• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Вичи - специалист
шоп написа:
Въпрос на гледна точка.
Според мен цената никак не е добра.
Имах предвид добра отстъпка, затова съм цитирал ценови листи на Елдом. Турските има ли ги в Solar Keymark?
lz2skt - специалист
6osi6 написа:
lz2skt написа:
За нашите условия и възможности турските алуминки са идеални при цена 220 лв
За 220 лева колко енергия дават зимно време?
Който търси ефтино, без гаранция, за 400 $, без мито, ДДС и таксата за 50 кг. пратка, може да се вземе 12 тръбен колектор с характеристисите и изгледа на Wolf.
300 $ са с иноксови тръби.
http://linuoparadigma.en.made-in-china. ... ystem.html
Имат си и тестове в Keymark.
Колега, плащането на мито ,ДДС и транспорт ...като и транспорта се обмитява от нашата митница нещата ще отидат над 1000лв и според мен не влиза в бюджетната категория.А и на баба лютеницата и на дядо виното не са сертифицирани,но това не означава че са лоши... :yawinkle:
benimm8808 - специалист
bialk написа:
Чудя се къде да разположа соларния бойлер - по-близо до банята или по-близо до колектора? При първият случай бойлерът ще бъде на 3-4 метра от колектора, но на 7-8 от бойлера в банята. Друг вариант е да го позиционирам непосредствено над банята на около 3 метра от долния бойлер, но тогава тръбния път до слънчевия колектор ще се увеличи двойно. В единият случай ще имам по-малко загуби по трасето СК-серпентина, но повече чакане на топлата вода по трасето от соларния до бойлера в банята.
Колега от опит ти казвам,слагай го максимално близо до банята.Загубите от панелите до бойлера при по дълък път са минимални от 1 до 2гр.Иначе влизаш в банята пускаш топлата вода и се почва едно чакане.При спиране на топлата вода и повторно пускане след 10 мин. примерно водата вече е изтинала, и се тръгва от начало-чакане.
При мен така се получи,че тръбния път е дълък и в двете посоки-от колектора до бойлера(13м) и от бойлера до банята(12м).
Направил съм си ДТ да ми следи колко е темп. на входа на соларната серпентина-по данни на ДТ загубите от колектора до входа на бойлера варират от 1 до 2гр.

Поздрави
6osi6 - майстор
lz2skt написа:
... нещата ще отидат над 1000лв и според мен не влиза в бюджетната категория.А и на баба лютеницата и на дядо виното не са сертифицирани,но това не означава че са лоши... :yawinkle:
lz2skt, яж лютеницата на баба!
800 лева с транспорт до София :)
lz2skt - специалист
Минало през митница с платено мито и ДДС ?400долара +мито+ДДС+път ?
bialk - специалист
benimm8808, аз смятам да свържа соларния бойлер последователно към съществуващия в банята. Освен това тръбите на тавана ще бъдат добре изолирани с минерална вата, така че чакането няма да е проблемно стига да се консумира редовно вода от малкия бойлер.

Тесито вече е на тавана. Позиционирах на максимално близо разстояние до мястото, където ще се постави колектора - 3м в едната посока. Разстоянието от соларния бойлер до долният бйлер е 6 м, с чупките може да стигне 7м. Понеже взех такъв с две серпентини сега се поставям в проблемна ситуация как да запуша отворите на горната серпентина. С пластмасови тапи става ли или ще е проблем за серпентината ако е затворена? Но пък иначе ще се пълни с прахоляци. Освен това трябва да затворя отворите на нагревателя 1" 1/2, на рециркулацията 1" и на отвора за термостата от лицевата страна 1/2. Ако поставя поцинковани тапи проблемно ли е или трябва да са никалирани/месингови. С какво да ги завия? Май само с тефлон няма да стане. Предпазният клапан се монтира на тройник на студената тръба ли? Стрелката на клапана какво показва - посоката на отваряне или на монтиране към тройника?

Хубавато е, че към бойлера са включили 2 бр. гилзи за термодатчици. Но можеше и да са три за да не се налага закупуването на трета.

ПС - Открих снимка където е показано как се монтира предпазния клапан.

Изображение

Прикачен файл

gilza.jpg

Прикачен файл

klapan.jpg

Прикачен файл

tesi2.jpg

Прикачен файл

tesi1.jpg
6osi6 - майстор
lz2skt написа:
Минало през митница с платено мито ...
Колектор 300$. Транспорт до България и др. - 50$.
http://linuoparadigma.en.made-in-china. ... -1512.html
350 $ по мито 11.9 и ДДС 20% = 820 лева.
lz2skt - специалист
Така де , но даде пример за 400$ и с доставката и ддс и мито са си 1000 лв ....даже и малко повече
lz2skt - специалист
Който търси ефтино, без гаранция, за 400 $, без мито, ДДС и таксата за 50 кг. пратка, ето цитирам дословно
mgbagera - специалист
bialk написа:
benimm8808,
И аз си взех такова теси но с 1 серпентина. Също го сложих на тавана но му направих и добра изолация с вата.
Аз моите отвори ги затапих с никелирани но, този за нагревателя така и не успях да му намеря тапа която да не е поцинкована. Обиколих магазините в 2 града, прегледахме и каталозите на дистрибуторите и не намерихме такава тапа. Единствения ми вариант беше накрайник от тези за ППТ и после да залепя тапата, обаче не намерих поялник с такъв размер. В крайна сметка колкото и да не ми се искаше сложих поцинкована. Аз ги монтирах с тефлон и ми протече от единия датчик и тапата за рециркулация. Датчика го пренавих пак с тефлон ама тапата за рециркулаца три пъти я правих с тефлон, калчище и пак си сълзеше (накрая силикон и калчище и спря).
Да, предпазния клапан се слага по този начин.

Моя бойлер ми дойде с 3 гилзи въпреки че имам место само за 2.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: