• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Andri01 написа:
На нормален човек / не жена/ му стигат 80л. за къпане. 300,500л. бойлери - как ги оползотворявете, че те са за градската баня бе :?
gnt69 написа:
Да питам лятото какво я правиш. Трябва и басейн да направиш.
Басейна е друга бира и ако е живот и здраве тази година ще се почва един 8х4х1.5метра.

Няма проблеми с прегряване. Даже пика при мен може би отмина. При монтаж спрямо хоризонта 70-72 градуса оптимума е декември-януари. Вярно, че лятото денят е дълъг, но при този ъгъл разхода на две бани, две перални и две съдомиялни балансира.

Предимство е да имаш 500-1000 литра загрята на 60-70 градуса вода, защото може да не включваш нагревател при последователни 4-5 дни облачни дни.
Andri01 - майстор
4-5 облачни дни? Е,в провинцията може,но тука по морето 364 дни са слънчеви. Сапуна,кърпата и на плажа. Даже правим икономии от бойлери :) :partyman:
gnt69 - майстор
Комшията има 300 тръби и топли къщата зимата а лятото басейна , ама оня ден вика ела за акъл. Отказала помпата на басейна и няма какво да прави топлото. След пренавиване на мотора вече топли басейна ама оня ден парното работи и прозорците отворени. И аз имам 3 сънсистем и 300 бойлер ама като загрее бойлера на 75 отива в буфера 1000л. :partyman:
Large - специалист
gnt69 написа:
Комшията има 300 тръби и топли къщата зимата а лятото басейна , ама оня ден вика ела за акъл. Отказала помпата на басейна и няма какво да прави топлото. След пренавиване на мотора вече топли басейна ама оня ден парното работи и прозорците отворени. И аз имам 3 сънсистем и 300 бойлер ама като загрее бойлера на 75 отива в буфера 1000л. :partyman:
300 ?! This is SPARTAAA! :lol: :axe:
Изображение

Той сигурно не слага хлор или циркулационна помпа за филтруване, разчита на естествената конвекция при варене и само препенва :) :lol:
Предполагам всичко е изчислено, но все пак... Сигурно има автоматична система за допълване, компенсираща изпарението.
Горе- долу, колко квадрата/кубика топли твоя съсед? Имаш ли представа? И колко ги топли?
Има ли буфери. Какви са му тръбите?
Интересно ми е, дали е отчел някаква приблизителна мощност от тия 300 тръби и как варира според сезона (външната температура).

Точно поради страх от дефектиерне в помпата избрах схемата с много помпи, а не клапани.
шоп - майстор
Large написа:
Интересно ми е, дали е отчел някаква приблизителна мощност от тия 300 тръби и как варира според сезона (външната температура).
Въпрос та място желание и пари.
Пишех си с един руснак. Той има 630 тръби, 500 литра бойлер и 6м3 буфер. Отоплява се със слънце в комбинация с термопомпа. И това е на ширината на Владивосток... Буфера му е вънншен, вкопан в земята и от към изолация има какво още да се желае. Все пак там зимата стига до -40 и надолу

Как ми завижда, че живея е "Солнечная Болгария" :-D

Та на който му се чете мога да метна линк към форума...темата му обаче е над 70 страници:-)

Прикачен файл

631.jpg

Прикачен файл

630.JPG
Large - специалист
шоп написа:
Large написа:
Въпрос та място желание и пари.
Пишех си с един руснак. Той има 630 тръби, 500 литра бойлер и 6м3 буфер. Отоплява се със слънце в комбинация с термопомпа. И това е на ширината на Владивосток... Буфера му е вънншен, вкопан в земята и от към изолация има какво още да се желае. Все пак там зимата стига до -40 и надолу

Как ми завижда, че живея е "Солнечная Болгария" :-D

Та на който му се чете мога да метна линк към форума...темата му обаче е над 70 страници:-)

Ти да видиш... А живеел в бензиностанция :lol: , "ватенките" само оръжие правели и нямали какво да ядат... и такива ми ти ра'оти...
Между другото, с това затопляне на климата, като почне да се размразява тундрата, толкова метан ще излезе изпод коричката...
По-добре да го изпомпят овреме и да го изгорим..
gnt69 - майстор
Според него 50 тръби са 5 киловата, направени са на модули по 50, и общо са 6 модула. Монтирани са лошо на покрива на басейна и когато падне 10-15 см сняг не работят, отделно аз малко ги засенчвам. А басейна го топли с топлообменник. Тръбите са от пластмастмасовите дето за бани. Изолация от черната не знам как се казва и вътре в нея кабел за подгряване на улуци. Като падне температурата и се включва подгряването. Системата е заредена с вода около 800 литра и отворена. Слагам снимка.
Прикачен файл:
20160330_193106.jpg
шоп - майстор
Много оптимистично е това една тръба да има 100 вата топлинна мошност.

Реалистичното е 60-65 вата

Иначе този тип двоен колектор мокра тръба е много ефективен.

Имам една 22 тръбна самоделка, но е с U тръби в стъклените тръби. Доволно работи. Снега наистина се задържа малко повече, но моята зимата я изправям на над 75 градуса

Прикачен файл

SAM_8092.JPG

Прикачен файл

SAM_8089.JPG
gnt69 - майстор
Да така изправена добре ама неговите по покрива и като падне малко сняг и те отдолу. Моите и те са на покрива ама снега има накъде да се свлече. Иначе според него топли един месец пролетно време и един есенно. И басейна след 10 дена става за къпане и къпане до октомври ноември докато превключи на отопление на къщата. :partyman:
Large - специалист
Разрешете да доложа...

Сложих и датчик за интензитета на слънчевото греене.
Датчика представлява градинска соларна лампа от 1,50 лв, на която електрониката и батериите са изкормени и се ползва само панела.
Забавих се с тоя датчик, защото операционния усилвател, дето трябваше да се залепи на платката не беше наличен в България и чаках да ми го доставят. Преди това пък бях сбъркал корпуса.... премеждия.
До колкото разбрах устройството, Оп-Ампа чете ампеража на соларната клетка и го превръща в напрежение от 0 до 5в. Важно било соларната клетка да не превишава 5в по волтаж...
Ето как изглеждаше сигнала, в деня на инсталацията:
Изображение
Вижда се как, около 12 часа графиката почва да се гърчи, тогава включих сензора....
Всичко наред, ама някъде до 20:30, когато се изгубва всякаква светлина и сигнала скача отново.... чак до сутринта, до появата на новата слънчева светлина.
По-рано в графиката се виждат някакви спадове, ама това е заради тестовете, които правих. Запоих СМД чипа някъде към 3:30 сутринта, после, преди обяд пак се занимавах... Както и да е.
Ето как изглежда сигнала за цял ден:
Изображение
Интересен е този пик в началото на деля, обикновенно около 00:05, тогава се рестартира системата, сейват се файлове по ФТП-та...
Странно е обаче защо когато няма слънчево греене има сигнал.
Ще взема да вържа диод на някой от кабелите, да видя дали ще стане нещо. Може и да пробвам с друг вид слънчев панел. Сегашния е от онези, дето слагаха на калкулаторите, кафевите...
Тъпото е че няма да ходя на мястото, където е системата поне още няколко седмици, а на надзирателя не му се занимава :)
Възможно е и да съм направил някое късо при запояването, така че ще огледам и платката.

Надникнах в данните на един от другите ползватели и не виждам подобен Нощен паразитен шум, така че проблема е само в моя телевизор:
Изображение
И той обаче има "проблем в полунощ" :)
Схемата на свързване е това:
Изображение

Ако някой може да ми каже кое може да е дало на късо, за да се появи този сигнал, точно когато има пълно отсъствие на светлина.... ще съм благодарен. :partyman:

Няма хубаво време тия дни, да изкарам една хубава графика, като за пред хора.. :) Вижда се че има корелация между графиката на сл. греене и Тк, но от къде е тоя паразитен шум?!
По принцип като говорим за шум, всички сигнални кабели са ми с оплетка, а точно тоя, за аналогов сигнал не е, но такъв имах. Ще експериментираме.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14

Тема "Соларна инсталация - параметри" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: