Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Търся съвети мнения или защо не и изработка на следната система:

Искам да изградя парно и обща система за БГВ (битова гореща вода) на цяла сграда. Сградата е в строеж и се намира в Благоевград. Цялата инсталация бойлери и котли се разполага в тавана в две помещения. Над тях е плосък покрив на който се разположат слънчевите колектори. Ориентацията е на покрива е от Югоизток до Югозапад. Има само един проблем - полезната височина на тавана е 215см, т.е. не може да се инсталират по-високи бойлери или котли. До тези помещения може да се прекара природен газ и трифазен ток и студена вода съответно.
Данни за системата за битова гореща вода БГВ:
Брой на хората които ще я позлват - от 26 до 32 човека, като с течението на времето ще нарастват.
Водата ще се достига до баните на хората по три вертикални клона с рециркулация.
Разликата във височина е 15м. Дължината на най-дългия клон е 30м.

Данни за отоплителната инсталация:
Необходимата мощност за отопление при външна -20 и вътрешна +24 е 24kW (без коефицент на презапасяване) - сградата е с 10см изолация и с тройни стъклопакети, покрива е с 15см изолация. Знам, че изглежда малка тази мощност, но я смятах по няколко начина.
Вертикалните клонове за отоплителната инсталация са два. Разликата във височина е 15м.
За отоплителен уред ще се използва стенен газов котел или котли!

Въпроси:
По системата за БГВ:
Необходимото количество вода на ден е над 1500л (26х60л=1560л минимум). Тъй като нямам възможност (поради височината) да инсталирам един бойлер с такъв обем се налага да сложа два или три. Спрял съм се на 2 х 750л на елдоминвест.
1. Колко панела и какви да сложа за да загрявам тази група бойлери?
2. Как да вържа панелите към бойлерите?
3. Как да вържа самите бойлери?
4. Колко помпи да използвам за рециркулация? (тъй като вертиланите клонове са три)
5. Какъв газов котел и с каква мощност ще ми е необходим за загряването на бойлерите, когато няма слънце?
6. Как да свържа газовият котел към бойлерите? Със серпентина? Като проточен? или по друг начин?

По отоплителната система:
7. Каква мощност трябва да е газовият котел?
8. Мога ли да използвам един и същи котел за Отопление и за загряване на топлата вода БГВ?
9. Колко помпи и какви трябва да сложа за да преодолея 15м денивилация?

Предполагам, че от отговорите ви ще възникнат още въпроси.

Благодаря предварително
LazarGanev - "Велик майстор"
Да го кажа по-меко - не ти ли се струва, че наглееш? :cool:
Фитилчо - майстор
LazarGanev написа:
Да го кажа по-меко - не ти ли се струва, че наглееш? :cool:
:lol:

Ем, нали е направисисам....
Никой не е казал, че не може да си "направиш сам" хотелче със 40 стаи :-D
radius - майстор
Много свежа тема :lol: , и аз обичам да си правя сам нещата, но това надминава мечтите ми.
kalin72 - майстор
Ако може да го направи законно после, що да не е направи си сам :)
Инак интересна тема, ще я следя, и се надявам да има отговори на въпросите на човека, решил да спести няколко хиляди от проект :)
В Благоевград няма фирма, която да изпълни инсталацията. Появат се разни майстори, на които като зададеш въпроса как да се вържат двата бойлера към слънчевите колектори и ....
Проектантите по ОВК не са правили подобни инсталации!
Общо взето всеки който питам фирма или майстор, иска да се учи на мой гръб!?!
Отделно от това повечето производители на колектори не дават информация за количестовото енергия което акумулират техните колектори, без значение в какви единици са. Как да изготвиш какъвто и да е проект!
Ако някой смята, че може да се справи със задачата, да пише на лични!
А другите ще помоля да не спамят, ако няма какво да кажат!
Благодаря
Antonii - майстор
Проектанта не е задължително да е от Благоевград. И намирането му е работа на архитекта след като сте уточнили какво точно искате. Дори е включено в цената на проекта.
За съжаление и в София са малко хората които могат да направят такава читава система.
А тези които аз знам и биха се наели вече не са в БГ и немогат да свършат работа.
LazarGanev - "Велик майстор"
Spassmm написа:
В Благоевград няма фирма, която да изпълни инсталацията. Появат се разни майстори, на които като зададеш въпроса как да се вържат двата бойлера към слънчевите колектори и ....
Проектантите по ОВК не са правили подобни инсталации!
Бре, няма фирма, която да изпълни инсталацията!? Къде си търсил? Лично аз познавам фирма от твоя град с ресурси да се справи. Заданието не е нито сложно, нито пък е нещо особено и е рутинна работа за хора с познания и опит. Ако искаш на лични мога да те насоча към фирма.
Spassmm написа:
.........
Водата ще се достига до баните на хората по три вертикални клона с рециркулация......
Цитираното е само един пример,че си на ясно с нещата или имаш оферти.
Какво търсиш тук?
В Благоевград няма ОВК специалисти?!!
Ако ти е ясна работата,наемаш изпълнител.
Ако не,плащаш.
Като дилетант , направих първото,само за част от работата,ма четах много.
tqnata84 - напреднал
Как бе така няма в Бл-град и окръга хора който да изпълнят това. Нещо нечитава работа ми се прай не си търсил достатъчно колега. Пиши на имел: ba4eto13@abv.bg може да ти одарим едно рамо. :)

Тема "Сградна системи за отопление и БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: