Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
Ефекта можеш да го постигнеш само с хващане на топлото в котела. Виж темите половината колеги имат проблем със суспендите а това се получава защото горелките са преоразмерени спрямо необходимата мощност.
andy_forresite - майстор
В т. нар. ледени дни, Миро, ако 20-ката не достигне случайно, ще си помогнеш с една духалка от 20 лева щом ви е студено. Примерно аз оставям една печка 1 киловатчас за през нощта когато е под -15°. Иначе на сутринта се караме с белите мечки кой да стигне пръв до мивката.
20-ката ще ти е тамън с правилния котел :yawinkle:
Miro4774 - специалист
Да ще го обмисля. Мисълта ми е че има хора който са доволни от дедитрих с горелка но са с горелка 30 и котел 36-7 киловата и нямат проблем. Затова си мисля, че горелката ми е слабичка за този котел.
gnt69 - майстор
Големината на котела се изразява в по голяма топлообменна площ и по голямо количество вода. Тая топлообменна площ при твоя случай сигурно е малка щом не можеш да хванеш топлото или има нещо друго сбъркано в системата. :partyman:
filmatoplo - майстор
Слаба защото котела усвоява само полувината топлина, и аз имам приятел с Дедитрих който иска да му сложа горелка, как да му обясня че ще е по добре да сменим и котела, тези които ме послушат ми благодарят после.Сега пак други познати имат котел Атмос комби - толкова си го обичат че не искат да се разделят с него, ще го мъчим само с горелка и някой ден като се обедят сами в нуждата за смяна.
gnt69 - майстор
Коректно е да посъветваш да предупредиш пък който те послуша добре който не да си носи отговорността. И аз имам такива приятели и клиенти ти му казваш така трябва да стане а той ти ще ми кажеш аз пък искам така. Някои хора не щат да разберат че сме добронамерени в съветите. :partyman:
andy_forresite - майстор
Много от нас са мнение, че тяхното нещо е по-хубаво от същото нещо на другите хора и че те си знаят как да постъпят, но е така си питат. Може пък мнението на събеседника да съвпадне с тяхното решение или намерение...

Има значение какъв котел ще се куплира с дадена горелка. Колкото и да си мислим как по-голям топлообменник е по-добре от по-малък, щото сме щели да усвояваме по-добре топлото, това не е вярно. Не разбирам от тези неща, но горелката и вкарания от нея въздух в котела трябва да може да захрани този топлообменник, т.е. да изпълни котела с горещ въздух, той да се завихри, да обиколи хубаво водната риза и чак тогава да си отива през фукса. С по-малък ще усвоява по-добре на ниски киловати; с по-голям на топлообменник пък ще трябва по-голям пламък. Нещо такова се получава. Газодинамични ли са тези процеси, потоци ли са ... не зная, но има голямо значение. Не става да сложим 157 кв.м. топлообменник и някаква 20-ка към котела. Пламъкът само ще свети да покаже на саждите и топлото накъде е изхода. То всичко е от значение в случая, обаче горелката и котела са фундамента на системата. На калпава основа каквото и да правиш нагоре няма смисъл.
gnt69 - майстор
Не съм съгласен. Имаме количество гориво изгорено и от него се получават определени киловати. Колкото хванем берекет като не можем да го хванем в комина. Не говорим за горелка 20 и котел 150-200 киловата.
Miro4774 - специалист
Да аз цяла зима търся проблем един казва котел друг горелка трети тръпътен винтил. Ако е от котела да го смяня и да приключвам. Но ако има ефект от трипътния винтил няма смисъл само да се набутвам едни 2000 хил. лева.
andy_forresite - майстор
Намери начин да премериш температурата на повърхностите на котела - страници и най-вече от горната страна и след това премери температурата на 40-50 см от изхода за кюнеца на котела. Сподели с нас резултата. Питай познати и съседи за безконтактен (инфрачервен) термометър.

Това са изключително важни параметри за това дали един котел си заслужава да се използва със скъпото гориво пелети. Добре изработените и с почистени топлообменници пелетни котли имат t°<110-120°C на кюнеца и под 40 градуса на цялото тяло (най-топла идва горната част заради естествения път на горещия въздух) в режим когато стаите още са в процес на затопляне. Не да ми поддържа някакъв пламък и да е пред гасене, а в чисто работен режим. Един наистина добър котел след 3 часа работа трябва да може да се превърне в маса за лаптопа ти ... ако ме разбираш. Тялото на самия котел не трябва да излъчва почти никаква топлина в помещението. Топлината може да идва само от кюнеца и плетеницата от тръби, доколкото последните не са много добре изолирани с топлоизолационни материали.
Аз не бих си купил котел с температура на кюнеца 200 градуса и 60 градуса на него си (колкото е и водата в него) колкото и да ми го хвалят колко е прекрасен.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: