• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
Искаш ли да се хванем на бас, ама не по 2лв, а по 2000. И ще ти покажа електроника от луничка, която прави точно това, което съм написал. И даже си има 25 волтов електролит на изхода. Без светодиоди, напрежението и е малко над 14В и става и за зарядно за акумулатор.
Много силно се съмнявам, че в някоя луничка се подават 300 и кусур волтови импулси към няколко смешни диодчета.
Напрежението задължително се намаля с ТРАФ и после се подава на порции към диодите.
kozl - майстор
ktamen написа:
Като стана дума за много херци и индуктивност да попитам: Имам едно много готино захранване за лунички, исках да си направя поялник от него. Нагревателят на поялника представлява една пружинка с около 50 навивки, около 4мм диаметър. Грам не загрява. Честотата май е 180кХц (не съм сигурен), дали има смисъл да пробвам по още някакъв начин, така, че поялника да проработи?
Нема смисъл, концепцията ти е грешна. Ще нагряваш нещо голямо с малък ток и сравнително високо напрежение. Ами голямото нещо има и големи контактни площи и енергията ще се хаби въздуха да топли. Грешна концепция.
ktamen - специалист
Или ти не си разбрал какво питам или аз не разбирам какво ми отговаряш.
Поялника си бачка отлично (с 50 херца захранване). Захранването и то бачка отлично (с лунички). Двете заедно не бачкат, щото нагревателят има твърде висока индуктивност и тока не ще да минава през него.
Nimi - специалист
Имало отписване от известията :supz:
Писна ми да чета глупости.
kozl - майстор
Намека ти разбрах (висока честота и малка индуктивност=ограничен ток), но примера ти е неподходящ и за това изместих фокуса на отговора в неподходящата част на примера ти.
Но действително не мога да разбера, нарочно ли го правиш или е неволно. Повече от постовете са ти логически главоблъсканици.
Дори сам признаваш:
ktamen написа:
Не ме разбра. После ще се опитам да съм по подробен.
ktamen - специалист
Не е нарочно, старая се да съм пределно ясен.
Този пост:
ktamen написа:
Не ме разбра. После ще се опитам да съм по подробен.
го написах, щото нямах време. Ако се върнеш пак преди него, ще видиш (написано съвсем ясно и недвусмислено), че искам от Хидразин да сметне КПДто на комбинацията дълъг кабел +драйвер, а вместо това той ми даде линк само за драйвер с голямо КПД. Не знам защо не ме е разбрал.
krasi92 - майстор
Не те е разбрал щот не е дърводелец а от теб по големо дърво май нема
ktamen - специалист
krasi92 ти си комплексиран тънкопишковец.
DMN - майстор
Темата отиде у ряката, ама да се включа и аз, пак с нагледен експеримент - по въпроса за ШИМ-а и управлението на светодиоди. Тъй като няма как да измеря подобни управления(в момента) директно без да разглобя нещо, взех едно фотоелементче, което при осветяване произвежда някакво напрежение, елементчето го доближвам до LED екрани, а това напрежение от елементчето го свързвам към осцилоскоп. И ето резултатите, първо от екрана на лаптопа.
Това е от намалено почти докрай ниво на подсветката, вижда се честотата(200 херца) и коефициента на запълване(22.8%) - важните величини за случая:
Прикачен файл:
2016-05-04_214819.jpg
2016-05-04_214819.jpg (100.57 KиБ) Видяна 1376 пъти
тук подсветката е на някакво средно ниво:
Прикачен файл:
2016-05-04_215405.jpg
2016-05-04_215405.jpg (106.07 KиБ) Видяна 1376 пъти
а тук е на максимално ниво:
Прикачен файл:
2016-05-04_214933.jpg
2016-05-04_214933.jpg (83.76 KиБ) Видяна 1376 пъти
На осцилограмите по-долу доближавам елементчето до телевизора ми пак с LED подсветка.
Телевизора има настройка за екрана "фоново осветление", което е точно за регулиране на подсветката т.е. за силата на светене на светодиодите осветяващи матрицата на тв, регулирането е на степени от 1 до 20, тук е ниво 10:
Прикачен файл:
2016-05-04_220234.jpg
2016-05-04_220234.jpg (96.57 KиБ) Видяна 1376 пъти
а тук подсветката е на максимално ниво(20):
Прикачен файл:
2016-05-04_220323.jpg
2016-05-04_220323.jpg (81.4 KиБ) Видяна 1376 пъти
Вижда се, че при максимално ниво на подсветката(и на телевизора и на лаптопа), линията е права т.е няма пулсации и трептене, а това по принцип е относително облекчение за окото, нали знаем, че трептенията не му се отразяват добре, особено с ниска честота. Вижда се на осцилограмите и различната честота - на телевизора е по-ниска честотата на подсветката(би трябвало да уморява повече), но пък се гледа от по-далеч. Тук идва въпросът и за честотите, които се пишат на телевизорите. На моят пишеше честота 200 херца, но това май беше за опресняването, а не за подсветката, но май и честота на подсветката има значение, а това май не се пише никъде в техническите характеристики :?
DMN - майстор
Пък най-висока се оказа честотата на екрана на осцилоскопа(и той е с LED подсветка) - 300 херца:
Прикачен файл:
2016-05-04_215551.jpg
2016-05-04_215551.jpg (101.07 KиБ) Видяна 1374 пъти
П.П. Забравих да напиша, че измерих по същия начин и подсветката на смартфона си, там обаче без значение от нивото на подсветаката - пулсации няма, осцилограмата е права линия, което на мен ми говори, че там няма ШИМ управление, а явно регулирането става по напрежение :? .
Последна промяна от DMN на ср май 04, 2016 11:08 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Нула на 12v DC към нула на 220v AC?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: