• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
tanciora_gele - специалист
Здравейте отново.
Доста време не съм писал, понеже не ми беше до ремонти. Миналата година станах тати и ангажиментите се изместиха в друга посока :lol:
Сега съм се захванал отново с ремонт и се изправям пред следната дилема:
Предстои ни преместване в една къща на 30-40 години. Пода няма бетонна плоча, а навремето дядото е насипал сгурия, наредил дървени греди отгоре, после дървена скара и върху нея накован паркет. Преди няколко години е освежена къщата и върху паркета е сложена подложка за ламинат и нареден новия ламинат отгоре. Сега обаче започна да никне някаква "гъба" или нещо подобно от края на ламината. Разкрих ламината и открих че паркета е заминал /почнал сериозно да гние и частично да мухлясва/, миришеше на запарено. Полека лека почнах да махам всичко от пода докато стигна до сгурията, която мисля да махна докато стигна пръстта.
Мисля да отлея бетонни майки /10 см на 20 см/ през 50 см /желязо за армировка марка 8 и бигли ф6/ между тях насипан перлит, отгоре от черната мембрана, която се използва при наливане на основите на новите къщи за хидроизолация, над нея да тънки гредички /4-5 см/, после дървена скара, OSB плоскости, подложка за ламинат и ламинат.
Това ми е плана като не претендирам за изчерпателност. Кажете ми моля в правилната посока ли са ми разсъжденията :? и къде бъркам.
Благодаря предварително на всички отзовали се :prayer:
torbalan - Дървен философ
Според мен първо трябва да установиш от къде е дошла влагата, за да предизвика този процес?

Отводняване има ли някакво къщата?
Пътеки, дренаж?

Относно идеята за майките - не разбирам какво ще спечелиш от тях. Аз бих залял нацяло с бетон.
crez - майстор
Събери сгурията, забъркай с цимент полусух разтвор и направи хубава, изолираща замазка (аз бих направил така) Преди това обаче локализирай влагата откъде идва, оправи го и тогава замазвай.
Относно причината за влагата.
Улуците на къщата се "изливат" на 20 см от основите на къщата. Според мен те са основната причина за влагата. С годините водата се е пропила в пръстта и от там полека лека е спомогнала за гниенето.
Като начало мисля да отведа водата от улуците надалеко от къщата. Дано така да се оправят "влажните проблеми" :?

Относно защо майки вместо цяла плоча:
ще го правя сам, няма да имам помощници
Мисля си, че така ще ми се облекчи хамалогията.
На мен ми се струва, че ще си отвориш много повече работа...

Ако нямаш бетонобъркачка - виж от къде можеш да вземеш под наем.

За един ден ще направиш замазката. Аз бих послушал crez за сгурията. Никога не съм го правил, но ми звучи добре....

Направи и пътеки около къщата, ако няма. Поне метър широки.
crez написа:
Събери сгурията, забъркай с цимент полусух разтвор и направи хубава, изолираща замазка (аз бих направил така) Преди това обаче локализирай влагата откъде идва, оправи го и тогава замазвай.
Под полусух разтвор какво да разбирам?
баластра, цимент, вода но по-гъстичко ??? :?

А тази мембрана на "бобчетата" /HDPE мембрана/ я полагам след като съм остъргал сгурията, т.е върху нея да налея замазката ? :?
Последна промяна от tanciora_gele на ср апр 27, 2016 1:52 pm, променено общо 1 път.
torbalan написа:
На мен ми се струва, че ще си отвориш много повече работа...

Ако нямаш бетонобъркачка - виж от къде можеш да вземеш под наем.

За един ден ще направиш замазката. Аз бих послушал crez за сгурията. Никога не съм го правил, но ми звучи добре....

Направи и пътеки около къщата, ако няма. Поне метър широки.
Колко дебела да бъде тази замазка ? Метална скара слага ли се ?
Пътеки около къщата има, опасват цялата периферия.
Аз в къщи съм правил замазките директно върху пръстта, но къщата е дигната около метър над земята.

Слагал съм от готовите армировки дето 20х20 см. с дебелина 5.5 мм.

Седем-осем години никъде нищо нито е мръднало, нито влага се е появила.

Не съм убеден обаче, че това е правилната технология.
torbalan написа:
Аз в къщи съм правил замазките директно върху пръстта, но къщата е дигната около метър над земята.

Слагал съм от готовите армировки дето 20х20 см. с дебелина 5.5 мм.

Седем-осем години никъде нищо нито е мръднало, нито влага се е появила.

Не съм убеден обаче, че това е правилната технология.
Колко дебела е била замазката? 10 см ?
Това, че си правил замазката директно върху пръстта означава ли, че мембраната на "бобчетата" е излишна ?
Между 10 и 7 см. е дебела замазката.

Не знам дали мембраната е излишна. При мен проблеми няма (за сега).
  • 1
  • 2

Тема "Бетонни "майки" вместо цяла плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: