• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко за дърводелството
radius - майстор
Понеже вертикално зад челата основата не е идеално равна, затова и не искам втори жлеб в долното стъпало, за да мога +- 7-8мм да имам толеранс. Съответно мога да ги лепна с пяна за изолации в краен случай, защото разните момент фикс... лепила няма как да компенсират такива кухини. Може и с дибли 6мм в долното стъпало.
torbalan - Дървен философ
Аз бих ползвал лепило за паркет. Трудно ми е да си го представя, но това лепило за паркет издува леко и като се втвърди става голяма гняз. Лепи много яко.

Нанася се като лепило за плочки - с гребен, но по-ситен.

Ако се откажеш от жлеба - може да налепиш стъпалата, след това да изрежеш челата с точни размери, така че да няма фуги и ги лепиш и тях със същото лепило.

Ако останат фуги - с малко стърготини от цикленето и смола (или лак) се фугира... Стефчо ще обясни точно как се прави :)

Или ти искаш да има жлеб, за да е еднакво разстоянието от края на стъпалото до челото?
radius - майстор
Жлеба ми дава възможност да не си играя да режа челото точно, щото влиза в жлеба и не се вижда дали е вътре 5 или 15мм. А иначе колкото и да е точно, челата няма да са правоъгълници, ами и 1мм да има фуга, ще се вижда.
torbalan - Дървен философ
Ми...

Ако имаш възможност... След, като направиш стъпалата - номерираш ги (аз бих писал номера и върху цимента), да знаеш кое къде ще е...

Нареждаш ги така, както ще ги лепиш и отдолу с молив отбелязваш къде свършва циментовото стъпало...

Поле правиш жлеба така че да позволява монтиране на челото максимално близо до стъпалото и в същото време да не е много широк.

И накрая по описания вече ред - монтираш... Чело, стъпало, чело стъпало...

Самите стъпала ще се виждат ли отстрани? Щото ако ще се виждат - малко ми е трудно да си го представя с жлебове...
griffin - майстор
колега миналата година правих подобно на твоето упражнение. Бих посъветвал да избереш твърда дървесина, но избора си е твой. http://woodbg.blogspot.com/2015/06/blog-post.html Това е моя процес. Ползвах обикновенно лепило за дърво, а за монтажа на скарата и стъпалата монтажно лепило. Предвиди възможност дървото да мърда като лепиш стъпалата и челата, ако ги налепиш директно на замазка има шанс да стане на вълни :-D. Дядото от които се снабдявам с дърво ми описа подобен случай с негов клиент.
Успех.
radius - майстор
Материала вече е избран и нарязан на 103-104см - сух и без пари :). Имам и дъб, но е на 90см и не бих си причинил снаждане по дължина. Не съм дърводелец и не са при мен машините, т.е. не мога да си позволя в името на красотата да го правя 2г. Мерси за статията, точно по темата, но ти си си дърводелец и добре изпипваш нещата. Ще я прочета внимателно. Финалната визия е убиец. За мърдането на дървото не съм се замислял, челата ще има накъде да бягат, виж стъпалата...не знам. Тя замазката ми ще се орони със все лепило преди да стане на вълни стъпалото :). Не че е по темата, но тия твои стъпала ми изглеждат много високи.

П.С. Прочетох статията. Доста занимавка е било. Аз от всички видове шлайфове разполагам само с най-непроизводителния - виброшлайф, но пък не ми е професия и с повече търпение се надявам да стане.
1.Тия канали с циркуляра, преди да минеш с оберфрезата дали ще са важни при чам? Че тя мойта лидълската е доста умряла и сигурно ще и помогнат много. И аз съм предвидил 30мм надстърчане.
2. И при мен горния етаж е ламинат, но не предвиждам най-горно стъпало, не се ли спъваш в него пък макар и заоблено? Иначе визуално е по-красиво с "вградено" стъпало.
VLADO66 - майстор
Челата може и с хубав ламинат да се направят
radius - майстор
То това е резервния вариант ако не успея да разцепя 35мм дъска на 2х14-15 мм. Никой нищо не каза за това, може ли да стане на банцига? То като чета и на циркуляра би трябвалко да стане на 2 пъти. Височината им е 150мм :!:
EDI - майстор
Става на банциг, но трябва мощна и добре настроена машина и хубава широка лента.На малките банцизи ще стане по-трудно.И на циркуляра става, ама ще трябва машина с голям диск, поне 254.
radius - майстор
Банцига е голям има и ленти най-различни и наточени. Но аз не смея да го ползвам. Ще видим, ако чичо ми се пооправи дотогава, може да е на него.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Изработка на чамови стъпала" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: