължително :)
svetlyon - напреднал
Не съм я правил аз инсталацията, направена е преди 3 - 4 години и всичко е завършено. Стените са на латекс, пода паркет и плочи Всичко е готово остават само мебели. ДТЗ няма. Ще мисля какво да направя малко от малко да си подсигуря нещата без да се вкарвам в цялостно преправяне. Сега се сещам, че на местата на които искам да сложа климатици - един в хола и един в спалнята няма изведени кабели за захранването им и не знам как и откъде ще прокарам.
bobko - специалист
Еми възможно от най близките магистрални разклонителни кутии,който са опроводени с кабел най-малко сечение на проводника 2х4мм2,така ще е най-удачно за вече положените кабели

Тема "Захранване на плот и фурна? Помощ!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: