• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
И на сант става ама винаги измята толкова тънкото .Гледай да е една дъска от горе в канала ще я изправиш от долу незнам как си намислил да я спънеш.
radius - майстор
С пяна за изолации дали няма да я държи, иначе и за дибли си мислех.
torbalan - Дървен философ
А идеята, която ти предложих - да очертаеш къде свършва циментовата част и да направиш жлеба така, че като монтираш стъпалото то да е до цимента и да го залепиш с двукомпонентно полиуретаново лепило за паркет?
Не ти ли допада?

С такова лепило никога няма да мръдне.
Chefo77 - майстор
radius написа:
П.С. Прочетох статията. Доста занимавка е било. Аз от всички видове шлайфове разполагам само с най-непроизводителния - виброшлайф, но пък не ми е професия и с повече търпение се надявам да стане.
Ако имаш желание и обещаеш да пазиш, Bosch PBS 75 A и DeWALT D26453 могат да ти помогнат. :wink:
Кит за дърво можеш да си вземеш готов от А.Н.Н. 2 (под картинг пистата), лакира се и се омаслява без проблем. Не е нужно да го бъркаш, не ти трябват 2 кила.
А вместо двукомпонентно полиуретаново лепило за паркет, можеш да използваш лепило D4 (течна пяна) - за малки участъци е по-добрия вариант.
torbalan - Дървен философ
Течната пяна ще избутва ли?
(питам щото не знам, а не да се дърлям)

А и 17 стъпала с чела не е чак толкоз малък участък ;)
Chefo77 - майстор
Извинявам се, аз разбрах, че само едно стъпало ще лепи - към цимента.
Течната пяна по принцип избутва, но ако се затисне подходящо - няма грижи. Просто за малка площ няма много смисъл да се отлива лепило, пък втвърдител ...
radius - майстор
Чефо, мерси. Само да докарам до фаза шлайфане. Да видим дали ще успея да си подготвя материала за 3-4 дни на село. Аз съм си го подбирал от доста материал и няма цепки и кухи чепове, така че се надявам да не ползвам кит. Тъпото е, щрайхмуса не е готов ( след тотален тунинг- реставрация) и ще трябва на абрихта да работя само.
griffin - майстор
radius написа:
Материала вече е избран и нарязан на 103-104см - сух и без пари :). Имам и дъб, но е на 90см и не бих си причинил снаждане по дължина. Не съм дърводелец и не са при мен машините, т.е. не мога да си позволя в името на красотата да го правя 2г. Мерси за статията, точно по темата, но ти си си дърводелец и добре изпипваш нещата. Ще я прочета внимателно. Финалната визия е убиец. За мърдането на дървото не съм се замислял, челата ще има накъде да бягат, виж стъпалата...не знам. Тя замазката ми ще се орони със все лепило преди да стане на вълни стъпалото :). Не че е по темата, но тия твои стъпала ми изглеждат много високи.

П.С. Прочетох статията. Доста занимавка е било. Аз от всички видове шлайфове разполагам само с най-непроизводителния - виброшлайф, но пък не ми е професия и с повече търпение се надявам да стане.
1.Тия канали с циркуляра, преди да минеш с оберфрезата дали ще са важни при чам? Че тя мойта лидълската е доста умряла и сигурно ще и помогнат много. И аз съм предвидил 30мм надстърчане.
2. И при мен горния етаж е ламинат, но не предвиждам най-горно стъпало, не се ли спъваш в него пък макар и заоблено? Иначе визуално е по-красиво с "вградено" стъпало.
Сори за късния отговор, но не чета всеки ден. Не съм дърводелец, любител съм си. Стъпалата като ги лепиш ги залепи само в челната страна примерно и им остави място да се движат назад и да се подпъхват под задното чело. В най-горното стъпало още никой не се е спънал :-D. За каналите може и само с оберката, но става на няколко паса, иначе има опасност да си прегориш фрезера просто.
Апропо ако ще ги лепиш с лепило погледни монтажно лепило което остава гъвкаво, като изсъхне. Аз ползвах полиуретаново монтажно лепило. Според мен ако сложиш пяна както съветват колегите ще се изрони с времето т. к имаш доста движение по стъпалата. Остави място да се проветряват отдолу, не ги лепи директно за цимент!
Chefo77 - майстор
А хлопането как ще го избегнем, колега? Нали ако не е стабилно фиксирано, стъпалото ще вибрира върху основата - което първо ще дразни, второ - не мисля че е особено удачно с оглед на това, че вибрациите натоварват и залепналата част? Мен лично ми къса нервите дървено подово покритие, което хлопа.
Съгласен съм за еластичното лепило, може да използва и еднокомпоннетно на Mapei например. Само дето трябва да се съобразява с техните разфасовки (15 килограма). Друг вариант е да използва PU, но там вече не зная как се държи на стъпала. Торбалан каза, че е ОК. На челата е ясно - там се лепи задължително с монтажно лепило.
griffin - майстор
Chefo77 написа:
А хлопането как ще го избегнем, колега? Нали ако не е стабилно фиксирано, стъпалото ще вибрира върху основата - което първо ще дразни, второ - не мисля че е особено удачно с оглед на това, че вибрациите натоварват и залепналата част? Мен лично ми къса нервите дървено подово покритие, което хлопа.
Съгласен съм за еластичното лепило, може да използва и еднокомпоннетно на Mapei например. Само дето трябва да се съобразява с техните разфасовки (15 килограма). Друг вариант е да използва PU, но там вече не зная как се държи на стъпала. Торбалан каза, че е ОК. На челата е ясно - там се лепи задължително с монтажно лепило.
Ако стъпалото е 20 см лепиш първите 10 :-D.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Изработка на чамови стъпала" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: