Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dimitrovs - напреднал
Благодаря за помощта !
Именно - не вярвам на цветовете, че има пишман майстори!
Блатодаря !
nikolov333 - майстор
Абе не е точно без значение..Има си "цветен код"за свързване на проводниците, който вече е описан по-горе и той трябва да се спазва! Ако не е спазен при сегашния монтаж е добре да се преправи сега и да се монтират ДТЗ на контактните кръгове за контактите с общо предназначение и евентуално за бойлера, ако има свободни позиции в таблото разбира се. Добре е да се огледат и уредите в кухнята. Всичко това е силно препоръчително ако се установи, че цветния код не е спазен при свързването на кабелите, тъй като вероятността да има и други аномалии при монтажа на инсталацията е много голяма! :idea:
ktamen - специалист
Pecoli написа:
Ако няма дтз, няма значение кой от двата проводника ще туриш в средата за зануляване. Ако и при двата светне лампата, и двата са нула.Другото е точно така както си го написал. Успех.
Дори сега да няма значение, рано или късно на автора ще му дойде акъла в главата (дано не е по най-страшният начин) и ще сложи ДТЗ. И ако жиците са връзвани както му падне, ДТЗто ще падне. И ще има много псуване, докато се провери цялата инсталация къде какви свинщини са сътворени.
nikolov333 написа:
Има си "цветен код"за свързване на проводниците, който вече е описан по-горе и той трябва да се спазва!
Описан е само, ако жиците са син, кафяв и жълтозелен. Ама те може да са и други цветове. Обаче авторът е твърдо убеден, че това са глупости, измислени само за да е по-шарено и да могат, такива като мен да се правят на много важни и явно няма да благоволи да напише цветовете.
Човека обича да му е трудно.
Оти да е просто, като мое да е сложно :!:
hidrazin - майстор
ktamen написа:
...Описан е само, ако жиците са син, кафяв и жълтозелен. Ама те може да са и други цветове. Обаче авторът е твърдо убеден, че това са глупости, измислени само за да е по-шарено и да могат, такива като мен да се правят на много важни и явно няма да благоволи да напише цветовете.
Човека обича да му е трудно.
Оти да е просто, като мое да е сложно :!:
А това си е така. Да се оправя.
:partyman:
toolegittoquit - майстор
ktamen написа:
Ама те може да са и други цветове.
И за другите цветове пак има код. Обаче двете жила, които не са фаза, при 3 проводна инсталация без заземяване и ДТЗ отиват на едно и също място по идентичен път. Няма разлика кое къде ще се сложи.
ktamen - специалист
toolegittoquit написа:
ktamen написа:
И за другите цветове пак има код. Обаче двете жила, които не са фаза, при 3 проводна инсталация без заземяване и ДТЗ отиват на едно и също място по идентичен път. Няма разлика кое къде ще се сложи.
Ако авторът имаше някаква представа какво е ДТЗ, щеше да знае че това:
hidrazin написа:
30 април 2016 - проточен бойлер уби 20-годишна жена
Нямаше да се случи при наличето на ДТЗ. Рано или късно ще му просветне колко хубаво нещо е ДТЗто и ще реши да слага.
Имаш ли представа колко ровене по кутии и контакти се налага за да се изнамерят такива странни връзвания, "дето нямат значение".
За да се спести това ровене, трябва авторът да напише няколко думички, ама го е страх да не си изтърка клавиатурата.
valentino76bs - майстор
toolegittoquit написа:
ktamen написа:
Идеята обаче е по цялата дължина т.е. от първи до последен к-кт PE да си остане такъв,т.е. да не протича никакъв ток по него!
Chefo77 - майстор
hidrazin написа:
30 април 2016 - проточен бойлер уби 20-годишна жена

Извинявам се за офтопика, но ей-такива коментари най-много ме дразнят. То и аз съм лаик, но поне не си го показвам:
За да е по-безопасно ползването на един проточен бойлер, съгласно правилата , е необходимо да бъде свързан с ел. мрежата с трижилен кабел с шуко щепсел в правилно занулен шуко контакт. Предпазителят (бушона ), захранващ уреда трябва да е стандартен за ток не повече от 25 ампера. Добре е да се разбере от съответно енерго , че има допълнително заземяване на нулата в ел.мрежата съгласно стандарта. И въпреки това при къпането с проточен бойлер винаги има вероятност от злополука и не е за препоръчване.
hidrazin - майстор
Chefo77 написа:
...Извинявам се за офтопика, но ей-такива коментари най-много ме дразнят...
Аааа.. видял си тъпия коментар отдолу. :-D И аз го видях и аха да се регистрирам и да го навра в кучи гъ...з. :x
И на всичкото отгоре профила му е следния:
Bancho Bahnev · Technical University, Sofia
Толкова ги учат днешно време. Да му таковам на университета ако изкарва толкова "умни" инджинери.
P.S. И аз се извинявам за оффтопа

Тема "Фаза, нула, земя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: