Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
Зад боулинга в хлебозавода . Имат обява в олх. :partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
gnt69 написа:
Зад боулинга в хлебозавода . Имат обява в олх. :partyman:
Там имаше едни камъниии ено време.... сега и хлебозавод няма :-)
p.s.200лв
gnt69 - майстор
След нова година ги направиха по 210 на торби по 15кг. Обаче на лято като се задръстят. :rock:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
gnt69 написа:
Yes!!!Обаче на лято като се задръстят. :rock:
lz2skt - специалист
Заслужава си на пелети ако гориш слънчогледови и имаш подходяща горелка и котел за тях.Ако имаш скромни доходи и цепиш стотинката и не ти е писнало тотално от дървата си стой на тях .Бих те посъветвал да имаш котел който ,лесно се обръща и на дърва и на пелети....дори и да прицениш в един момент ,че ти е скъпо на пелети....ще си се прекарал само с горелката :-D
димитар кисиов - специалист
mgbagera написа:
Ако вкъщи нямам изолация на стените, заслужава ли си инвестирането в парна инсталация и котел на пелети ?
На този въпрос във всеки форум ще има различни отговори
dobrev - специалист
Христо Христов написа:
Някой отоплява ли се с котел на пелети?Каква марка, модел, цена, разход?За камините тук има противоречива информация, а за котлите?
:?
За миналата вече зима сложих горелка Бисолид 18kW на италиянския ми котел IMMERGAS 23kW. До тази зима горях донбаски въглища, които разпалвах с малко дърва. Много хамалогия и много мизерия. Сложих и седмичен термо контролер, който следи температурата в една от стаите и командва горелката. ГОЛЯМ КЕФ !!! Всичко работи безупречно и единствената грижа е да допълвам бункера с пелети! 70 кв.м къща, частично изолирана, разход за тази топла зима 1, 5 тона хубави пелети от различни производители.
jabi - помощник
Здравейте на всички от форума.Моля и аз за съвет за котел,четох мненията и се обърках повече какъв котел ми трябва като мощност.Къща 3ет. По 90кв.м като 1ет. е приземен там ще е и котела,1ет.2ет. и 3ет. са идентични като разположение, хол 24кв.м ,2стаи по 19кв.м. ,баня 3кв.м и стълбище 8кв.м.Изолация на тавана 8см.Камена вата и на стените 10см.ст
ереопор,дограмата ще е трикамерна ,височината е 2.55 а в приземния етаж е с височина 2.30.Ако е можете да дадете съвет за комбиниран котел(модел ,мощност) на дърва и пелети или пък само на пелети ,къщата се намира в гр.Банско (ако има значение де) и няма изградена инсталация .не зная дали ще е правилно да се смята по глидер на кв.м когато е планински район. :?
syncho - майстор
Тази къща няма ли проект енергийна ефективност?
andy_forresite - майстор
Според мен можеш да сложиш 22 глидера Н500 в стаите 24 кв.м. и по 17 глидера Н500 в стаите от 19 квадрата.
На приземния етаж може да са 20 глидера и 16 глидера съответно.
Дотук 114 глидера или 19 kw. До тук не ти трябва котел 19 киловата, а казвам че консуматорите са толкова максимално теоретично, което ти с пелетния котел няма как да използваш заради малко по-ниските температури на работа на пелетните котли. Никой не работи на 90 градуса вода с пелетен котел. На дърва и въглища - да, възможно е да се изстискат теоретичните 19 000 вата от радиаторите.

Трябва да вземеш предвид големината на прозорците. Има голямо значение дали са 135/160 см. или една стена е направо от прозорец. Направи ми впечатление частичката "ще" - ако още не сте сменили дограмата, по-добре да не е трикамерна, а 5-камерна. По-малко топлина се губи през 5-камерната в комбинация с подходящ за целите стъклопакет (Ка-стъкло+бяло или всесезонно + бяло). Размерите и по-точно площта на прозорците в стаите имат пряка връзка с броя на глидерите, особено с три камери.

Какъв котел ... система грейко 20 киловата ще стане по принцип, но зависи колко бойлера имате, с какъв литраж, всичките ли ще се захранват от котела и дали ще има някакво отопление в баните; 24-часово ли ще работи или стартиране следобяд за да е топло като се приберете у дома. Във втория случай се залагат повече глидери за "ударно" отдаване на топлината. Моята баня е малка, през нея минават тръбите от отоплението и плюс това стаята с банята се отоплява. Достатъчно е само да отворя вратата на банята и докато се приготвя за къпане вече не треперя от студ. А и тръбите я топлят достатъчно колкото и да е студено навън. Дори при -27° отвън. Всякакъв котел 20-25 киловата ще ти стане според мен.
Също има значение ще слагаш ли глидери при стълбищата от 8 квадрата. Примерно по 6 глидера Н500.
Имай предвид, че горелката при работа на 20 киловата изгаря по близо 5 кг пелети на час. За три часа на този режим си на 5 лева на ден и то при цена на гранулите 300 лева/тон.
Друг (по-скъп) вариант е Torch 3-30 kw или 3-20 kw. Тези две марки български котли са се доказали като много добри и работят дори с пелети с по-лошо качество, вкл. слънчогледови, донякъде от слама, а горелката грейко дори работи с калибрирани кафяви въглища. Нещо, което тази на торча не може. Двете могат да горят костилки и черупки от орехи ... Вносните котли не са ми ясни, а и опитът с тях е кът на този етап.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: