Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
torbalan написа:
lov написа:
Последната чугунена муфа която съм правил беше сигурно преди повече от 30 години...
Аз за чугунена не бях и чувал, че има. Последно преди няколко години съм виждал пласмасова. Дори не знам дали точно муфа се казва. Представлява като коритце в което се поставя снадката и се залива с някаква смола. от двете страни на "коритцето" има улей, така че да можеш да сложиш кабела и всчико да остане под смолата.
Ми където се казва моите съболезнования. :lol:

Па поразпитай малко електричарите белким ти покажат някоя и АЕЦ-а. Не вярвам хич да няма все пак си бяха класика в жанра много години и до не чак толкова отдавна.
Те това муфаджийството си беше занаят и добре платена професия. Айде из пощите западна защото то и стационарни телефони са вече рядкост. Но в електриките не вярвам хептен да са го зарязали като занаято отделна професия. Е може да са ги прекръстили някак но си е специфична дейност. То верно че със съвременните материали и калпазанина като му покажеш няколко пъти ще се справи дори и със сплашването и на оптични кабели.
Освен чугунените муфи на всеки излаз на маслените кабели се слагаше и кабелна глава пак от чугун. То тогава други немаше. На същия принцип от две половинки и кабела се залива с кабелна маса за да не изтича маслото от кабела.
В интерес на истината поразрових и не можах да намеря снимка в нета на чугунена муфа или кабелна глава поне за образователна цел. В мазето имам една кабелна глава от старо захранване на блока и мога да ти я снимам ако някой колега не успее да изрови снимка. Та освен тези муфи в съобщенията се ползваха и чисто оловни защото кабелите си бяха с оловна броня. А там също си беше майсторлък освен да снадиш проводниците и накрая да споиш муфата че всичко да е херметично. А още по гадни бяха съобщителните кабели на жепето. Те пък с алуминиева броня и знаеш ли как се споява алуминий на полеви условия с бензиновата лампа и хайвата в трапа. :x

п.п. Хидра има и по малки размери с лепилен слой. Преди 4-5 месеца дирех едни по специални кабели и за да си уплътня цената на доставката реших да си попълня запасите с термосвиваем и точно за същата цел поръчвах и 6мм с лепило. Не помня но май че беше от Викиват. Преди години съм намирал и маншончета само от лепило дори още ми се подмятат из куфарите. Надяваш го под термосвиваемия и той си се топи слепва докато загряваш горния слой. Дори ми се струва че са по удачни защото така лепилото идва в повече и по добре става уплътняването.
А иначе ето тези предлагат дори и 3мм http://www.acm-bg.com/index.php?m=320&lang=1&catid=228
hidrazin - майстор
Знам че има но са рядкост. На мен по принцип по-малки не са ми трябвали и не съм купувал.
Днес си поръчах от ремонтните маншони с цип. Нямаха налични в кварталния магазин и дано дойдат утре...
Виж това с маншончетата само от лепило е интересно. Ако се сетиш от къде дай някакъв линк.
Прикачен файл:
муфа чугун.png
:partyman:
torbalan - Дървен философ
lov написа:
... Па поразпитай малко електричарите белким ти покажат някоя и АЕЦ-а. Не вярвам хич да няма все пак си бяха класика в жанра много години и до не чак толкова отдавна....
Бедна ти е фантазията, как ще реагират наще електричари, ако им кажа, че кабел може да стои във вода :)

По принцип тук избягват да съединяват кабели. Теглат ги от точка до точка цели. Самите кабели стоят подредени в едни корита в специални коридори и са обработени с някаква противопожарна гняз. Не знам точно как се казва.

Там, където напрежението е високо (тук средно викат на 6 до 20 киловолта) кабелите са във въздуха и са оградени с мрежи, така че да не може човек случайно да стигне до тях.
Andri01 - майстор
Кабелите на подводниците си стоят ,че и работят във вода и то до 250 м./ у нас ги има такива/. Че и се снаждат.Е напрежението е 120VDC но пък тока минава 20АС.
torbalan - Дървен философ
Така е. На различните места условията са различни и изискванията също...
lov - майстор
torbalan написа:
lov написа:
... Па поразпитай малко електричарите белким ти покажат някоя и АЕЦ-а. Не вярвам хич да няма все пак си бяха класика в жанра много години и до не чак толкова отдавна....
Бедна ти е фантазията, как ще реагират наще електричари, ако им кажа, че кабел може да стои във вода :)

По принцип тук избягват да съединяват кабели. Теглат ги от точка до точка цели. Самите кабели стоят подредени в едни корита в специални коридори и са обработени с някаква противопожарна гняз. Не знам точно как се казва.

Там, където напрежението е високо (тук средно викат на 6 до 20 киловолта) кабелите са във въздуха и са оградени с мрежи, така че да не може човек случайно да стигне до тях.
Това че си впечатлен от високи напрежения е отделен въпрос. Няма срамно и аз съм се шашкал след като мислех, че всичко знам и всичко съм видял и кат ме бухнаха в една подстанция на 1,2 ГВ да разгледам ми увисна ченето :lol:
Та не ми е бедна фантазията и не вярвам тамошните електричари да са заприличали на девици :lol: В такива съоръжения като при тебе изискванията за пожаро безопастност и механична защита са завишени. Противопожарни бои и всевъзможни пълнители също сме виждали. Както и не на празно по горе споменах и за бронирани кабели морско изпълнение. Та те са не само за във вода ами на всичко отгоре и солена. Та даже съм участвали в полагането на такъв през една бара :) .
Едно е централа а друго е електро преноса и съвсем не вярвам да ти се разсърдят и да те гледат на криво. Смятам че трябва да са доста квлифицирани и грамотни и да ти покажат за какво говорим. Все още има кабели полагани преди повече от 50 години които все още се ползват а те са с такива кабелни чугунени глави. Щото едва ли някой ще успее да ти покаже едно такова прасе по точно муфа заровена в земята. А нали сме и бързаци неизползваните отдавна са предадени за скраб.
lov - майстор
hidrazin написа:
Виж това с маншончетата само от лепило е интересно. Ако се сетиш от къде дай някакъв линк.
:partyman:
Лошото е че не помня от къде. А и никак не беше скоро поне 7-8 години. Нали си ходя по главата :) Кат съм на зор диря най близкия магазин за резервни части влизам и купувам каквото ми трябва и после се оглеждам за някакви гъдели и те така. Спомням си че ги взех от някаква железария тука в България. Пакетче с 10 на бройки вътре дълги към 6-7 санта. Даже малко скептичен бях защото си прилича на шлаухка от термосиликон и то с доста дебели стени. Дори и предлагаха пак в пакети нарязан на размер термосвиваем за същия размер за от горе. Дебелината на лепилото после се оказа предимство защото при изпичането влиза около проводниците вътре и оформя по добре тялото в местата където е отстранена външната изолация. А излишъка избива в краищата и като сложиш още един шлаух от горе и той слепва в краищата и става наистина много добре като защита.
Вероятно някой го предлага и сега ама трябва търсене. След няколко дена кат се прибера ще ровя по куфарите и да снимам ако трябва. И аз бих се запасил с още защото съм по доволен от тази с готово нанесения лепилен слой.
Duke_BG - специалист
райхем последно съм купувал от Кабелкомерс, но задължително опипай отвътре шлауха дали е с лепило че има и без лепило - като пипнеш се усеща като че ли пипаш гума

Тема "изолиране на кабел във вода?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: