За това дядо DB е казал:" вържи селото да е мирен попа"...или май беше обратното? 

saraneron написа: Лазар,серпентината не се бои от нищо......но с тази температура в горния пример се явява като един електрически нагревател в две кофи вода в херметически затворен метален съд издържащ налягане поне 8 атм. педи да експлоадира!А това ,че щяла да изкипи соларната инсталация,което сякаш най-много ни претеснява е бял кахър, даже е МНОГО ПО-ДОБРЕ ,отколкото да ти заври бойлера или това не ти идва наум като вероятна възможност?!Много лоши сънища сънуваш
LazarGanev написа:saraneron написа: Лазар,серпентината не се бои от нищо......но с тази температура в горния пример се явява като един електрически нагревател в две кофи вода в херметически затворен метален съд издържащ налягане поне 8 атм. педи да експлоадира!А това ,че щяла да изкипи соларната инсталация,което сякаш най-много ни претеснява е бял кахър, даже е МНОГО ПО-ДОБРЕ ,отколкото да ти заври бойлера или това не ти идва наум като вероятна възможност?!Много лоши сънища сънуваш! Явно ти се размиват понятията температура и топлина (енергия). Опитай да си обясниш как 1 л вода от колектора, независимо при каква температура е загрят, ще загрее тръбите до бойлера и самия бойлер до такава степен, че да гръмне. Искаш ли формула, по която да сметнеш? Останал съм с впечатление, че си умно момче. Ако те е страх от несработване на предпазния клапан, може да го дублираш.
LazarGanev написа:Лошите сънища за жалост понякога се сбъдват! https://www.google.com/search?sourceid= ... 0%b8%d1%8f или това https://www.google.com/search?q=water+h ... CtoQsAQIGw Лазар, формулите си ги знам, обаче ти си ги позабравил малко!Интересни свойства имат твоите топло носители ,щом един литър може да загрее бойлер от 10 до 70 градуса при температура примерно 90 градуса а после не може да го загрее до 170гр. при условие ,че този литър топло носител е загрят до 190 градуса ,и сеПРЕРВЪРТА СТОТИЦИ ПЪТИ от помпата и водата за загряване в бойлера е останала 20 литра а не 120литра или 200литра.Нова физика, нови формули ли има или нещо съм пропуснал .Би ли ми обяснил как така ,, кучета и котки ,може а прасета, не може,,?Очаквах да опонираш по компетентно ,например да кажеш ,че при 6 атм. в боилера за да заври водата са нужни около 160 градуса ,но нещо се омата тотално!Това с допълнителен клапан ми хареса, ще си сложа 4-5 ,за всеки случай!Все пак говорим по прицип какво може да се случи а не за моя бойлер!За формулите да ти помогна ,за тези 20 литра вода за да заврат при 6 атм. са им нужни около 3,71 киловатчаса енергия и то при начална температура 0 градуса а ако е от 50гр. са нужни само 2,55киловатчаса енергия.Е ти кажи колко киловата е една соларна централа с вакумни тръби за 200 литра бойлер , колко да и сметнем общо КПД-то и колко часа ще работи в един хубав слънчев ден и колко киловатчаса ще вкара в бойлера?По твоите формули.Защото по моите ще вкара повече от 3.3 килтчасаова при общ КПД 30% и около 10киловатчаса добив на ден(20 тръби х80 вата х 6часа).Сметките са ориетировачни.Но понеже си специалист ето един интересен момент.Водата в бойлера е загрята до 150 градуса и още не ври понеже има голямо налягане,баланса избива и налягането пада много бързо,какво се случва в бойлера?saraneron написа: Лазар,серпентината не се бои от нищо......но с тази температура в горния пример се явява като един електрически нагревател в две кофи вода в херметически затворен метален съд издържащ налягане поне 8 атм. педи да експлоадира!А това ,че щяла да изкипи соларната инсталация,което сякаш най-много ни претеснява е бял кахър, даже е МНОГО ПО-ДОБРЕ ,отколкото да ти заври бойлера или това не ти идва наум като вероятна възможност?!Много лоши сънища сънуваш! Явно ти се размиват понятията температура и топлина (енергия). Опитай да си обясниш как 1 л вода от колектора, независимо при каква температура е загрят, ще загрее тръбите до бойлера и самия бойлер до такава степен, че да гръмне. Искаш ли формула, по която да сметнеш? Останал съм с впечатление, че си умно момче. Ако те е страх от несработване на предпазния клапан, може да го дублираш.
Andri01 написа: А 8 Бар. във водопровода - ми то много беОсем бара е предпазния клапан, т.е. това е максималното налягане. При соларната инсталация предпазния клапан е 6 бара, при отоплителната - 3 бара. Значи ако вкарам водата б бойлера и го позагрея на 30-на градуса и клапана му ще "тръгне?? Или даже и без загряване,а?
![]()
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: