• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте, със съпругата ми имаме идея за малка къща, която да се използва предимно в почивните дни на 15км от Русе. Решили сме да е около 65 м2, един етаж, без маза, две малки спални и дневна, с плосък покрив. Нещо подобно на тази:
http://prikachi.com/images.php?images/216/8774216c.jpg
Събирайки информация от различни форуми за строителство и сайтове видях, че цените за груб строеж се дават на РЗП. За да мога да си направя някаква много груба сметка, не ми е ясно дали, плочата, която е и покрив на къщата се включва в РЗП ?
Т.е. ако имам цена за груб строеж 160 евро м2, трябва ли да смятам 2 х 65м2=20800 евро или 1 х 65м2 = 10400 + плочата за покрива отделно?
Виждам, че има хора с доста опит във форума, как мислите един бюджет от около 30000 - 35000лв , дали ще стигне за осъществяването на този проект с довършителни работи( без да вкл. парите, които ще дам за проект, документи и т.н.) ?
torbalan - Дървен философ
Умножаваш площтта по цената на квадратен метър. Но това може да го ползваш само за приблизителна оценка.

Като отидеш с проект при изпълнител, той трябва да ти даде оферта с цена и разни условия...
kozl - майстор
Ами РЗП-то не включва таванска плоча, ако в-у нея е неизползваем покрив.
А относно цени за кв.м - много зависи от проекта и изискванията на клиента.
Остойностява се по проект и по количествена сметка и много различни цени се получават за кв.м. Примерно от 300 - 800 лв/м2 за груб строеж.
ГС - завършена конструкция, завършен покрив до улуци, без водосточни тръби и ограждащи стени.
Няма дограма, няма вътрешни неносещи стени.
Ами в моя случай таванската плоча е неизползваем покрив.
Аз се опитвам да си направя съвсем груба калкулация. Предполагам като всеки, който за първи път е решил да строи, просто се опитвам да разбера дали ще се вместя в определен бюджет. Затова се опитвам правилно да си сметна кое влиза в РЗП и кое не и т.н.
kozl - майстор
А аз се опитах да ти обясня колко са големи разликите в това което се опитваш но.....................
Разбрах те, много добре kozl, за което благодаря !
torbalan - Дървен философ
Освен бетон - има и други решения... Еле па за покрив.
Добре, според вас един плосък покрив с хидроизолации и т.н. повече пари ли ще хвърли, отколкото четирискатен с керемиди ?
kozl - майстор
Повече, защото дървения може да спести плочата.
Pooh - майстор
harisun написа:
Добре, според вас един плосък покрив с хидроизолации и т.н. повече пари ли ще хвърли, отколкото четирискатен с керемиди ?
Да.
  • 1
  • 2

Тема "Как да сметна РЗП на малка къща?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: