Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
adobe - помощник
Колеги оправих го всичко работи най на края. Проблема го намерих съвсем случайно, въдях го къде е. Бих качил снимка на крайния резултат но от телефона не знам как
digitalpr - специалист
Може да споделиш какъв е бил проблема и как си го решил.
MrMurdjo - майстор
Извинявай, но това не е никакъв отговор. Първо не обясни какъв ти е проблема, после пък не каза какво точно не е било както трябва.
Човек и да е настроен доброжелателно, при следващо питане няма да се главоболи да отговаря.
adobe - помощник
Проблема беше че кръговете не ги правеше правилно. Просто ги отсичаше от ляво и дясно. Нямам как да кача снимки за да покажа какъв точно е проблема за това се опитах да обесня с думи. Горния ми пост се опитах да ибесня но както и да е. Ползвам конструкция от принтер и скенер пробвах със неговите мотори но ги изрязваже от ляво и дясно и си смених моторите с нема 17. И се получи същото предположих че е от драйверите или ардуиното но не. Проблема се оказа от самата ос по Х понеже задвижването е с ремък който е йванат за главите на принтера като тръгне да се мести на ляво и дясно се получава като изтърване на стъпки. От времето всичко се е износило и има луфт. Залях го със смула за стабилизация и в момента работи идиално. Самото гравиране върху дърво е много бързо лазера гори бързо. Ще кача снимки на самата машина и подробности някой ако иска съм готов да споделя. Само да разбера и как да кача снимки от телефона
Здравейте,

бих искал да попитам по-опитните от вас за мнение по следният въпрос: Как спирате машината по време на работа, така че да може да продължи коректно след наложителна промяна в кода например?

Малко повече детайли:

Машината е: DIY триосна, китайски breakout board с паралелен порт, комплект с драйвери, 3хnema23 мотори и едно захранване (импулсно). Сачмено винтови двойки, управлявана с mach 3 без почти никакви модификации.

Очевидните варианти в Mach са eStop и Feed Hold. До колкото успях да науча, разликата е че в единия случай операцията се изпълнява възможно най-бързо и съдържанието на буфера в mach се изтрива (eStop) докато при другия, операцията за спиране се нарежда на опашката в буфера, от където идва и забележимото закъснение.

Нежеланото поведение в случая е, че когато се изпълни спиране по един от двата начина, има изместване на координатите. След зареждане на новата програма (не просто start->hold->start) има видимо изместване на контурите.

Разбира се, това може да бъде предотвратено с прецизен Home, и reference след подобен тип спиране. На мнение съм че подобна функционалност трябва да работи достатъчно точно и вероятно аз пропускам нещо от към конфигурация или употреба.

Благодаря предварително.
MrMurdjo - майстор
Feed Hold (пауза) и след тов Stop (бутона Stop, не червения Reset) оставят машината на точните координати в Mach3.
Гаранция от собствената ми практика.
Ако обаче нещо по хардуера е свързано така, че да изключва сигнала Enable на драйверите (това в стандартния случай го прави Reset бутона и също е-Стоп функцията ), напрежението към моторите се изключва, само логическата част на драйверите остава в работно положение и роторите им се изместват към най-близката хардуерна стъпка. При активиране и подаване на напрежението, може отново да притрепнат, зависи от драйверите какво им пускат. От там се получава грешка.
При мен, докато работя по нещо, драйверите са постоянно активирани дори и в паузите за смяна на инструмент или корекция на кода.
tsenkov - специалист
Правил съм си експерименти за определяне точноста на позициониране с два часовникови индикатора и тогава изследвах влиянието на включване/изключване на управлението.Грешката беше или 0 или 1 стъпка на която е настроен драйвера.Случаен избор. Иначе и на мен ми се е случвало да си променя координатите и то с по 30мм. но нямам представа от къде идва тая грешка.При мен се появява по Х но не съм наясно откъде идва проблема. Най-лошото е че е не системна грешка- появява се когато си иска.
MrMurdjo - майстор
Да, грешката от спирането и пускането на тока през намотките на мотора е малка.
Колегата говори за видимо разминаване, но не уточнява в мерни единици. Голямото изместване може да се дължи на ресетване на работните координати, ако в кода се използва някоя от командите G54-55- и т.н.

@Zeppelin
Би ли описал последователно действията за спиране, зареждане и пускане на модифицираната програма? Много странно ми се вижда всичко това.
Здравейте отново,

мина известно време от както сглобихме машината, но съм сигурен че Enable сигнала на драйверите винаги е активен. Моторите са под напрежение при смяна на инструмент, спряло състояние, мисля че при eStop също.

Типичния сюжет би бил -
1. Пускам програма, виждам че нещо не е наред, но не е твърде късно за детайла
2. Спирам с Feed Hold, тъй като шпиндела още се върти (с реле е) го спирам със Stop (Alt +S)
3. Променям програмата, затварям предишния файл, зареждам новия.
4. Позиционирам фрезера на някакво удобно място, така че да не удари клампа или да не се позиционира през детайла. Не задължително на 0та на работната координатна система
5. Пускам новата програма и виждам отместване от порядъка на 1 мм.

Не мога да кажа че е напълно повтаряем резултат, не съм правил и твърде много експерименти за да определя параметрите.

Прави впечатление че някои хора са на твърдо мнение че това е положението с Mach - http://www.cambam.co.uk/forum/index.php?topic=4124.0

Следващите няколко дни няма да мога да стигна до машината, но при първа възможност ще повторя опита със замервания.

Поздрави,

Александър
MrMurdjo - майстор
Feed Hold спира само движението, след като се изпразни буфера на командите, т.е. има известно закъснение, докато спре, но моторите са изпълнили всички стъпки и броячите са достоверни. Ако изпълнява дълъг ход и преди той да е свършил, натиснеш Stop за да спре и шпиндела ще загубиш позиционирането с толкова, колкото е оставало да края на хода.
Не виждам друга причина, като изключим нещо да е свързано с хардуера. Както може да се види, и в КамБам-ския форум мненията също се разминават. Аз там не съм коментирал, иначе често пиша.
При добре премислена и зададена безопасна височина "safe height", при стартиране на програма от начало инструментът трябва да се вдигне над клампи и други препятствия. При съхранени координати ръчното преместване до желано място не е проблем. Правя го много често, когато видя, че има нужда нещо да се промени или оптимизира. По-връткаво е да се продължи от определено място в програмата, но и то се постига.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: