• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sardaesox - напреднал
Здравейте! Може ли някой да ми даде съвет как да почистя въпросния бойлер от котлен камък?Изображение Предисторията е следната: имам тоя бойлер от 4+ години, като за последните два месеца два пъти изключва от термозащита ( в момента бойлера е изключен от ел. и ВиК схемата и ползваме обемния бойлер). По въпроса за защитата : ел. техника, който идва спомена, че имало две копчета ( мисля да го питам кое е второто), за да я "изчистя"). Искам да почистя бойлера и да го оставя в резерв, а когато дойде ред да се ползва ще викам някой ел. техник да го тества и свърже. Някакви съвети от хора, които са имали въпросния бойлер?
sardaesox - напреднал
Никой ли не е почиствал такъв? Аз съм чистил английски Redring май беше, ама там релето, което включва нагревателя беше поставено върху едно бутало, което от налягане на водата включва нагревателя. Херметически беше решен с един "О" пръстен, сненяш го и толкова. А тоя е запоен отгоре и отдолу, където би трябвало да е на фланец.
lov - майстор
Този тип нагреватели не са разглобяеми. Единствения шанс да го изчистиш е с киселина която обаче не трябва да реагира с медта. Такива са оцетната и млечната като на базата на последната се правят едни от добрите препарати за почистване на варовик.
Сваляш патрона като си надписваш кабелите кой от къде е. Имаш и снимки по които да се ориентираш после при събирането.Може и да не го сваляш но ще трябва да пазиш повечко електрическата част.
Наливаш чакаш да реагира промиваш с вода и те така докато се изчисти.
Junak - майстор
Солна киселина. Ако не бързаш - Антикалц, разреден 1:3 с вода
hidrazin - майстор
Със солна киселина е супер. Препоръчително след нея промивка с натриев сулфат разтворен във вода.
Така се избягва евентуално "зеленясване".
:partyman:
gogo7777 - майстор
Със солна к-на да, ама нагревателите също трябва да са медни :wink: .
Всъщност балона и нагревателите ми се виждат, че са помеднени....трябва да се установи това обаче....
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
Със солна к-на да, ама нагревателите също трябва да са медни :wink: .
Всъщност балона и нагревателите ми се виждат, че са помеднени....трябва да се установи това обаче....
Проточният бойлер тип DHC е с тръбен меден нагревател, разположен в меден водосъдържател.
:partyman:
gogo7777 - майстор
Тогава солната к-на /15-20%-ен разтвор/ е идеалният вариант. Промиването после може и с веро, но обилно и старателно :wink:
lov - майстор
Бяха ми докарали една купчина такива бойлери да събера каквото мога от тях. Отварял съм такива нагреватели от любопитство та си бяха медни поне тогава защото от пустата икономия вече всичко може да очакваш.
Относно чистенето и със солна киселина става а най достъпното всъщност е кислол защото се намира във всеки магазин и си е направо готов за употреба. Предложих млечна киселина защото съм пробвал с нея и ефекта е много добър като може да се работи в по високи концентрации и е много слабо активна към металите. А цената им не е чак толкова висока. Преди да почна да се разправям с нея ползвах препарати направени на нейна основа за почистване на бани и на кафе машини и от всчико друго те имаха най добър ефект. Като спряха вноса на този препарат почнах да си купувам само млечна киселина и да си забърквам разтворите сам.
rado_ev - специалист
Привет! Веднъж ми се наложи да почиствам такъв бойлер. Проблемът се яви в последствие като го монтирах. Бяха се отделили големи люспи котлен камък, които не можах да изкарам от резервоара, пък и налягането на водопроводната мрежа помогна да се отделят на място, та запушиха всички връзки и цедки на батериите. Според мен, като не може да се разглоби, трудно могат да се изкарат всички отделени люспи от котления камък, след намесата на химикалите. Нямам наблюдение после какво се е случило с бойлера и дали е ползван или сменен.
  • 1
  • 2

Тема "Stiebel Eltron DHC 8" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: