Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
На фона на това ,че съм замъкнал въглища още с кофичката за пясък в буквалният и преносният смисъл ...направо се родих на пелети.Котела го карах през по -голямото време на 40гр - 1,2степен-70гр темп на д.газове.Относно нискотемпературната корозия според мен котлите се скапват по-бързо от некачественото почистване след краят на от .сезон и не се оставят отворени да се проветряват.Този режим на работа си ме устройва и нямам нужда от критики.Въпреки липсата на изолация и др .екстри аз съм доволен .
andy_forresite - майстор
Постоянно ли се отопляваше или беше програмирал времена, през които работата на горелката е разрешена? За колко време се загряват радиаторите и знаеш ли приблизително колко литра вода е системата ти?

Би трябвало да може да се подобри топлообмена с доработка в котела, но аз не бих могъл да помогна в това. Дори не знам как изглежда Де дитриха отвътре.
lz2skt - специалист
При вън темп над 5гр целодневни (денонощни) горелката не работеше през нощта...ставаше много топло и некомфортно за сън.Като се застуди денонощно .Първите 2 месеца майка ми водеше книга с времето на работа на горелката ,12ч на денонощие работа средно.В системата ми има между 400-500л вода.Ще я замеря пак....малко ремонт ще има по нея.Е все пак зимата беше топла а и през най -студеното горих дърва.На първа степен ми пуска около1,2кг пелети.В началото на зимата ,когато циклично работеше горелката я палех първоначално едновременно на дърва и пелети.Слагах 7-8 цепеници с дебелината на шише от мин вода 0,5л за да влезе по -бързо и икономично в режим....
Последна промяна от lz2skt на вт апр 12, 2016 10:31 pm, променено общо 1 път.
Miro4774 - специалист
lz2skt написа:
Колегата с Де Дитриха толкова ли не може нещо да се направи по тунинга му.Някоя идея не може ли да се вземе от тунингите на Виадрус и Симе.Беше и подхвърлена идеята за кутия с допълнителен ход на газовете.Стига човек да има желание има и начин.Термометри има и обикновени -мерят до 500гр с цена 15лв в зависимост от дължината на сондата.При мен изкарах първа зима с РБ-20 +Бош 32 кв с 3800кг слънчогледови като от Коледа до края на януари горих дърва(дойдоха ми наследство).Къща без изолация и нова дограма-180кв м +200л бойлер .Стара гравитачна система изпълнена с 152 чугунени ребра и дебели тръби правена 1981г в последствие монтирана помпа преди 15г.Обмислям да изнасям пепелта от огнището в посредством шнек,но има време до др.зима
Да утре ще проверя и когато замеря ще пиша. Иначе съм го тунинговол където може там съм слагал ламарини тухли и тн. Мерси колега :)
lz2skt - специалист
Аз също не съм виждал на живо Де Дитрих,но от схемите и снимките в нета бих направил това : Кутия с горелка от към страната на изхода на котела.Ще срежа вратата на пепелника на котела на 1/3 и в долната част ще направя отвор с фланец.На кутията в срещуположната страна на горелката друг отвор с фланец.Кюнец с С образна форма завършващ с фланци да може да се сваля и маха.Вътре един ред огнеупорни тухли за печка и евентуално турболатори в горната част на чугунените ребра.Е това е при условие,че не се желае продаването на сегашният котел и липсата на пари за нов и възможноста евентуално собственика на котела сам да си направи подобренията или на приемлива цена -майстор.С ползването на дъното на котела,който е водна риза според мен ще се спечели още 20-30% нагреваема площ и значително ще падне темп на д.газове
димитар кисиов - специалист
lz2skt написа:
Аз също не съм виждал на живо Де Дитрих,но от схемите и снимките в нета бих направил това : Кутия с горелка от към страната на изхода на котела.Ще срежа вратата на пепелника на котела на 1/3 и в долната част ще направя отвор с фланец.На кутията в срещуположната страна на горелката друг отвор с фланец.Кюнец с С образна форма завършващ с фланци да може да се сваля и маха.Вътре един ред огнеупорни тухли за печка и евентуално турболатори в горната част на чугунените ребра.Е това е при условие,че не се желае продаването на сегашният котел и липсата на пари за нов и възможноста евентуално собственика на котела сам да си направи подобренията или на приемлива цена -майстор.С ползването на дъното на котела,който е водна риза според мен ще се спечели още 20-30% нагреваема площ и значително ще падне темп на д.газове
колко пари и време би ни отнело това , дали си заслужава да се прави
lz2skt - специалист
На тези въпроси няма еднозначен отговор.Всеки сам си решава според неговата камбанария....според фин.възможности,умения,знания и способности и желания.Колко ще струва и дали си заслужава може само да гадаем.Ако всичките материали се купуват и работата се извършва от специално нает човек -може би не.Но в така ще си остане старият чугунен котел за който е платена сериозна сума и се предполага ,че има дълги години живот.Ако човек има нужните материали и може да го направи сам -това е нещо друго.Много от присъстващите в форума си преправиха Виадрусите и Симетата на пелети.Тях трябва да да питаме дали си е заслужавало и колко им е излязло.Предполагам причините са били наклоняващо финансови......
Фитилчо - майстор
Кеф, цена няма....
КПД с кутия, доколкото ми е известно е доста по-голямо... така, че...
Radoslaw - специалист
andy_forresite написа:
Това представлява дискът: Изображение
На много от полските модели котли го слагат фабрично. Седи над пламъка така че огънят бие в него. Доколкото знам създава турболентност. Отражател ли му казваха ... не си спомням.
Има различни форми и размери. Идея нямам дали ще има полза. Щом казват че няма да има ...
Че има полза,няма спор по това.особено за горелките с по голяма мощност.Ролята на дефлектора
е да връща ,част от останалите и неизгорели частици и да бъдат изгаряни наново.увеличавайки по този начин КПД то на горивния процес.Дефлектора ,който бях показал и колегата услужливо е копнал,тежи към 20 кг.В София искат 5-6 лв за килограм,отливка.Ако пък им поскаш топлоустойчив чугун от какъвто трябва да бъде отливката,цената става направо убйствена.Ако някой може да предложи по добри цени да каже.
Miro4774 - специалист
Може ли като лек чертеж някой да пусне къде точно се слага тази кутия? Или Линк за станица за да видя как горе долу седи, че за сега само за ламирана съм намирал.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: