• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Miro4774 написа:
Suspend tame ми е на 170 :)
Повече от 20-30 няма смисъл :)
naskov - майстор
Miro4774 написа:
Котелът съм го тунингововал куминът е почти студен. .
Колега, какво ти представлява тунингацията на котела? Как измерваш температурата на димните газове и на какво разстояние от фукса?
Miro4774 - специалист
Значи аз си го правих по моя преценка горелката ми седи посредата на долната вратичка. Преградих котела спрямо горелката около 15 см. над горелката по диагонал към комина ламарината е дебела около 3-4 мл. на края от към комина има оставено място за минаване на димните газове около 8- 10 см. запуших от зад. В горната част в самата водна риза има 2 прореза и тях също. След това в края на ламарината изрязах една по тънка ламарина която го затваря плътно в горната част и с отвор към долната ламарина, за да може горещината да се свали на долу. След това на самата долна ламарина вертикално сложих 3 огнеопорни тухли. И последното нещо е че обърнах клапата на комина на обратно и комина изтина сравнително много. Нямам уред за мерене, но ще взема и ще замеря.
Miro4774 - специалист
Lazar Ganev ако се занимавате с отопление и това ви е работа и сте от София може ли кординати.
LazarGanev - "Велик майстор"
С това се занимавам, но не съм от София, в профила ми го пише, съжалявам! :)
Miro4774 - специалист
Мерси много за информацията която ми дадохте. Попитах ви защото ще ми трябва добър майстор, че трябва да се направят промени от към инсталацията например връзване отделно бойлера. В момента свързан към котела все едно е радиатор. И още някой донастройко на котела и горелката. :)
Здравейте,
От месец Ноември 2015 г. съм горд собственик на горелка Грейко РБ20 и котел Грейко Експерт20. Инсталацията ми е изградена от 10 бр. радиатора 1200 / 600 ламаринени, 2 бр. лири 1200 / 450 и серпентина на 100 литров бойлер ТЕСИ.
Отопляемата площ е около 130 - 140 квадрата. Вилата е санирана с 10 см студопор с висок коефициент на топлоизолация.
В седмицата 3 дена отоплявам денонощно без спиране на парното. Като разхода ми върви така:
- Първо денонощие около 64 кг. - затопляне на къщата
- Второ денонощие около 20 кг.
- Трето денонощие около 20 кг.
Общо за седмицата около 104 кг. За месец 416 кг. Общо за 5 месеца 2080 кг. Това е малко приблизително, защото това са максималните килограми при студено време с температури -4 до -8 градуса. Радиаторите ми са малко големи като мощност за някои от стаите.
Разхода е един и същи при пелети от слънчоглед и от дърво. Половината сезон изкарах на слънчогледови пелети, но в един момент ми писна всеки ден да чистя котел, да стържа нагар и преминах на по-скъпи пелети. При тях почистването е на 4 - 5 дена и няма нагар по горелката. Гледам да се комбинирам с 7 - 8 човека и да купим на един път голямо количество пелети. Така пада цената около 4,60 - 5 лв.
По горе съм писал 10 бр. радиатори. Това е общо с лирите. Значи 8 бр. 1200/ 600. и две лири 1200 / 450. Извинявам се за грешката.
alex_serviz - специалист
doddger написа:
...Разхода е един и същи при пелети от слънчоглед и от дърво. Половината сезон изкарах на слънчогледови пелети, но в един момент ми писна всеки ден да чистя котел, да стържа нагар и преминах на по-скъпи пелети. При тях почистването е на 4 - 5 дена и няма нагар по горелката...
Един и същ разход и при слънчогледови и при дървесни няма как да стане ( освен дървесните да са много калпави ). Може би не го мериш съвсем точно. Аз правя сметка за разход като мине сезона, като през целия период харча само един вид пелети ( последните две зими - слънчогледови ). Котела ( Дакон 32 kW ) чистя на две седмици през зимата и на 3-4 седмици през преходния период. Горелката чистя веднъж седмично.
Иначе за пепелта си прав - при слънчогледовите е значително повече, но пък и цената им е значително по-малко от дървесните.
Miro4774 - специалист
Сега рагледах котела ми и видях, че има под голямият кюнец има малко отворче което мисля да го отворя за да не дърпа толкова много комина. За да се уточня отново котела е Де Дитрих. Дали ще има по малко тяга за да може да даде по високи градуси на водата?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 21

Тема "разход грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: