Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
crez - майстор
Предложението на Хидрата е точно, но аз бих направил калъпче и заливам с епоксидна смола (за всеки случай)
hidrazin - майстор
Ако се използва термосвиваема тръба с лепилен слой нищо друго не е необходимо.
Имам кабели в сондажи дето работят от години потопени във вода.
До сега нито един не се е издънил.
Даже ей сега тръгвам да купувам ремонтен маншет за 30 милиметров кабел че изкопчиите му видяха сметката на изолацията. :-D
:partyman:
torbalan - Дървен философ
crez написа:
Предложението на Хидрата е точно, но аз бих направил калъпче и заливам с епоксидна смола (за всеки случай)

Това със смолата май е стара технология. Преди се продаваха калъпче (муфа) с необходимата смола... Май вече не се намират.
lov - майстор
Последната чугунена муфа която съм правил беше сигурно преди повече от 30 години. И то щото бях на зор и да спася положението тогава. Вече със сигурност няма и да повторя. Кабелна маса и всевъзможните епоксидни смоли отдавна с в миналото като технология. Надежноста им е в пъти по малка от самовулканизиращите се ленти и термосвиваеми материали. Били те най обикновеннни шлаухки, готови маншети и муфи. Недейте се връща в миналото с допотопните технологии.
Andri01 - майстор
Самовулканизираща лента,термошлаух от дебелия/ с лепилния слой,две десни!! ръчички и това е! Лично изпробвано до 250 Бар. във вода!
torbalan - Дървен философ
lov написа:
Последната чугунена муфа която съм правил беше сигурно преди повече от 30 години...
Аз за чугунена не бях и чувал, че има. Последно преди няколко години съм виждал пласмасова. Дори не знам дали точно муфа се казва. Представлява като коритце в което се поставя снадката и се залива с някаква смола. от двете страни на "коритцето" има улей, така че да можеш да сложиш кабела и всчико да остане под смолата.
Duke_BG - специалист
torbalan написа:
lov написа:
Последната чугунена муфа която съм правил беше сигурно преди повече от 30 години...
Аз за чугунена не бях и чувал, че има. Последно преди няколко години съм виждал пласмасова. Дори не знам дали точно муфа се казва. Представлява като коритце в което се поставя снадката и се залива с някаква смола. от двете страни на "коритцето" има улей, така че да можеш да сложиш кабела и всчико да остане под смолата.
има - чугунени от две части, завиват се с болтове и се пълнят с разтопена смола :)
turbocharged - специалист
И аз трябва да правя подобна подводна връзка обаче на 12V. Кабела ми е 2x1.5 и също съм се насочил към лепилния термосвиваем шлаух. Термосвиваемия шлаух с лепилен слой е за изолиране на връзката от водата. Проводниците вътре смятам да ги запоя. Обаче как е правилно да се изолират един от друг. Изолирбанд или обикновен термошлаух става ли? Не съм виждал термошлаух с лепилен слой по малък от 10 мм. за да сложа такъв и вътре.
hidrazin - майстор
turbocharged написа:
Не съм виждал термошлаух с лепилен слой по малък от 10 мм. за да сложа такъв и вътре.
Няма и да видиш. Например този с външен диаметър 12мм след нагряване се сива до външен диаметър 3-4мм.
:partyman:
turbocharged - специалист
Знам че се свива много обаче до достатъчно стягане около жилото на 1.5 мм2 проводник дали ще се свие. Ще направя една муфа на парче кабел за проба, че нямам вариант за грешки.

Тема "изолиране на кабел във вода?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: