• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Thomson Life - специалист
Здравейте! Искам да си направи схемичка, при която като подам импулс (чрез бутон) на въпроснят "ключ" да светва светодиод, а като ботам втори да изключва и така отново. Мисля, че ще е нещо като тиристор с разликата, че се и изключва чрез импулс. Може ли някой да ми предложи нещо такова? Входни, изходни напрежения и ток нямат значение.
a.spiridonov - напреднал
напиши в гугъл on off latch, и си харесвай схема
jordanvass - майстор
Като си избираш схема, имай предвид следната особеност на механичните бутони: при натискане, в момента на долепване на контактите те съвсем леко притрепват и извършват няколко включвания-изключвания за части от секундата, преди да се долепят напълно. Същото се получава и при отпускане на бутона. Затова схемата ти трябва да има защита от тези микропревключвания. Ако няма такава защита, при натискане на бутона схемата ти (някакъв Т тригер) ще се обръща няколко пъти и ще застава в произволно състояние, а не последователно да включва и изключва. Обикновено това се реализира с някаква схема на изчакване, чакащ мултивибратор, която реагира на първия фронт, формира единичен импулс и след това е неактивна, нечувствителна към превключванията на контакта за определено кратко време. Така се гарантира, че всяко натискане на бутона ще се отброява само веднъж.
Много благодаря за помощта! И ако може да ви питам последно, трябва ми някакво решение за следния проблем: ще имам индикация, която се състои от ред светодиоди. Искам да я управлявам чрез бутони, като измествам светещия наляво или надясно (не знам дали успях да го обясня).За целта мислех да използвам брояча на Джонсън 4017, но той може да се използва само в едната посока. Каква схема мога да ползвам?
Микроконтролер ще свърши работа.
rikotech написа:
Микроконтролер ще свърши работа.
Те са ми тъмна Индия :D Можеш ли да ми предложиш нещо :?:
jordanvass - майстор
Има реверсивни преместващи регистри, ама не знам дали ще намериш лесно такава стоножка на живо. По-достъпно ще ти е с един реверсивен двоичен брояч и след него двоично-десетичен дешифратор (демултиплексор). Един бутон за броене и едно ключе за посока и си готов. За брояч нещо от рода на 74193 - може да се свърже да брои от 2 до 16 напред-назад. Дешифратор, пълен или непълен, зависи до колко ти трябва, ще си изровиш сам.
Но едно Ардуино за 3$ с програмка от 15-20 реда би решило много по-интелигентно задачата. Хем дава допълнителни възможности. Пробвай се, не е страшно.
jordanvass написа:
Има реверсивни преместващи регистри, ама не знам дали ще намериш лесно такава стоножка на живо. По-достъпно ще ти е с един реверсивен двоичен брояч и след него двоично-десетичен дешифратор (демултиплексор). Един бутон за броене и едно ключе за посока и си готов. За брояч нещо от рода на 74193 - може да се свърже да брои от 2 до 16 напред-назад. Дешифратор, пълен или непълен, зависи до колко ти трябва, ще си изровиш сам.
Но едно Ардуино за 3$ с програмка от 15-20 реда би решило много по-интелигентно задачата. Хем дава допълнителни възможности. Пробвай се, не е страшно.
Намерих това https://www.youtube.com/watch?v=kSS6iWUdUso дали ще стане, но с диоди ? Ако не мога да намеря ще се опитам с arduino.
  • 1
  • 2

Тема "Импулсен "ключ"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: