• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за дърводелството
Chefo77 - майстор
Ами той си решава. Мен лично би ме дразнило. Ако е в чужда къща - как да е (ако не съм я правил аз), но в моята ... :) :)
И 20 см са много малко за стъпало :(
griffin - майстор
Chefo77 написа:
Ами той си решава. Мен лично би ме дразнило. Ако е в чужда къща - как да е (ако не съм я правил аз), но в моята ... :) :)
И 20 см са много малко за стъпало :(
Моите най-тесните са по 23 по спомен ако не се лъжа :-)
radius - майстор
Ех, да я докарам до лепенето.То ако е за въпрос и Ц200 си е еластично след изсъхване, все ще има някой подходящ продукт. Не ми се иска да оставям кухини отдолу, едно че ще бие на кухо и второ, ще се въдят разни гадинки.
torbalan - Дървен философ
Че каква е разликата дали ще лепиш дюшеме върху циментова замазка или стъпало върху цимевнтова замазка? Важното е замазката да е суха, чиста и здрава. Начини за проверка - много.

По спомени - седмица на сантиметър трябва да се чака, ако е по-дебела от 4 см. времето драстично се увеличаваше...

И с тия разширения прекалявате. 1 м. стъпало - колко ще се разшири? Милиметър? Съмнява ме да има цял милиметър в двете посоки...

Аз бих лепил цялото стъпало с двукомпонентно полиуретаново лепило за паркет. Челото, ако ще е плътно и него, ако ще трябва да е на разстояние - с някакво монтажно лепило, дето позволява като на кюфтенце да се лепи. Ползвал съм такова, но не помня нито марка нито модел...

Идеята да се лепи само част от стъпалото я намирам за безкрайно шашава. По късата страна разширението ще бъде десети от милиметъра.

Стефчо да каже - като лепи паркет или дюшеме, как го ле пи - през ред? ;)
radius - майстор
Като се слепват дъски този принцип ли се спазва, т.е. да се обръщат пръстените с цел противодействие на измятането?
Прикачен файл:
duski.jpg
duski.jpg (13.81 KиБ) Видяна 1144 пъти
torbalan - Дървен философ
Elvis написа:
"годишните кръгове да са в обратната посока на тия на основния детайл" тези посоки ли имаш в предвид?
Изображение
griffin написа:
Да тия посоки имах предвид и по възможност избягвай самото ядро на ствола. ... По дъгата страна летвите може да ги залепиш челно без проблем без никакви зъби. Просто гледай двата ръба да са възможно най прави и не пести лепило :-D ако обърнеш на двете дъски влакната ще си намалиш шанса да се изкриви детайла. ...
От една друга тема.
EDI - майстор
И ги дръж със стягите в една равнина поне 24 часа, най-добре повечко.Случва се да ги свалиш от стягите след 24 часа и лепилото, ако страните на слепване не прилепват плътно и идеално, да промени геометрията и стават на дъга.Затова е добре да има или бисквита или шип при сглобката, доста помага.
griffin - майстор
Лепилото съхне за два часа ако са добре притиснати детайлите, но като свалиш стегите не почвай тежките обработки, а ги оставяй да починат както каза еди. Така ще може за един ден да налепиш много детайли и на следващия ден да почнеш да ги обработваш.
Ако гониш шарката на дървото тоя номер с обръщането не става, при мен грубите дъски бяха доста широки и не съм лепил така, а просто ги ряжех така, че да могат да минат през абрихта, а после ги събирах, така че да напасна възможно най-добре фладера.
radius - майстор
Кой ти гледа фладер, то пък един фладер на чама. Освен това накрая ще се търси цвят орех, така че ще стане още по незабележим фладера.
Еди, това полиуретановото кафявол лепило нали е еднокомпонентно. Ползвал съм едно за канализацията, пак си беше ПУ, кафяво и като изсъхне става с една много фина пореста структура. (все едно като ПУ пяна, но много по-плътно). Предполагам е същото.
EDI - майстор
Да, същото е.Има всякакви марки на пазара, аз ползвам най-често на АКФИКС.Ама и бялото да ползваш, пак ще стане, но от него после остават петна, дето трудно се заличават и се вижда при лакиране, ако останат.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Изработка на чамови стъпала" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: