• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко за дърводелството
radius - майстор
Стъпалата ( 17бр) ще са от чам с размер 100/33/3 см. Имам материала, талпичките са около 3,5-3,8см, внимателно подбирани без много чепове и с неголеми кривини и посуквания. Със сигурност ще станат за 3см ( пробвахме на една). Естествено, не са широки 33см, но и по-добре стъпалото да е от слепени дъски заради измятането. Масово ще са от 2 дъски стъпалата, някои може и от 3 да оптимизирам материала.
Разполагаме с абрихт ( габровски) и щрайхмус 30см. Видно е, че тези машини са по-тесни от стъпалата и ще трябва преди слепването да се калиброват дъските на 3см. Възможно ли е това, а после след слепването да мина ръба с виброшлайфа или трябва видимата повърхност да се рендосва след слепването?
Другия ми въпрос е с какво лепило да ги слепя, така че да е здраво и да стяга бързо ако може- да не го чакам 1 ден, че няма време. Полиуретан, момент някакъв...?
EDI - майстор
Можеш да ги калиброваш отделните детайли и после да ги слепиш.Добре е да се ползват шипове или бисквитки при слепването.Ползвай полиуретаново лепило - кафяво, не бяло /по-ниска плътност/, после няма да остават следи от лепилото по стъпалата, а и лесно се шлайфа.Може да ползваш и ТАЙТБОНД III, ама цената е височка.Не бързай, остави ги 24 часа да стегне лепилото, като задължително използвай поне 4 стяги на стъпало.Ако са добре калибровани и прецизно слепени, после шлайфането им стига на готовите стъпала.
nikolson - майстор
Напоследък ползвам Лакол на Лакпром. Влагоустойчиво е, бързо набира якост, съхне безцветно.
radius - майстор
Малии 4 стяги, аз общо толкова имам :lol: .
Явно няма да стане както си го мислех. Машините и материала са при чичо ми в монтанско, аз ще си ходя за 5 дни там и се надявах да стане. Но пък мога да ги мина на абрихта и щрайхмуса, да са подготвени, а самото лепене да си го правя тук във Варна. Единствено фрезоването на страничната част (ще е видима) остава като чуденка. Имам оберка от лидъл и ще я ползвам да направя малко R-че на ръба, но отстрани, след слепването, ще си иска рязане и хубаво подравняване на абрихт или фреза.
crez - майстор
EDI написа:
Можеш да ги калиброваш отделните детайли и после да ги слепиш.
+1 за стъпала само слепена дървесина и почти без чепове, 3см. е тънко(след обработка ще остане 2.5-2.7 см., поне 5см. готово
Прикачен файл:
13065_big.jpg
13065_big.jpg (39.15 KиБ) Видяна 1974 пъти
Прикачен файл:
HPIM1894.JPG
HPIM1894.JPG (27.59 KиБ) Видяна 1974 пъти
torbalan - Дървен философ
Моите ги правих от чамово дюшеме. Получиха се с дебелина 5 см. И аз мисля, че 3 см. на метър дължина е тъничко...
radius - майстор
Спокойно, стъпалата ще бъдат залепени върху идеално изравнената от мен замазка, няма да носят нищо.
А, така няма грижи....
radius - майстор
И сега интересния въпрос - освен стъпала, ще има и чела. Искам да са максимално тънки и правя сметка, ако може от тези дъски 35-37мм да се разбичат на 2 и да останат 14-15мм. Тези чела ще влизат в канал в предната част на горното стъпало. В долната си част просто ще лягат на долното стъпало ( без да има канал в последното, за да мога да ги напасна по-лесно). Питам:
1. Може ли да се разбичи на банцига от дъска 3.5х15х100см 2 дъски по 1.4-1.5мм? Рендосването може да е само едностранно, от видимата част.
2. Наясно съм че по-дебели чела е по-добре от гл.т. на измятане, но такъв ми е материала. Освен това отгоре канала ще ги държи да не шават. А има ли смисъл да ги слепвам против измятане от 2 дъски по около 7,5см.
Материала е доволно сух.
Челата ще ги лепиш ли от към гърба за циментовото стъпало?
Аз лично бих ги залепил.

Ако да - според мен няма шанс да изметне.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Изработка на чамови стъпала" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: