• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Милен - майстор
Здавейте,
има ли някой впечатления от водопроводна инсталация изпълнена с многослойни тръби PEX/AL/PEX. Изгеждат ми практични, лесно се правят връзките, може почти да не се слагат колена. На търба RIFENG прочетох 95оС/10Bar, което ме искушава да си пусна и топлата и студена вода с тях.
Time2Burn - специалист
Ами, казано честно водопровод можеш да си направиш и с медни или с поцинковани тръби, но защо аджаба, след като има полипропилен...?
tinalex - специалист
Много скъпо излизат връзките.Аз бих взел полипропилен.
LazarGanev - "Велик майстор"
Може да се ползват и за водопровод и в зависимост от конфигурацията може и да не е по-скъпо от ППР, но е рисковано с резбови връзки - трябва да се ползват пресфитинги, а това вече не е за "направи сам".
Милен - майстор
В моя случай имам доста чупки и завои и затова си мисля, че ако с тези тръби не използвам колена ще ми бъде по-лесно и по-евтино от полипропилена, а и няма да търся поялници и т.н.
От един месец ползвам за захранване на бойлера от споменатите тръби с резбови накрайници, вместо меки връзки и за сега няма никакъв теч. Но все пак времето ще покаже дали ще надживеят бойлера. :roll:
Резбовите накрайници ми се видяха доста добре направени и би трябвало да бъдат сигурни, щом като тръбите са предназначени за отоплителни инсталации.
Цецо - специалист
От една година съм свързал батерията в кухнята с такива тръби и никъде не е протекло.В момента правя ремонт на банята и сменям всички стари поцинковани тръби с такива.Свързването става бързо и не изисква специални инсрументи.
Милен написа:
Резбовите накрайници ми се видяха доста добре направени и би трябвало да бъдат сигурни, щом като тръбите са предназначени за отоплителни инсталации.
При отоплителните инсталации налягането е до 1,5 бара, а при водопровода е няколко пъти по-голямо - в някои патологични случаи - до 10 бара.
Цитат на Цецо:
Свързването става бързо и не изисква специални инсрументи.
Свързването с резбови фитинги не е по-бързо от това при ППР, но точно работата без специални скъпоструващи инструменти, като радиална преса за пресфитинги може да доведе после до големи главоболия - от сълзене в мазилката, до изплюване на фитинги и наводняване ( особено при отсъствие от дома)!
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на ср ное 11, 2009 8:53 pm, променено общо 1 път.
Милен - майстор
Нещо започвам да се разколебавам :? . Действително ако има някоя и друга сълзяща връзка може да стане опасно. А и този омрежен полиетилен от вътрешната страна на тръбата, да ли е подходящ за питейна вода? Май ще се насоча към добрия стар полипропилен.

А между другото търсейки информация по въпроса попаднах на тръби за топла и студена вода от PVC-U и PVC_C http://www.goa98.dir.bg/nibco/nibco.htm при които фитингите се свързват само с лепило :shock:
Тръбата е подходяща.
  • 1
  • 2

Тема "Многослойни тръби PEX/AL/PEX" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: