• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
nautilus33 - майстор
Здравейте,
купих си фар за колело Solarstorm X3. Като цяло съм доволен, но има един проблем. след около 30-45мин работа, целият корпус се затопля доста. Успях да измеря температурата, която е около 48-50 по целзий, като само отзад( там където е сивата метална пластина) е с около 5-6 градуса по-ниска. Както се вижда от снимките, самата форма на фара е направена така, че да се охлажда по-добре. Но ме притеснява това, че не мога да разбера дали температурата на корпуса, който предполагам е от алумин, е нормална или е твърде висока, защото ако е много висока, това предполагам ще съкрати значително живота на ЛЕД диодите.
Фарът има три режима на мощност, като тази температура е при 45мин непрекъснато светене на втора степен.
Ето и снимка, за да видите какво представлява.

Изображение
hidrazin - майстор
Ами потърси тук-там отзиви за това китайче де. Из нета на много места са написали че е класически недостатък.
За да се охлажда трябва да караш бързо. :-D Иначе на място грее доста.
В описанието на такова чудо открих че има температурен контрол при 70 градуса.
Ама дали в твоя има и дали работи...
Други недостатъци - остри и опасни ръбове, отвратително цветпредаване.
:partyman:
fox_vt - майстор
Тези светодиоди си греят стабилно.Имам фенерче със един такъв и след 10 мин светене на макс се загрява доста.CREE светодиодите си държат на по височки температури ама това все пак вероятно им скъсява живота.Формата на фара ти е такава за охлаждане при каране,за да се охлажда добре при ниска скорост и стоене трябва да има ребра и отгоре ама китаеца не му се наливат пари и ако го е тествал ще да е карал колелото по някой вулкан надолу :lol:
nautilus33 - майстор
hidrazin написа:
Ами потърси тук-там отзиви за това китайче де. Из нета на много места са написали че е класически недостатък.
За да се охлажда трябва да караш бързо. :-D Иначе на място грее доста.
В описанието на такова чудо открих че има температурен контрол при 70 градуса.
Ама дали в твоя има и дали работи...
Други недостатъци - остри и опасни ръбове, отвратително цветпредаване.
Ами четох из нета, но имаше доста противоречиви мнения, та затова реших да питам. Понеже някъде четох, че ако не предава топлината добре навън, по корпуса, отвън фарът няма да е много топъл, докато отвътре ще е направо горещ. но тъй като моят си е бая топъл отвън, се зачудих.
hidrazin - майстор
Ми разглоби го и ще видиш дали има условия за добро топлопредаване.
Lisko - майстор
hidrazin написа:
Не че не може да има изненади, но щом корпусът е горещ, това по-скоро доказва че има добро топлопредаване отколкото обратното. Ако да речем диода беше сложен да свети в едно термосче ;-) отвън щеше да е приятно хладно на пипане, а вътре да се опече. :)
Тъй че горещият корпус е по-скоро добър признак :partyman:
Дали има добро отдаване от него накъм въздуха - това вече го усещаш на ръка.

Според мен, ако те е шубе, че грее много, вземи един радиатор от CPU и му го хакни отгоре. Хем цялата конструкция ще добие по-гъзарски вид.

Тоя сигурно си го взел за 40-тина долара. Е, между китайските неща, също има марки, има и качество. Ако беше Fenix, Nitecore, Sunwayman, ZebraLight и т.н. щеше да е тройно по-скъп ама да си рахат. От години китайците са лидери във фенерчетата, но не китайците като цяло а няколко водещи производители. Традиционни производители като MagLight им дишат прахта и това което продават в реални магазини е смешно и тъжно изостанало от марковите китайски фенерчета онлайн. Това е може би единствената област в която китайците водят със собствено производство. Но като гледам как мощно настъпват на фронта на смартфоните (Xiaomi и др.), нищо чудно и там да излязат първи.
nautilus33 - майстор
Lisko написа:
hidrazin написа:
Не че не може да има изненади, но щом корпусът е горещ, това по-скоро доказва че има добро топлопредаване отколкото обратното. Ако да речем диода беше сложен да свети в едно термосче ;-) отвън щеше да е приятно хладно на пипане, а вътре да се опече. :)
Тъй че горещият корпус е по-скоро добър признак :partyman:
Дали има добро отдаване от него накъм въздуха - това вече го усещаш на ръка.

Според мен, ако те е шубе, че грее много, вземи един радиатор от CPU и му го хакни отгоре. Хем цялата конструкция ще добие по-гъзарски вид.

Тоя сигурно си го взел за 40-тина долара. Е, между китайските неща, също има марки, има и качество. Ако беше Fenix, Nitecore, Sunwayman, ZebraLight и т.н. щеше да е тройно по-скъп ама да си рахат. От години китайците са лидери във фенерчетата, но не китайците като цяло а няколко водещи производители. Традиционни производители като MagLight им дишат прахта и това което продават в реални магазини е смешно и тъжно изостанало от марковите китайски фенерчета онлайн. Това е може би единствената област в която китайците водят със собствено производство. Но като гледам как мощно настъпват на фронта на смартфоните (Xiaomi и др.), нищо чудно и там да излязат първи.
Добра идея :) Таке и ще направя, ако намеря някое радиаторче. Иначе четох за вкарване на допълнителни улиминиеви плътни силиндри в дупките зад диодите, които отвеждат по-добре топлината към корпуса, но нещо не ми се занимава, пък и не знам от къде да намеря пръчки алуминий.

ПП някаква идея с какво да залепя радиаторчето към корпуса, така че топлината да се предава добре?
Lisko - майстор
Най-добре с термопаста - за предаването и с винт или два за здравина. Ако обаче по една или друга причина не става, тогава епоксидна смола с алуминиев прах (и разбира се повърхностите малко зашкурени да не са ептен гладки).
hidrazin - майстор
Lisko написа:
Най-добре с термопаста - за предаването и с винт или два за здравина. Ако обаче по една или друга причина не става, тогава епоксидна смола с алуминиев прах (и разбира се повърхностите малко зашкурени да не са ептен гладки).
За първото - пастата, съм напълно съгласен.
За второто - възможно най-добре полирани (това се отнася и за първия случай с пастата).
И това с епоксидната смола не е много добра "идея".
Lisko - майстор
То не е, ама представи си че човека му е жал да си дупчи новия фар. :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Силно затопляне на фар за колело?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: