• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
prascho - майстор
привет,

Чудим се с баща ми как да направим асмата. Мястото горе долу е 5х4м, като от едната 4м страна е къщата и може да се хване на нея с шипове. Имаме около 8-9 тръби ф40х3000мм които могат да се ползват за подпори. Но не знам дали през 3-4м ще е добре като отстояние между тях. Също така какво желязо да се вземе за свързващи отгоре профили /напречни и надлъжни/ за да стане стабилно и да не провисне. Ако е профил тип гъба, то няма да издържи разстояния от 3-4м. Може би е хубаво да се направи и под наклон /по посока на ската/. В единия край например 2,4м, а в други около 3м чиста височина. Там е работата, че по спомен желязото се продава на пръчки от по 6м и мястото 4х5 е много неподходящо. Трябва да се заваряват челно профилите. Подпорите само набити или и да се бетонират?

Ако имате идеи може да ги споделите. Благодаря.
teon - специалист
prascho написа:
Подпорите само набити или и да се бетонират?
...ако ползвате за подпори метални тръби(или профили) набити направо в земята- НЕ... задължително да са стъпили в/у фундамент от бетон или камък...
Чираче - майстор
prascho написа:
привет,

Чудим се с баща ми как да направим асмата. .....
Има още много да се чудите, щом не можете да се справите с такава елементарна задача. То, хилядите мнения във форума не са критерий за познания. :lol:
ktamen - специалист
Последно като купувах 6мм арматура ми я рязаха на размер на място. Идеално прави пръчки. Размерът не беше стандартен, не беше по-скъпо. Май бяха 3 пръчки по 2,2м за няколко лева. Ама това от голям склад, в който си я опъват сами от кангал.
Колоните трябва да са на бетонни пети. Изключително красиви пети могат да се направят от туби за минерална вода. Правиш си пети, като заваряваш 4 железа за ъглите на желязна плочка. Отрязваш дъната на тубите и поставяш плочките вътре, после пълниш с бетон. Ако предварително запълниш тясната част до капачката с гипс, след втвърдяването ще си спестиш малко къртене и петите ще станат по-красиви. Добре е да си направиш и по няколко кръгчета от подходящ тел, които да поставяш за допълнителна арматура, докато пълниш с бетон.
После копаеш дупки и заравяш петите, така че да стърчат около 10см над земята.
Асмата ще стане по-красива, ако горните железа са тънки, дебелите тръби са прекалено видими. Нашата асма е от 16мм арматура. Обаче е оформена като ферми, които да поемат силите надулу и силите от опъването на тела. Фермите не са някви сложни, утре ще ги снимам, ако не забравя.
RgIvoD - помощник
И аз чакам с нетърпение снимките. Нещо това с петите не ми стана ясно... Успех на всички мераклии.
ktamen - специалист
Извинявам се, че се забавих със снимките, ама съвсем бях забравил.
За петата трябва желязна плочка 80х80х8мм, за ъглите на тази плочка се заваряват 4 броя 16мм арматури дълги по 25см, така, че да се получи нещо като масичка с 8 сантиметров плот и 25 сантиметрови крака.
На тубата от минерална вода и се отрязва дъното и се обръща с капачката надолу. Слага се масичката вътре, така че плочката да е откъм капачката. И после се пълни с бетон, докато се пълни и добре да се поставят и няколко обръча от дебел тел. Обръчите трябва да са с диаметър 3см по-малък от диаметъра на тубата. Разстоянието между обръчите е 5см.
Ако преди да сложите масичката, налеете малко гипс в обърнатата туба, плотът на масичката ще легне на неговата повърхност и после няма да се налага да къртите бетон за да се оголи плочката. Като се втвърди бетона, тубата се срязва и се маха, а петата се заравя на избраното място, като нивото на плочката трябва да е 10см над нивото на почвата. Такава пета носи товар само надолу, странично ще се клати лесно, ако е само една. Нашата асма обикаля къщата от 3 страни и понеже е хваната и за самата къща, клатенето е минимално. Ако вашата асма се клати, трябва да помислите за някакви диагонали.
Всички размери са примерни, може да слагате каквито железа имате подръка. Ако плочката е кръгла, а не квадратна, ще стане по-красиво.
Самата колонка не трябва да се заваря с цял непрекъснат шев, не е нужна такава здравина. Трябва да се остави достатъчна незаварена част, за да може оттам да изтича водата, която попадне вътре в тръбата. Ако тръбата прилепва плътно до плочката е добре да се отвори малка дупчица с бургия между тръбата и плочката.
Фермата е от една арматура 16мм, две къси парченца по 10см и две арматури по 6мм. Тази ферма може да носи товар надолу и настрани. Ако е нужно да носи товар само в една посока, едната тънка арматурка е излишна.
Асмата е правена преди 25 години, ако трябва да я правя сега, на същата ферма бих сложил 4 къси парченца по 10см, така че да се получат два трапеца, а не 2 триъгълника. Фермата става много по-здрава.
Прикачен файл:
пета1.jpeg
Прикачен файл:
пета2.jpeg
Прикачен файл:
ферма асма.jpeg
gnt69 - майстор
Много хубави като римски колони. :partyman:
ktamen - специалист
Тези пети не са на асмата. Едно време нямаше такива туби. Петите на асмата са подобни, ама са отливани в едно сгънато като тръба парче ламарина, малко прилича на кюнец за печка и беше за многократна употреба.
А за тубите се сетих миналата година, ако знаех, че ще станат толкова красиви, щях да използвам и гипс за да не са оръфани около плочката и щях да си избера по-читави туби. Тубите дето ги използвах са подмятани из двора поне 1 година и имаха дребни смачквания.
Освен туби, миналата година използвах и кофи от латекс, пак за подобни пети, но за по-тежки колони.
zmiori - специалист
Една идейка и от мен. Вместо да се побъркаш от опъване на телове. Отиваш в някоя борса за строителни материали и си купуваш арматурна мрежа с наи голямото око и я мяташ отгоре на готовата рамка. по една капка с електрожена и е "бетон". Бързо и лесно.
Чираче - майстор
zmiori написа:
Една идейка и от мен. Вместо да се побъркаш от опъване на телове. Отиваш в някоя борса за строителни материали и си купуваш арматурна мрежа с наи голямото око и я мяташ отгоре на готовата рамка. по една капка с електрожена и е "бетон". Бързо и лесно.
Бързата работа срам за майстора. А като започне да ръждясва тая мрежа, ще стане грозотия.
На снимката е моята асма. Тръбите са Ф48х4, затапени в краищата, грундирани и боядисани с автоемайллак. Опънал съм неръждаема тел Ф1 мм през 20 см. Снимката е от преди 3 г.

Прикачен файл

P5020003-1.jpg
  • 1
  • 2

Тема "Направа на асма?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: