Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Miro4774 - специалист
Котелат сега го видят от зад пише 44.2 кв. Контролирам го по температурата на вода. P3 5.5 P2 4.5 използвам пелети от дървесина с качетво А
gnt69 - майстор
Ама колко грама пуска на Р3 за 6 минути.
Miro4774 - специалист
Ако имате някакъв телефон с някого да се консолтирам ще съм благодарен.
димитар кисиов - специалист
Много съвети много нещо има изписани трябва да се действа вече
andy_forresite - майстор
Настройките са ти добре. Може би въздухът да трябва да се пипне, не знам. Горелката няма какво да модулира - тя си работи на 2 степен и казваш държи 62 градуса вода. Това е добре.
Колко стаи, с какви радиатори, каква температура в стаите, достига ли зададените на термостата и колко си задал за днес? Дали пък не са малки радиаторите в някои от помещенията или отнякъде да се губи много топлина. Дай малко сухи цифри за тези неща.
За протокола - днес среднодневната t е 10-11°С, облачно с валежи без никакво слънчице.

Груби сметки: 30 кг пелети х 3,8 кв от един кг = 114 кв; Ако са 9 помещения идват по 12,67 кв/час или за 12 часа приемаме по 1 kwh средно за едно помещение за тези 12 часа. Напълно е възможно, макар с котел грейко да постигнеш може би 15% икономии... евентуално.
Дано сте поне две домакинства в тази къща че да си делите разхода за отопление. При това положение всичко под 12 тона запас за следващата зима ще е твърде смело. Не искам да те плаша, но очаквай 100 кг/ден в "ледените дни" (-15 в поредица).

Варианти. Първите три са на "филматопло" - 1) изолация; 2) изолация) и 3) изолация;
Четвърти вариант - редукция на отопляваната площ, по възможност, докато се направи изолация.
Miro4774 - специалист
Сега до колкото съм запознат с горелката трябва да тръгва на 3 скорост след това да минава на 2 ск. И след това на първа скорост. При мен работи, като тръгва на 3 скорост, достига темп примерно 67 градуса след това включва 2 скорост и поддържа водата 62, зависи каква температурна разлика съм и задал. След това тя си остава на 2 скорост и не увеличава темп. на водата за да може да включи 1 скорост, а си седи на втора и не помръдва. :x
andy_forresite - майстор
Остава на втора защото си уцелил дозата - количеството пелети, което при изгарянето си ти дава приблизително топлозагубите на дома ти. Това е добре, не се ядосвай.
Ти си "казал" на горелката при достигане на точно зададените градуси да мине на І степен. Задай по-ниска от 63 температура на водата и може да слезе на първа по някое време. Сигурно ще дойде слабичка и ще мине отново на втора, после пак на първа и т.н. А в момента държи втора поради посочената в първото ми изречение причина. Така седят нещата според мен.

Изчислих топлозагубите на кухнята трапезария в нас 22 квадрата при условията в момента - 663 вата. С печката 1000 вата от 17,6° вдигна до 21 градуса за 3 часа и 15 минути. Ако и другите ми изчисления за топлозагуби и отдавана мощност от радиаторите са коректни, би следвало разходът ми на пелети да е 0,8 кг/час без бойлера при добивана енергия 4 kwh от 1 kg в режим поддържане на тези 21° и 60/50 изход вход. Ако ги вдигне де. За 12 часа са 10 кг, а ти си използвал 30 кг. Твоята площ е 240, пък моята 85. Знам че това не те успокоява, но моят разход ще е като твоя с уговорката че е за почти три пъти по-малка площ :) , ако не и по-лош (моят). При теб за 24 часа ще стане не 60 кг, а 50-52, защото влиза в режим поддържане и разходът на час пада и се закрепва около някаква стойност.
Друго показателно нещо за разход е с какъв темп изстиват стаите при спиране на горелката. Бързо изстиващите помещения вещаят голям разход. Казвам ти го да си прецениш нещата, а не че не го знаеш :)
Когато бях на гости на приятел със златния огън за час и половина горелката не включи. В стаите беше 24,5 градуса според стайния термостат. Всички врати отворени, навсякъде еднакво топло и вътрешна изолация. Външна нямаше. Навън беше 5 градуса и духаше един хаплив северозападен вятър. Дограмата му също е много хубава дървена, която прилича на ПВЦ, нова дограма, скъпа и качествена. Еми нищо общо с в нас. В къщата ми като изключи климатика по температура 21 ако не тръгне в следващите 5 минути ... хахаах :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако сложиш още радиатори няма да слиза на 2 степен, ще работи само на 3-та. Ако затвориш някои радиатори ще си вдигне температурата и ще слезе и на 1-ва скорост
Miro4774 - специалист
Аndy много сте прав точно по този начин работи горелката. Затова мислех да сложа 30 ка горелка за да може да има по голям пламък в самият котел за да компенсира загубите и да работи на по ниска скорост. Също така и трипътен винтил.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: