Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте на всички! От много време се консултирам във форума за всякакви неща и сега задочно благодаря на всички за идеите, съветите и че ви има. Реших да пусна нова тема, защото всички свързани с ремонти и пр. са за тухлени или по-съвременни къщи. А аз от седмица съм горд собственик на едно истинско бижу - плетена къща, която бих искал всячески да пооправя и запазя. Ето я и нея
Прикачен файл:
3.jpg
Прикачен файл:
8.jpg
Годините не са успяли да се преборят с нея и ако рекъл Бог, няма и да могат. Веднага, след като я взехме се качих на тавана, поогледах и е ясно, трябва да се стяга ПОКРИВ. Някои от бившите стопани са ремонтирали, тук там са сменили керемиди, но са имали от най-лошите. Както каза приятел, все едон са печени на слънце. Има доста пукнати, счупени и пр. 50% брак., носещата конструкция няма как да се пипа, но останалите изгнили дървени елементи ще трябва да ги сменя. Иска ми се под керемидите да сложя някаква изолация, примерно "Фолио подпокривно паропропускливо" или ако някой предложи нещо тествано!!? :roll: . В момента няма нищо, керемиди в/у летви и тва е. За да има изолация фолио, хартия блябла, трябва ли основата да е твърда, т.е. покрива да е покрит плътно с летви прим., ако да кое ще е по-добре от гледна точка и на тежест - летви или OSB?!?! В един прекрасен момент, искам да отворя пространството към покрива, като махна кара тавана и с някаква конструкция да направя лек полу етаж #-o. Ще съм благодарен, ако някой сподели мнение, опит с подобни начинания.
Plamen16 написа:
В един прекрасен момент, искам да отворя пространството към покрива, като махна кара тавана и с някаква конструкция да направя лек полу етаж #-o. Ще съм благодарен, ако някой сподели мнение, опит с подобни начинания.
Като казвам отворено подпокривно имам предвид нещо подобно...
Прикачен файл:
10519260_10207214713639715_881648668043235905_n.jpg
Твърде красиво за вярване :rolleyes: , но няма невъзможни неща.....

Прикачен файл

535180_10207214434552738_6805163350616735651_n.jpg
Последна промяна от Plamen16 на пет апр 22, 2016 11:54 am, променено общо 1 път.
8180 - майстор
Plamen16 написа:
За да има изолация фолио, хартия блябла, трябва ли основата да е твърда, т.е. покрива да е покрит плътно с летви прим., ако да кое ще е по-добре от гледна точка и на тежест - летви или OSB?!?![/b] В един прекрасен момент, искам да отворя пространството към покрива, като махна кара тавана и с някаква конструкция да направя лек полу етаж #-o. Ще съм благодарен, ако някой сподели мнение, опит с подобни начинания.
Здрасти,
Добре дошъл.
Сложни задачи си поставяш - дано успееш.

Ако ще правиш полуетаж, покривът няма да мине само с фолио.
За "отварянето/махането" на каратавана обезателно се консултирай.
Изясни подробностите и възможностите преди да започнеш - сигурно ще трябва заедно да станат нещата с допълнително укрепване.
НЕ ЗНАМ как.
Успех!

П.П. Не са желателни последователните мнения. Форумът позволява да се допълват с "Промени" от старото мнение (поне стария дизайн) - в момента допълвам така.
8180 написа:
Plamen16 написа:
За да има изолация фолио, хартия блябла, трябва ли основата да е твърда, т.е. покрива да е покрит плътно с летви прим., ако да кое ще е по-добре от гледна точка и на тежест - летви или OSB?!?![/b] В един прекрасен момент, искам да отворя пространството към покрива, като махна кара тавана и с някаква конструкция да направя лек полу етаж #-o. Ще съм благодарен, ако някой сподели мнение, опит с подобни начинания.
Здрасти,
Добре дошъл.
Сложни задачи си поставяш - дано успееш.

Ако ще правиш полуетаж, покривът няма да мине само с фолио.
За "отварянето/махането" на каратавана обезателно се консултирай.
Изясни подробностите и възможностите преди да започнеш - сигурно ще трябва заедно да станат нещата с допълнително укрепване.
НЕ ЗНАМ как.
Успех!
Благодаря! Не, не мисля само с фолио. По скоро фолио или нещо само за под керемидите и се чудя дали трябва да е плътна основата за фолиото или може и летви на по-редичко. Ако е плътно, по-добре ли ще е с влагоустойчиви OSB плоскости? В последствие между дебелите греди ще сложа прим. каменна вата и пр. за пълна изолация. За сега подготвям плана за покрива.
"За "отварянето/махането" на каратавана обезателно се консултирай." Мога ли да сгафя безвъзвратно? Като не мисля да махам основните греди.
torbalan - Дървен философ
Като вила ли ще я ползваш или за постоянно живеене?
8180 - майстор
Фолиото собствено не го бърка - обшивка, ОСБ или нищо, но конструкцията на покрива е др. опера. Има доста варианти, СЛЕД КАТО се произнесе специалист - здравина, натоварване, усилване, материали (метални, битумни керемиди, примерно) и т.н..
Вентилираният покрив има предимства, ако отдолу е обитаемо:
https://www.google.bg/search?q=%D0%B2%D ... IQ_AUIBygB

http://vjfisosystems.com/ufiles/downloa ... iran_n.pdf

По-лесно покривът се прави от - до , а не после ватата.
Жена ти сигурно ще поиска и видими греди. Тогава може да не остане место за достатъчно вата и покривът ще трябва да се "повдигне", например или гредите да са декоративни.

Конструкторът ще каже колко и дали се рискува с каратавана и допълнителните конструкции по етажа.
p.v.x - майстор
Наистина ли е плетена , или е зидана с кирпичени тухли върху каменна основа. :rock:

За това което искаш да постигнеш във времето , като заложени идеи , трябва да се подходи доста по кардинално по въпроса. И то за строително монтажни работи , доста преди да се мисли за покрива. Тези дейности трябва да се заложат(извършат) предварително. :rock:
shotik - майстор
Не се надявай на лесно разпокриване и разковаване на греди, мертеци и др. За гредите са ползвали вероятно церов материал и сега след толкоз години вероятно е изсъхнал и е като камък. Другото е ,че конструкцията от греди е със завършващи елементи от покрива и всяко нарушаване може да доведе до лоши последици!
Аз бих само изчистил подкожушени места на мазилка , ако има някъде нужда е малки ремонти да отстраня някои повреди и после с вар и пясък .може и добавка на цимент да я измажа .Старите къщи ,особено плетарките са измазвани с кал , говежди фъшкии, слама , което сега едва ли да се направи. Може да се опъне рабица и върху нея да се измазва.
На дядо ми къщата е такава и сега братовчед ,който живее има такива проблеми с гредите, а 1968 г къщата я изчистихме до плет от калта /мазилката/ наковахме рабица и пироните ги прекарвахме през метални капачки от бира и лимонаТа , с отвор навън и с варова мазилка я измазахме , все още е добре.
Здарвейте и благодаря за съветите. Ще се опитам да отговаря на въпросите и коменатрите ви в един пост.
Torbalan - Къщата ще я ползваме като вила.
8180 - Не съм сигурен какви са изискванията към основата върху която се полага изолацията под керемидите - плътна основа като OSB или може да има луфт примерно летви през определено разстояние, което е пряко свързано с натоварването върху конструкцията. Ако, принципно изолацията не я бърка плътна основа или не, това е добре. Разбирам, че по-добре е покрива да се направи от-до, но не разполагам с такива средства. Така, че ще се прави на постепенно. Бих искал да запазя духа на къщето и не искам битумни или метални керемиди. Моментът със специалист - конструктор определено ме интересува. Ако, някой е запознат с този тип строителство и без планове би се произнесъл, освен съответното заплащане ще има и :partyman: . За видимите греди си абсолютно прав, иска, но това в никакъв случай няма да бъде за сметка на енергоефективност и здравина.
p.v.x - Къщата е плетена, не са керпичени тухли. Може би, снимката от западната страна те е подвела. Това е допълнителна тухлена пристройка, което останових по разликата в конструкцията на тавана - доста по-нови греди от изголисна дървесина, за разлитка от старата част, която мисля е от акация :?:. Относно строително-монтажните дейности, предпочитам първо да ремонтирам покрива, да не стане някво карате и да стигна до събаряй и строй.
shotik - Тази събота оглеждах детайлно покрива отдолу и има няколко греди, които са сменени с по-нови. Лесно-трудно летвите в/у които са керемидите (мисля, че това са мертеците :? ) трябва да ги махна, защото приличат на обелена кора от дърво - безумни, не знам как са редили керемидите в/у тях. Сега ме е яд, че не направих по-добри снимки, за да се видят стрехите и гредите, част от които искам да сменя. Определено ще поправя разрушената мазилка, ако имам възможност направо с рабицова мрежа замазка. Какви проблеми има с гредите?

А ето и механата, в която мисля да послещам гости, но не по пости :-D . На тавана се вижда, бившите, че са сложили сезалови чували, защото пълнежа от кал и пр. се рони между гредите. Дали е по-добре да запълня цепките с пяна или силикон?

Прикачен файл

IMG_20160423_174050.jpg

Прикачен файл

IMG_20160423_173929.jpg
crez - майстор
Браво, за желанието ти да я запазиш автентична. Такава къща (плетнарка, има още 2 вида, кирпичена и битница) се поддържа трудно. Автентичното е ремонт на дупките където има пак с глина,плява и пресни говежди л-на, след това всяка година варосване с варно мляко и сол в него. Другият по съвременен цялостно измазване с хоросан върху рабицова мрежа накована с гвоздеи и боядисване с латекс или някаква мазилка. Това се отнася и за вътрешните стени. Не запълвай дупките в каратавана с пяна или друго, освен пак с глина и.....по-горе описаната схема. Потърси с търсачката, във форума сме коментирали доста тези неща.

Тема "Столетна плетена къща бижу." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: