Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
brum - майстор
Пералнята (Gorenje wa 62085) почна да издава странен звук от време на време като центруфугира. Звучи точно като на разбити лагери на барабан. Та ще ги сменям май-май.

Но ми трябва съвет - от къде да взема лагери и освен тях има ли нещо което се сменя задължително при разглаблянето? Примерно О пръстена между двете половини на кожуха на барабана? Уплътнението над лагерите (от вътрешният край) задължително ли се сменя?

Всякакви съвети са добре дошли, защото до сега пералня не съм оправял :) .
chano3891 - специалист
Сменяш двата лагера и семеринга. Тази марка са ми любими за смяна на лагери (тези дето са с мерцедеса отзад на барабана).Сменят се има няма 30 минути. Ако е с мерцедеса отзад сваляш ремъчната шайба (на конус е ) и мерцедеса нищо друго.
Последна промяна от chano3891 на съб апр 23, 2016 7:44 pm, променено общо 1 път.
mitko64 - майстор
brum написа:
Пералнята (Gorenje wa 62085) почна да издава странен звук от време на време като центруфугира. Звучи точно като на разбити лагери на барабан. Та ще ги сменям май-май.

Но ми трябва съвет - от къде да взема лагери и освен тях има ли нещо което се сменя задължително при разглаблянето? Примерно О пръстена между двете половини на кожуха на барабана? Уплътнението над лагерите (от вътрешният край) задължително ли се сменя?

Всякакви съвети са добре дошли, защото до сега пералня не съм оправял :) .
Правил съм го упражнението, но с по- стар модел- WA 984. Kазанът е иноксов, а лагерното тяло е външно. Ако на твоят модел е така, ремонта не е толкова сложен. Трябва да се свали ремъка, голямата шайба(при мене е на конус, та ползвах скоба), Три болта на лагерното тяло и после избиване на двата лагера с подходящи дорници(използах разни тръбички и втулки). Избива се и се сменя и семерината. Семерина купих от сервиза на Горение в София в кв. Лозенец. Имаха и лагерите, но някаква незнайна марка, та ги отказах. Купих си на SKF. При набиването на лагерите много се внимава да не им нараниш сепаратора. После нахлузваш на оста лагерното тяло и затягаш болтовете. Задължително ги намазваш с лепило против саморазвиване, включително болта стягащ шайбата. Ако твоят казан е карборанов и с персовано лагерно тяло, не знам как точно се процедира.
brum - майстор
Чакайте, че не вдянах нещо - вади ли се барабан или не? До колкото разбрах от youtube трябва да извадя барабана с целият му кожух и да разглобя кожуха за да може да излезне самият барабан. Лагерите - чак след това. Или нещо не съм разбрал и има по-лесен вариант? Че нещо не мога да си представя как ще извадя целият барабан с кожуха и ще го прибера обратно за 30 мин :) .

Размерите на лагерите някой знае ли ги? Пише, че били еднакви на повечето им модели. Та ако успея да си намеря частите да я разглобя и сглобя за една вечер и да не оставаме без пералня.
mitko64 - майстор
Огледай я отзад дали е с външно лагерно тяло. Затова писах че тези с иноксов казан са с външно лагерно тяло и са лесни за смяна на лагерите. На моята лагерите бяха 6205 и 6206, но различните модели имат май различни комбинации. Ето тука съм описал неволите си с Горенето, та не бързай да купуваш каквото и да е, преди да си сигурен в повредата viewtopic.php?f=58&t=44315&hilit=%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D1%8F+gorenje . Аз така се набутах 40лв. излишно.
chano3891 - специалист
дай една снимка отзад
на пералнята.
krasi92 - майстор
На модел wa 62081 са 6205 и 6206 а семеринга е 35/62/10 като се разглобява цялата пералня.За няколко часа става като нова
chano3891 - специалист
Е след като трябва цялата да се разглобява нека си извика и някой приятел, че е неудобно сам.
brum - майстор
Пластмасов е казана. Та по-скоро ще се разглабя всичко.

Вибрация няма, само стържене от лагерите. И то не постоянно, а като види повече зор и дойде ред за центруфугата - тогава.

Какво значи 6205 и 6206 за лагерите? Гледам в google и май се оказва, че са някакви стандартни размери:

6206: 30x62x16
6205: 25х52х15

Това ли са означават 6205 и 6206? Че предпочитам да напазарувам преди да я разглобя, пък ако се окаже, че трябват други - пак ще се пазарува.
Прикачен файл:
peralnia.jpg
mitko64 - майстор
Да такива са размерите, предполагам че са двойно капсуловани(означение ZZ).

Тема "Лагери за пералня Gorenje" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: