• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
Мисля,че "Grundfos" 25-6 ще ти свърши работа. дават я до 50 Кра. т.е. 5м. воден стълб.
JohnSmith - специалист
Имам възможност да мотирам ДС в подпокривното, но помпата ще е на по-малко от метър разстояние по вертикала.
Чета за кавитации и пр., а и не ми се щеше да е горе на студа, пък и е каратаван...

Ако трябва да взема по-мощна помпа и ги монтирам в банята на втория етаж с ДС по-добър вариант ли е
или да монтирам всичко в подпокривното?

Или ДС горе, а помпата на втория етаж.

Кой е най-правилния вариант според вас?
Andri01 - майстор
При мене помпата и ДС са в каратавана. Работи 4-та година,няма кавитация,няма замръзване. Е,съда ,тръбите и помпата са поизолирани,разбира се. въпроса е да имаш достъп до тях все пак,да ги наглеждаш през 3-4 месеца.Сложи си мерително стъкло / тръбичка/ на ДС, така ще разбереш ако някъде имаш теч.
JohnSmith - специалист
Може би така и ще направя.
Вече съм си взел таванска стълба, остава само да се монтира.
Ако все пак реша да променя нещата при веднъж изградена система ще е по-лесно.
Остава да даде времето, да кача колектора на покрива... )))
JohnSmith - специалист
Така, малко развитие по темата:

Колекторът вече е на покрива, остава да пристъпя към сглобяване на системата.

На снимки 2 и 3 съм обозначил със синя и червена стрелка входа и изхода на колектора.
Вижда се и денивелацията.
Покривът е ориентиран строго на югоизток, наклонът е около 40-45*.
Реших да сложа помпата и ДС в подпокривното пространство, за да използвам помпа 15-45 х 18, каквато имам налична на Грундфос.

Имам някои въпроси:

I Колко квадрата кабел са нужни за захранване на помпата?
Трябва ли да инсталирам някакъв филтър? Ако да, няма ли да е пречка за дренирането?

II Датчикът на СК съм замислил да сложа или в горния ляв край в муфа за термосонда
или да пробия панела и да го залепя с термопаста на изходящата тръба, като затворя със силикон отвора.
Кой вариант е по-добър?

III Като гледам, няма да се размине без ново пробиване на циглите за гофрето, за да се спазят наклоните.
Има ли други варианти?

IV Изолацията поема ли влага, вода - мога ли да я вкарам директно през покрива
или е по-добре да вкарам шлаух през циглите, за да няма течове?

V Под покрива зимата ще е клинч, ще трябва да изолирам ДС и мерителния му шлаух.
А помпата как да изолирам безопасно?

Общо взето това е за начало, разчитам на съвети - всякакви. :)))

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
Последна промяна от JohnSmith на ср апр 20, 2016 2:25 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
Въпрос 1: двужилен 0,5/0,75/1/1,5/2/2.5/4....демек какъвто кабел имаш под ръка действай. Аз лично винаги пускам кабел с двойно-тройно по-голямо сечение от нужното, защото не се знае след време какво още ще ми хрумне да закача към него. Филтър препоръчително. Ако имаш само мед и неръждавейка и си 100% сигурен в чистотата на системата може и без.

Въпрос 2: с тройник и в потопчема гилза е много по-точно.

Въпрос 3 от снимките не мога да преценя

Въпрос 4: изолацията особено със затворена структора не поема влага и вода но УВ лъчите я разрушават за 1-2 сезона. Така че защити я.

Въпрос 5: За да е ефективна системата дрениращият съм се изолира. Помпите аз ги изолирам с полиуретанова пяна. Веднъж си направих калъп от една стара помпа с холендрите намазана с грес и си "отливам" сам две изолационни черупки.
Успехи в начинанието, че от миналата година изпусна сигурно 100 слънчеви дни:-)
Evgeniy - майстор
А защо искаш да сложиш помпата в подпокривното пространство? По добре ще работи, ако е в най ниската точка. Където и да я сложиш, денивелацията за преодоляване е една и съща.
JohnSmith - специалист
Да, доста време мина, но трябваше да направя ВиК, две бани, работа...)))

Мислех да сложа помпата в банята на втория етаж, но се притеснявам, че тези 2.5 м.повече
може да не успее да ги преодолее или ще работи на по-висока мощност.
JohnSmith - специалист
Впрочем как се чете 15-45 х 18?

Evgeniy написа:
...Където и да я сложиш, денивелацията за преодоляване е една и съща.

Това с денивелацията не го разбрах добре, колега?
При първоначален пуск нали трябва да преодолее цялата вертикала?
Или увлечената от кръга на ДС течност ще компенсира частично и се смята само височината
от ДС до изходящия край на колектора?
Последна промяна от JohnSmith на нед апр 24, 2016 5:48 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
Точно така, отчита се само денивелацията ДС до горен край на колектора
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 31

Тема "Защита на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: