Здравейте на всички! От много време се консултирам във форума за всякакви неща и сега задочно благодаря на всички за идеите, съветите и че ви има. Реших да пусна нова тема, защото всички свързани с ремонти и пр. са за тухлени или по-съвременни къщи. А аз от седмица съм горд собственик на едно истинско бижу - плетена къща, която бих искал всячески да пооправя и запазя. Ето я и нея
Годините не са успяли да се преборят с нея и ако рекъл Бог, няма и да могат. Веднага, след като я взехме се качих на тавана, поогледах и е ясно, трябва да се стяга ПОКРИВ. Някои от бившите стопани са ремонтирали, тук там са сменили керемиди, но са имали от най-лошите. Както каза приятел, все едон са печени на слънце. Има доста пукнати, счупени и пр. 50% брак., носещата конструкция няма как да се пипа, но останалите изгнили дървени елементи ще трябва да ги сменя. Иска ми се под керемидите да сложя някаква изолация, примерно "Фолио подпокривно паропропускливо" или ако някой предложи нещо тествано!!?
. В момента няма нищо, керемиди в/у летви и тва е. За да има изолация фолио, хартия блябла, трябва ли основата да е твърда, т.е. покрива да е покрит плътно с летви прим., ако да кое ще е по-добре от гледна точка и на тежест - летви или OSB?!?! В един прекрасен момент, искам да отворя пространството към покрива, като махна кара тавана и с някаква конструкция да направя лек полу етаж
. Ще съм благодарен, ако някой сподели мнение, опит с подобни начинания.