Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
colyo - специалист
Няма нищо свързано чрез кабел към нито един от двата рутера. Втория рутер го сложих единствено заради стария ми телевизор, който се падаше в радиосянка.
colyo - специалист
Проблема е решен:)))
Оказа се, че на лан буксата към рутера съм наредил цветовете обратно и отделно ми трябва кръстосан кабел. Оправих ги и като хукна........не мога да го спра. В книжката на телевизора пишеше, че за да мога да ползвам филми и музика от харда на лаптопа, трябва да изтегля NERO MEDIA HOME. С много зор намерих версия, която тръгва и се оказа, че само ми бави връзката. Телевизора използва DLNA за четене на файлове от харда и съм го имал от преди това. Същото упражнение ще го направя и на телевизора в детската. Повече няма да разнасям флашките насам - натам и ще пускам на децата филмчета директно.
Остана ми само да разуча как записва предаване от телевизията.

ПП: софтуера на телевизора е същия и на: VESTEL, NEXON, SEG, FINLUX и BLAUPUNKT.
kosata - специалист
Има и други програмки,свободно достъпни за Домашен медия сървър,например аз съм с тази Руската:http://www.homemediaserver.ru/index.htm
Работи безотказно!! :)
nikolovvd - майстор
colyo написа:
... буксата към рутера съм наредил цветовете обратно и отделно ми трябва кръстосан кабел.
Това е често срещана грешка при правене на кабели. Ако не се обърне буксата, то някой кабел ще се размести. :)
Трябва да се запомни, че подреждането на цветовете се отнася за плоската част на буксата, а не за тази с клипса за законтряне в женската букса.
Кръстосан кабел се ползва, когато се свързват стари устройства, но това не е болка за умиране. Един суич е не повече от 40 лв. и при това за 1000 Mb/s. Обикновените за 100 Mb/s са почти без пари, а дори е възможно някой да ти подари такъв.
Ако мислиш да пускаш по мрежата филми от някакъв медия сървър направо си купи един 1000 Mb/s суич. Един 5 port D-Link 10/100/1000 е под 40 лв. с ДДС и заема място колкото кутия цигари 80 мм.
За оптика не се наемам да ти давам препоръки, защото все още са малко хората, които имат изградена оптична мрежа в домовете си.
kalpev - специалист
nikolovvd написа:
Кръстосан кабел се ползва, когато се свързват стари устройства, но това не е болка за умиране...
Ако трябва да сме пунктуални, съгласно Сиско Академията, кръстосан кабел се ползва за връзка между две еднотипни устройства на мрежово ниво (например PC-PC, хъб-хъб, суич-суич, рутер-рутер). Разбира се, съвременните рутери и суичове са достатъчно "интелигентни" да си разчитат чифтовете и е ненужно да се кръстосва кабела. Друг е въпроса при PC-PC...
От грешка при реденето на кабела (да завъртя букса досега не ми се е случвало, но...) не са застраховани и най-добрите, особено ако си малко разсеян в момента :yawinkle:
Похвално е, че човекът си има кримптачки и RJ-та и си го прави сам (голям праз, че е сгрешил), дори и че за къси разстояния фабричните кабели вече са стотинки.
nikolovvd - майстор
А RJ45 конекторите по 20-25 стотинки. :-D
Много е важно качеството на клещите.
Има едни, които ги продават по железариите по 12-13 лв. Правят 50% брак, ако забелваш кабела с тях. От начало всичко изглежда добре, кабела минава тестовете, но като го включиш 2-3 пъти и току прекъсне някоя жичка, защото ножа, с който се забелва външната обшивка реже с половин милиметър по-дълбоко и наранява някое от жилата. Трябва му само няколко огъвания, за да прекасне. Както казва еден мой колега, ако си майстор няма значение от инструмента. С макетно ножче се забелват кабелите и като се крипват се стиска 2-3 пъти допълнително. От 300 конектора само един трябваше да сменя, защото от бързане не съм видял, че два кабела 6 и 7 са се разменили докато съм ги изправял и събирал/подреждал. За 100 мегабитова мрежа не е от значение, но при 1000 е съществен проблем.
@mu - напреднал
Artur-e би ли си оправил secondary DNS-a :?
ArturDent - Почти Безобиден
Знам, ама не искам да го сменя :finga:

Тема "Интернет към смарт телевизор по лан кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: